İş dünyasının dikkatine: İşte size bir dâhi!

A -
A +
3 Ekim 2014 tarihli köşemizde "ülkenize hâlâ faydalı olabilirsiniz" başlıklı yazımızda değerli bir okuyucumuz diyordu ki: "Ülkeme faydalı olabilmek için yıllar önce Amerika'ya gittim. Nice zahmet ve sıkıntılara katlanarak iyi bir üniversitede okudum. Ana dilim gibi İngilizce öğrendim. Mesleğimde gelişebilmek için 27 ülke gezdim. Ama Türkiye'de iki senedir iş bulamadığım için ülkemi terk etmek zorunda kaldığıma üzülüyorum."
Biz de demiştik ki: "Hiç olmazsa okuduğunuz üniversiteyi veya eğitim aldığınız bölümü ve hangi alanda iş arayıp da bulamadığınızı yazamaz mıydınız?"
Cevap geldi okuyucumuzdan...  "Efendim Kanada Manitoba Üniversitesi Ekonomi Bölümü Mezunuyum. Aynı zamanda İşletme alanında da çift ana dal yaptım. 34 yaşındayım. 4 aylık evliyim ve evimi geçindirmek istiyorum. Ülkemi terk etmek istemiyorum. Herkesin dualarını bekliyorum. Sadık Özel- Antalya"
Biz de diyoruz ki: Rahmetli Adnan Kahveci'yi, rahmetli Özal keşfetmeseydi böyle bir dâhiden haberimiz olur muydu? Olmazdı. Alın işte size bir dâhi... Ülkesinde kalabilmek için çırpınıyor. Daha ne söylesin? İletişim bilgisi bizde mevcut olan böyle bir genci kim istihdam etmek istemez?

Düşüncenizi yayınlıyoruz ama...

"Polis Platformu" isimli mail adresinden bir mail aldım. Polis teşkilatı ve ekseriyetle 220.000'i bulan polis memuru kadroları adına yazıldığı söylenen bir mail. Basında çıkan "Polis Akademisine üniversite öğrencilerinden alınacak 2500 komiser yardımcısı" ile ilgili haberi üzüntüyle karşılamışlar ve beş maddelik görüş bildirmişler. "Lütfen yayınlayın ve emniyet mensuplarının dertlerine duyarsız kalmayın" diye de not düşmüşler.
Derdinize duyarsız kalmayız. Tamam, düşüncelerinizi objektif olarak yayınlayacağım. Ama şunu da belirtmeliyim ki bu görüşü tüm Polis Teşkilatının veya 220.000'i bulan polis memuru kadrosunun görüşü olarak sunmanızı doğru bulmuyor; tıpkı bir televizyonda konuşurken "şu an bizi yetmiş beş milyon izliyor" söylemi gibi bir duygu olarak değerlendiriyorum.

İşte platformunuzun kamuoyuyla paylaşmak istediği görüşler:

1-2006 yılından beri emniyete zaten 'POMEM' diye üniversite eğitimini tamamlamış askerlik yapmış polis memuru alınmıştır.

2- Polisliği bilen o kadar kıdemli polis memuru içinden komiser yardımcısı bulunabilecekken üniversite öğrencilerini tepeden inme komiser yapmak niye?

3-Değişik Lisans bölümlerinden mezun üniversite öğrenimi yapmış, daha sonra polis memuru olmuş kalifiye polislerin komiserliğe yükselmesi sağlanamaz mı?

4-Her kurum maliyeti düşürmek ve personeli en etkin ve verimli kullanabilmek hedefinde iken ve yukarıda söylediğimiz gibi komiser yardımcılığına uygun üniversite mezunu nice polis memuru var iken yeniden üniversite öğrencisi alıp hiç bilmedikleri polislik eğitimine tekrardan hazırlamanın maliyeti hesap edilmiyor mu?

5-Düşünün ki aynı bölümden belki aynı üniversiteden farklı yıllarda mezun, iki tane emniyet mensubu... Biri emniyete 2007 yılında POMEM diye adlandırılan eğitim ile girmiş ve yıllar içinde birçok birimde çalışarak mesleğinde ilerlemiş. Belki de Yüksek Lisans Mezunu bile olmuş, hatta askerî hizmeti bile yapmış bir polis memuru. Diğeri ise bahse konu aynı bölümden henüz mezun bile olamamış, polislik nedir bilmeyen, tecrübesi olmayan, askerlik hizmetini zaten yapmamış 23 yaşında bir üniversite öğrencisi. Böyle bir kimseyi böyle bir polis memurunun başına tepeden inme komiser yardımcısı yapmanın, o memurda oluşturacağı psikolojik etki hiç hesap edildi mi?"

Sürücü Eğitmenliği Kursu Hakkında

Merhaba Feridun Bey. Köşenizde "Öğretmen" rumuzlu bir arkadaşımız 24/06/2014-30/05/2014 tarihlerinde Bahçelievler ilçesinde açılan kursta 1200 öğretmenin sertifika aldığını yazmış.
Söz konusu kurs Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki öğretmenlere yönelik  sınavlarda gözetmenlik yapabilmesi için açılmış kurslardır.
Bizim talep ettiğimiz kurs ise sürücü kurslarında aktif olarak direksiyon eğitmenliği yapabilmesi için  kurs açılması. Bu kurslar bölgemizde yaklaşık 2 yıldır açılmamaktadır.
Sektörde yoğun biçimde Direksiyon öğreticisine ihtiyaç bulunmaktadır.
Bu ihtiyaca acil cevap verilmesi gerekmekte olup istihdam açısından az da olsa katkı sağlayacaktır.
Mehmet Beydilli-İstanbul
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.