GSS priminden dolayı icralık olabilirsiniz?

A -
A +
Erol Kara kardeşimiz ülkedeki çözüm bekleyen sıkıntılardan emeklilerin mağduriyetini anlatmış uzunca yazısında. Çok da güzel anlatmış ama diğer okuyucularımıza da yer kalsın diye özetlemek zorunda kaldık.
Da... Bu arada sanki acilen dikkat çekilmesi gereken asıl konu Genel Sağlık Sigortası (GSS) denilen prim borçları... Diyor ki okuyucumuz, binlerce insan bu borçtan dolayı icralık oluyor da haberleri yok? Durum böyleyse gerçekten çok vahim... İsterseniz özet yazısına baştan bir göz atalım: "Ne acı bir gerçektir ki vergisini düzenli ödeyenler, faturalarını düzenli ödeyenler, yaşadığı çevresine saygılı olanlar, sokaklara çıkıp vandallık etmeyenler, SGK'ya prim ödeyip emekli olmaya çalışanlar bunun karşılığını ekonomik yönden cezalandırılmak olarak görüyorlar.
Ülkenin bir kısmı kaçak elektrik kullanır, bir kısmı vergi kaçırır, bir kısmı yeşil kart peşinde koşar, bir kısmı kayıt dışı ekonomide kalır, bir kısmı devlet kurumlarından haksız kazanç elde etmenin peşinde koşar... Bunların bedelini SGK'dan emekli olup hayatının geri kalanında düzenli bir gelire kavuşmak isteyen emekli katkı payı altında öder.
Yeşil kartlı olanlar kuruş vermez, ama gidin bakın hastanelerde en fazla bunlar olay çıkartır. Adam merdiven altı atölyelerde paraya para demez, ne işçisini SGK'lı eder, ne vergi verir, paşalar gibi geçinir gider, sonra bir af çıkar gider aftan yararlanıp kurtulur.
2013'teki bir araştırmada Türkiye genelinde 11 milyon 90 bin kişinin Yeşil Kart taşıdığı belirlendi. Resmî rakam 1.6 milyon kişi olsa da 3 milyona yakın mülteci eklenirse 14-15 milyon insan bedava sağlık hizmeti alıyor. Buna SGK mı dayanır kardeşim?
Tamam, SGK da olsa dayanamaz ama çözüm vur emeklinin sırtına olmamalıdır!
Sen git milyonlarca kayıtsız insana bedava hizmet ver, sonra gel parasını düzgün vatandaştan ve yıllarca emek vererek prim ödemiş sonra da 600-1500 TL civarında maaş alacağı günü dört gözle bekleyen emekliden çıkart. Bu adaletsizlik değil mi? Haksızlık değil mi?
Şimdi bir de GSS primi adı altında bindirilen bir ceza var. Milyonlarca genç başta olmak üzere bir o kadar vatandaş GSS priminden dolayı icralık ama haberi yok. 18 veya 25 yaşına girmiş vatandaş SGK'lı çalışmıyorsa otomatikman GSS mağduru demektir. Gencimiz anne ve babasıyla yaşıyor, çalışmıyor, geliri yok. Otomatikman GSS borçlusu. Bunların çilesi de bir başka dert. Emeklilere ilaç alırken ekstra kesintiler çıktı ki anlatmaya sayfalar yetmez...
Bu ayıptır, zulümdür, cepten çalmaktır."
Erol Kara-İstanbul 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.