Madencilik sadece kâr için mi yapılır?

A -
A +
"Bilindiği gibi maden sektöründe hem devlet hem özel sektör, madenlerin istihraç, flotasyon (taş ve topraklardan arındırması ki genelde sülfürlü cevherlerin ayrıştırılmasında kullanılır) bazılarında da ilave izabe (eritme) faaliyetlerini yürütürler. Salt özel sektör değil kamuda da tesislerin faaliyet ve işleme ameliyesinde (işleminde) noksanlıklar, yanlışlar olduğunu bizzat çalışarak gözlemlemiştim.1973 yılında askere gidinceye dek, takriben (yaklaşık) 3 sene Etibank Ergani Bakır İşletmesi müessesesinde (kurumunda) istihdam edilmiş yani görevlendirilmiştim.Fabrikada rezervlere uzun tüneller açılarak dekovil (raylı vagon) ile ulaşmaktan çok, rezervin üstündeki toprak kaldırılarak ulaşmak sistemi benimsenmiş ve risk faktörü asgariye indirilmişti.Kısa mesafeli dekoviller yine çalışmaktaydı. Özel sektörde ise genellikle maliyet faktörüne önem verilir, kârın maksimizasyonu hedeflenir (istisnalar da vardır.) Emniyet tedbirlerinin hakkıyla alınmaması da işin cabasıdır. Maden işletmelerinde ufak çapta kazaların olmaması mümkün değil ama vahim olaylar da affedilmemeli, üzerine gidilmelidir. Hele murâkabe yapanların (denetleyenlerin) kusurları asla ve kat'a örtülmemelidir."Necdet Akman-İstanbul
Sosyal Bilgiler Öğretmenleri şokta
"Efendim ben bir sosyal bilgiler öğretmen adayı olarak, Eylül ayındaki 727 öğretmen atamasını öğrenince âdeta şoke oldum. Sadece ben değil diğer arkadaşlarım da aynı durumda. Verilen 727 kontenjan gerçekten canımızı çok acıttı. Lütfen Şubat ayındaki atamada bu durum telafi edilsin. Gerçekten çok mağdur olduk. Bu konuda desteklerinizi bekliyoruz..."Ferhat Songel isimli öğretmen adayımızın ve arkadaşlarının üzüntüsüne katılıyoruz. Atanamayan Sosyal Bilgiler Öğretmeni sayısı 2013 mezunlarıyla beraber ne acı ki 23 bini aşmış durumda. Daha can sıkıcı durum ise 2011 yılında 245, Eylül 2014 yılında 727 atama yapılabilmiş. Bu sayının bu tür atamalarla eritilmesi mümkün mü? Çok zordan da öte bir durum. Konu soru önergesi halinde Meclise de taşınmış durumda. Bu sayının yeterli olmadığı ve yapılan atamalarla Sosyal Bilgiler öğretmeni açığının kapanamayacağı ve yeniden atanmaların yapılması gerektiği konusu Sayın Milli Eğitim Bakanımız Nabi Avcı'ya da soru önergesi halinde sunulmuş. Sayın Bakanımızın ve hükümetimizin bu konuda daha radikal çözümlere başvuracağını ve mağduriyetlerinizin en kısa zamanda giderileceğini ümit ediyoruz.
Dikkatli oğlunuzu tebrik ediyoruz
"Uzun süredir gazetenizin abonesiyiz. Oğlum 4. sınıfa gidiyor. Türkçe dersinde noktalama işaretleri ve yazım kuralları konusunu işliyorlar. Merak ettiğim husus şu:Gazeteniz başlığında logonuzun üzerindeki tarih yazılımı 5.11.2014 doğru mu acaba?Oğlum soruyor: "Anne biz tarih yazılımlarını böyle görmedik. 05.11.2014 olması gerekir" diyor. Âcizane ben de  internetten araştırdım bayağı. Bu tarih yazılımı eğer yanlış ise; düzeltebilir misiniz? Evimize her gün giren çocuklarımızın da bizlerin de severek okuduğu  gazetemizde yanlış imla veya yazım kuralını (eğer yanlış ise) düzeltmenizi rica ediyorum. Açıklamanızı da yazarsanız oğluma göstermek isterim. Gazetenizi severek beğenerek okuyoruz. Sabahları erken saatte elimizde oluşu, Bulmacaları Burcu Çetinkaya'nın Hafta Sonu yazıları, özellikle dinî bilgiler vs. çok güzel. Allah razı olsun. İşlerinizde kolaylıklar dilerim. Sevgi ve saygılarımla" diye yazan Emine Bilge Ünsal isimli okuyucumuza ve 4. sınıfa giden zeki ve çalışkan oğluna çok teşekkür ediyoruz.Gazetemizin yetkililerinden konuyu öğrendik. Oğlunuzun dediği kaide doğru. Ancak bizdeki "Logo" olduğu için böyle yazılıyor. Bütün gazetelerde de tarihler bizdeki gibidir. Hassasiyetiniz için çok teşekkür ediyoruz."
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.