"On senedir zam alamıyoruz, bıçak kemiğe dayandı"

A -
A +

"İnsaf diyoruz Feridun Ağabey... İnanın on senedir, gözlük yardımlarında bir iyileştirme yapılmadı.  Çerçeve için 35, cam için ortalama 10 lira ödeniyor. Bu ücretlere hizmet bedeli ve işçilik, dâhildir. Bu rakamlardan hasta katılım payları düşülüyor.

Vatandaşa 40 lira, vekillerimize 400 lira gözlük yardımı yapılıyor. Bu hakkaniyetle ve adaletle bağdaşır mı?

Sağlık harcamaları, 2002'den günümüze kadar 4 kat artarak devasa miktarlara (54 katrilyon) ulaşmıştır. Tedavi ve ilaç hizmetlerinde kamu sağlık harcamaları katlanarak artıyor. Belli bir iyileştirme sağlanmıştır.

Sağlık harcamaları içerisinde, gözlük için ödenen bedel yıllık % 1'den azdır (300 trilyon). Bu bedel, diğer sağlık harcamalarına göre son derece düşük ve azdır. Bütün gözlükçülere (5500) ödenen bir yıllık bedel, 6 günlük ilaç ya da 6 günlük hastane tedavi giderleri kadardır.
Gözlük çerçevesi için 2 senede yapılan hak ediş ödemesi, tasarruf gerekçesi ile 3 seneye çıkarıldı. Bu hak ediş süresi tekrar iki seneye çekilmelidir. Meslektaşlarımız ekonomik anlamda çok zor durumda. Hükümetimizden ve SGK'dan bu iyileştirmeleri bekliyoruz."
Eczacı Gözlükçü Taylan Küçüker

Haberciler de suçlu!..
"Feridun Ağabey, bir öğretmen olarak 'öğretmene zam' başlığıyla verilen haberlerden rahatsız olduğumu söyleyerek ve neden rahatsız olduğumu yazacağım size.

Her yıl olduğu gibi, bu yıl da aslı olmayan bu zam palavrasında, haberci gazeteciler de suçlu!.. Efendim neymiş, 'öğretmenlere 1400 lira zam!' Haberin devamı da şöyle: 'Öğretmenler hafta sonu açılan kurslarda, ek ders ücretini 9 lira yerine, 20 lira alacaklar.' Tamam bu haber yalan değil ancak tamam da değil. Çünkü bir okulda 50 öğretmenden kaçı hafta sonu kurslarında görev alabiliyor, soran yok!

Ben söyleyeyim: 7 veya 8 öğretmen. Öteki 40'tan fazla öğretmeni unutan zihniyet iki şeyi daha unutuyor: Birincisi; Hafta sonu kurslara katılan  şanslı hocalarımız, 8 saat ek ders verdikten sonra şişen kafalarını ve yorulan bedenlerini acaba hafta için zorunlu  olarak girdikleri derslerde dinlendiriyorlar mı, dinlendirmiyorlar mı?

İkincisi, hafta sonu ek derslerine giremeyen benim gibi 'bahtsız' hocaların, ne günahı var ki hafta içi teamüller gereği çoğu zaman girilmek zorunda kalınan, ek derslerin ücretleri yine hâlâ 9 lira? Onlar niye hafta sonu gibi 20 liraya çıkartılmıyor da aynı seviyede bırakılıyor? Bilmem bu yapılan haksızlığı anlatabildim mi? Yöneticilere ve dikkatsiz gazetecilere duyurulur!"
Rumuz: H.Y

Kaymakamlık çözüm bulma makamı değil mi?

Ergani Tarım İlçe Müdürlüğünden S. Bekir Çelik derdini yazmış:
"Ziraat teknisyeni sıfatıyla görev yapmaktayken, hakkımda açılan bir kamu davası sebebiyle açığa alındım. Şu an itibariyle 49. kez, 2 aylık açığa alınma oluru Ergani Kaymakamlığınca onaylanmış olup tebliğ tebellüğ evrakı tarafıma postalanmıştır.

Dava temyize gönderilmiş olup 4 yıldır Yargıtay'dadır. Davanın akıbeti konusunda hiçbir bilgimiz yoktur. 2/3 maaş alıyor olmama rağmen geçim sıkıntısı çekmekteyim. Sağlık problemlerim nedeniyle ve de 657'li olmam gerekçesiyle hiçbir işte çalışamamaktayım. Hiçbir işveren SGK çakışması olacağını gerekçe göstererek iş vermiyor. DMK 144'e göre mülki idari amirlerinin açığa alınma işlemini sonlandırma yetkisi olmasına rağmen, hiçbir kaymakam bu sorumluluğu almıyor. Sürecin fazlasıyla uzamış olması bana ve aileme maddi ve manevi sıkıntılar yaşatmaktadır. 'Bu personelimiz 98 aydır ne yapar ne eder, ne yer ne içer?' diye hiç soran yok. Sadece iki ayda bir tebliğ tebellüğ için tarafıma evrak yolluyorlar.

İlave bilgi ve belge istenirse tarattırıp nüshalarını tarafınıza ulaştırabilirim. BİMER üzerinden yaptığım müracaat kaymakamlıkça 'mahkeme sonucunun beklenmesi gerektiği gerekçesiyle' reddedildi. Sizden isteğim bu konunun takipçisi olmanızdır. İlgi ve alakanız için şimdiden teşekkürler."

Mahkemeyi bekle demek kolay da 98 aydır bu insanın bakmakla yükümlü olduğu çoluk çocuğu var. Sosyal Devlet olarak bir insanın hayatı bu kadar ucundan kıyısından tutulmamalıdır. Varsa bir suç gereği yapılır, yoksa işine döner. Ama bir insan 98 ay stres altında tutulur mu?.. İnsanların sorunları bu kadar hafife alınmasın. Birazcık empati...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.