Soruyorum ALES acaba neyi ölçüyor?

A -
A +
"25 yıllık uzman elektrik-elektronik öğretmeniyim. Son 6-7 yıldır üniversitelerde akademisyen olabilmek için ALES'e (Akademik ve Lisansüstü Eğitim Sınavı) giriyorum.Bugüne kadar 52, 57, 62, 66, 68 gibi notlar aldım. 6 ay önce girdiğim ALES'ten 63 almıştım. Bu not ile Abant İzzet Baysal Üniversitesinde Eğitim Yönetimi ve Denetimi alanında yüksek lisans öğrenimine başladım.2014 yılının Kasım ayı içinde yapılan son ALES'ten ise 67 alabildim. Eğer 70 ve üzeri alabilseydim herhangi bir üniversiteye öğretim görevlisi olarak geçebilmek için başvuru hakkı elde edecektim.Liseyi bitirmemden bu yana 29, üniversiteyi bitirmemden bu yana ise 25 yıl geçti. Bu süre zarfında lise öğretmenliğini en üst düzeyde yaptım. Bu vazifemin yanı sıra son 20 yılda 45 farklı kitap yazıp yayınladım.Bunca çalışmaya, üretime rağmen lise seviyesindeki Türkçe ve matematik sorularından 70 alamadığım için üniversitelerde akademisyen olarak çalışma hakkını bir türlü elde edemiyorum.Anlı şanlı profesör ve doçentlerin çoğunun yayınlanmış tek bir kitabı bile olmazken 45 kitap yayınlayan kişiye "3 puan eksik aldın" diye akademisyenlik yolunu kapatmak sizce adil midir?Üniversitede Türkçe ve Matematik anlatacak değilim. Elektrik-elektronik üzerine dersler vereceğim. Akıl dışı yasalar nedeniyle saf dışı bırakılmanın burukluğunu yaşıyorum.ALES'te mesleğimle ilgili bir tek bile soru sorulmuyor. Bu zihniyet ile üniversitelerin hoca ihtiyacı asla kapatılamaz.Dershaneye giderek, özel ders alarak, ezber yaparak ALES'ten 70 ve üzeri alanları akademisyen yapınca üniversitenin kalitesi artmayacaktır.ALES'in yapısının, akademisyen seçim kriterlerinin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bunu sadece kendim için istiyor değilim. Nice nitelikli insanımız ALES engelini geçemeyerek yüksek lisans başvurusu ya da hocalık talebinde bulunamamaktadır."            Ali Özdemir-Bolu

LYS'de Arapça bölümü de olsun
"Dünya üzerinde 28 ülkenin resmî dili olan dünyanın en büyük uluslararası örgütlerinden biri İslam Ülkeleri Konferansı Örgütünün resmî dili olan, Türkiye'de de İmam Hatip Liseleri başta olmak üzere İlahiyat, Türk Dili ve Edebiyatı, Arap Dili ve Edebiyatı gibi pek çok okul ve üniversitede, fakültede Almanca ve Fransızcaya kıyaslanmayacak derecede fazla okutulan ve öğretilen bir dil olmasına rağmen LYS'de Almanca ve Fransızca bölümleri olmasına rağmen dünya medeniyet dili olan Arapça bölümünün olmaması bizi ziyadesiyle üzmektedir.Bu haksızlığın bir an evvel giderilip bu derece önemli ve vazgeçilmez olan bir dile karşı gençliğimizin ilgisinin ve motivasyonunun arttırılması için LYS'de Arapça bölümünün de olmasını istiyoruz. Pek çok konuda olduğu gibi bu konuda da gereğinin istekle ve gönülden yapılacağına inanıyoruz."İmam Hatip Öğrencileri adınaBetül Dikmen-İstanbul

Bu köylüler ile ilgilenir misiniz?
Yozgat'tan yazan ve "Sayın Feridun Ağabey, iki satırlık mektubumu yazarken yeni yılınızı candan kutlar, ellerinizden öperim. Biz Yozgat Sarıkaya Tepedoğdu Köyü sakinleri olup gazetenizde derdimizin yayınlanmasını istiyoruz. Bizim özürlü kızımız var. Yetkililerden bir yardım alamadım. Bir de Oktay K., Demir. G., Doğan G. Adem D., Üfret E., Mahmut S, İsmail S. ve ismini sayamadığımız yüze yakın kimseden bizden her ay 20 lira para kesiliyor. Biz büyüklerimizden bu konuda bir ilgi bir yardım bekliyoruz" diyen Yusuf Güngör isimli okuyucumuzun mektubundan derdini tam anlayamadık. Sayın Sarıkaya Kaymakamlığımızın bir vesile ile bu köy ve köylümüz ile temas kurup sorunlarına yakından ilgi göstereceğini ümit ediyoruz.

Hukuki yardım almalısınız
"Feridun Ağabey, çok acil yardıma ihtiyacım var, ilgili belgeleri gönderiyorum, yardımlarınızı benden esirgememenizi istirham ediyorum, her türlü yardımınızı bekliyorum. Çok zor durumdayım, yardımcı olun" diyen Zekeriya Apaydın'a:Değerli okuyucumuz, öncelikle durumunuza çok üzüldüm. Ancak yaşanan süreç anlattığınız gibi istismar vb. gibi durumlar içerse de tamamen hukuki çerçevede mücadele vermeniz gereken bir durum. Bu konuda hukuki yardım almanız gerektiğine inanıyorum.***Bütün okuyucularımın 2015 miladi yılının da mutlu ve huzurlu geçmesini diliyorum. Saygılarımla. F.A.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.