Küçük esnaf, kira yasasında "düzeltme" istiyor

A -
A +
"Borçlar kanununda, kira mevzuatı ile ilgili olarak yapılan değişiklikte, on yılı aşkın kiracıların mal sahipleri tarafından hiçbiri mazeret beyan edilmeden çıkarabilecekleri hususu, özellikle küçük esnaf kesimini çok zor durumda bırakmıştır.
İçinde bulundukları ekonomik zorlukların içinde yıllarca çalışarak belli bir müşteri potansiyeline sahip olmuşlardır. Yasanın öngördüğü üç aylık ihbar süresi içerisinde hangi esnaf hava parası vererek başka bir mekân bulacak ve o mekânda yeni bir müşteri potansiyeli sağlayabilecektir?
Buna ne maddi imkânı ne de ticari şartları elvermez.
Yıllarca mal sahibinin arzuları doğrultusunda kira ödemelerini aksatmadan yapan kiracı, bu yasa ile mal sahiplerinin menfaatleri doğrultusunda mağdur edilmiştir.
Küçük esnafın mağduriyetini bir nebze olsun azaltabilmek için söz konusu söz konusu kiralık mekânın bugünkü rayiç kira bedeli resmi makamlarca tespit edilmesi ve kiracının bu bedeli ödemesi halinde tahliye işlemi haklı sebepler dışında öngörülmemelidir.
Bu durumda mal sahipleri de maddi yönden bir zarara uğramayacaklardır. Diğer taraftan ödenen kira stopajı, rayiç değer üzerinden hesaplanacağı için maliyenin tahsil edeceği vergi tutarı da artmış olacaktır.
İlgili yasanın bu hususlar göz önünde bulundurularak tekrar değerlendirilmesi suiistimali ve birçok mağduriyeti ortadan kaldıracaktır. Saygılarımızla."
Bir grup esnaf arkadaş

İİBF mezunları "sesimiz ol" diyor
İİBF'li mağdurlar,  "geçtiğimiz dönemde yapılan üç merkezi yerleştirmede bazı kurumların GİH (Genel İdari Hizmetler) sınıfı memur alımlarında GİH ve büro memurluklarıyla ilgisi olmayan bazı bölümlerden alım yaptığı görülmektedir. Bu durum biz 400 bin İİBF mezunlarını son derece mağdur etmiştir. Son 2014 Kasım atamasında İİBF mezunlarına sadece 199 kişilik kadro verildi. SGK, PTT, GÜMRÜK. İŞKUR, TAPU, İÇİŞLERİ, KİTLER, BELEDİYELER, YURTKUR ve ÜNİVERSİTELERİN GİH sınıfı ve büro memuru personel ihtiyacını İİBF mezunlarından karşılanmasını talep ediyoruz.  Diplomalı işsizlerin (400 bin kişi)  en kalabalık üyeleriyiz buna rağmen sesimiz duyulmuyor, İİBF mezunlarına ses olmanızı istiyoruz. Saygılar..."
A.C.-İstanbul

Kültürünüz yoksa hiçbir şeysiniz
"Kişisel gelişim kitapları, yaşam koçları, gurular, uzmanlar danışmanlar, otoriteler ne derse desin, kültürünüz yoksa "başarılı, sağlıklı, uyumlu, sevimli, idealist, eser ortaya koyan" bir insan olamazsınız. 
Kültür kavramı üzerine saatlerce konuşmak, sayfalarca yazmak mümkün ama burada sadece bazı deneyimleri aktaracağım.
İnsanların ortalama ömrü 70 yıl olup yaklaşık 25 bin güne denk gelmektedir. Bu sürenin ilk 20 yılı yani 7 bin günü çocukluk, son 5 bin günü ise yaşlılık dönemi olarak elimizden kayıp gitmektedir. Yani ömrümüzün yüzde 50'si inisiyatifimiz olmayan yıllar denilebilir.
Geriye kalan 10-12 bin günlük süreci başarılı, mutlu, sayılan, sevilen, üretken bir birey olarak geçirebilmenin anahtarı "kültür" kelimesinde gizlidir.
İyi bir temel eğitimden geçmeden, düzenli olarak okumadan, sosyal etkinliklerde bulunmadan 2-3 kişisel gelişim kitabı okuyup başarılı olacağını sananlar hayal aleminde yaşayanlardır. Hele İvedikli, Şabanlı, güldürlü müldürlü film skeç vb.lerle bir yere varılmaz.
Sonuç olarak okumadan, öğrenmeden yaşayan insanlar hep hüsrana uğrar. Kitapları gereksiz gören insanların çok olduğu bu topraklar bu kafayı değiştirmedikçe asla bir Finlandiya, Japonya, İsviçre, Almanya, Danimarka olamayacaktır. Bilgi gerçekten çok önemli bir güçtür.
Ali Özdemir-İstanbul

Hukukçu okuyucularımızdan bilgi bekliyoruz
"Ben 1995 yılında polis memuru iken terör saldırısı sonucu yaralandım ve 2001 yılında emekli oldum. Savcılık iddianamesinde soy ismim "deri" iken sehven "derin" yazılmış. Diğer bütün evraklarım doğru. Hastane raporu, olay yeri tutanağı vs. hepsi hatasız yazılıdır.  Bu bir yerde geçen sehven yazılış hatasının acaba emekli maaşıma olumsuz bir etkisi olur mu? Bazı avukatlara sordum. "Maddi hatadır, diğer evraklarında yanlış yoksa bir şey çıkmaz" dediler.  Size de sorayım dedim. Saygılar" diyen okuyucumuza: Değerli okuyucumuz, bu konuda bize savcı, hâkim, avukat olan değerli okurlarımızdan bir bilgilendirme geldiğinde sizinle hemen paylaşacağız. Selamlar...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.