Elektrik faturalarındaki kayıp-kaçak bedelleri

A -
A +

"Geçtiğimiz hafta 'Kayıp-kaçak parasını tahsil etmede icra yöntemi' başlıklı haberinizde 'Tüketiciler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Nesih Tanrıverdi, tüketicilerin, elektrik faturalarından kesilen kayıp-kaçak bedelinin iadesini icra yoluyla da sağlayabileceğini iddia etti' deniliyordu.

Ben Doğu Karadeniz Bölgesindeki elektrik dağıtım şirketi yetkililerinden tarafıma 1 yıllık fatura detayı istediğimde beraberinde göndermiş oldukları yazının bir bölümünü sizinle paylaşıyorum:

(Açıklanan sebeple; yetkili idari yargı yeri Danıştay, söz konusu bedellerin iadesi ve iptali talebiyle açılan davaların tamamında yürütmeyi durdurma işlemlerini ret ettiğinden nihai yargı kararını beklemeden bu konuda dava açmanız halinde mahkeme masraflarını ödemek durumunda kalabileceğinizi, mağduriyet olmaması için, ayrıca belirtmek isteriz.

Geriye dönük 10 yıllık kayıp kaçak ve faturada belirtilen tüketim bedeli dışındaki bedellerin dökümünü içerir liste talebi hakkında; 08.05.2014 tarih ve 28994 sayılı Resmî Gazete'de yayınlanan Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği'nin 'Faturalarda ve Faturalandırmaya Esas Unsurlarda Hata Tespiti' başlıklı 13. Maddesi ile yanlış tarife, tüketim miktarı ve/veya bedelinin hatalı hesaplanması gibi hatalara karşı, tüketici tarafından ödeme bildiriminin yapıldığı tarihten itibaren bir yıl içerisinde görevli tedarik şirketine itiraz edilebileceği hüküm altına alınmıştır.

Yine aynı yönetmeliğin 'Tüketicilerin Bilgilendirilmesi ile Tüketici Hakları ve Zararların Tazmini' başlıklı 19. Maddesi ile Görevli tedarik şirketinin, tüketicinin talebi halinde ve her takvim yılı içerisinde bir defaya mahsus olmak üzere, tüketicinin geçmiş oniki aya yönelik elektrik enerjisi tüketimini ayrıntılı şekilde gösteren belgeyi ücretsiz olarak sunmakla yükümlü olduğu, önceki tedarikçiler nezdinde yapılan tüketim miktarlarının dikkate alınmayacağı hüküm altına alınmıştır.)

Bu anlatılanlarla sizin haberinizi kıyasladığım zaman buna göre:

1- Altını çizdiğim ve benim tehdit olarak algıladığım bu cevaba ne demeli, nasıl bir yol izlemeli?

2- Ben dağıtım şirketinden bir yıllık değil abone olduğum 2011 yılından itibaren kayıp kaçak kesintilerinin detayını istedim. Bana 1 yıllık bir fatura detayı göndermişler ve bunda da 78 TL tutarında kayıp kaçak 6 TL tutarında fatura okuma bedeli var. Geri kalan yılların fatura detaylarını yukarıdaki firmanın açıklamasına göre alamaz mıyım?

3- Benim yıllık bazda ortalama elektrik fatura tutarlarım yaklaşık 80 TL civarında. Varın vurgunun boyutunu siz düşünün..." diyor Mehmet Sağlam isimli okuyucumuz.

Tek isteğimiz emeğimizin karşılığı
"Tam da bugünlerde isyan bayraklarını açmış bir gençliğin sesine kulak vereceğinizi umuyorum. İşsizler ordusunun başını çeken biz İİBF'lilerin sesini kimse duymak istemiyor. Çoğu kişi varlığımızdan haberdar bile değil. Bu ülkede tek atanamayan kimseler öğretmenler değil. Evet atanmaları çok güzel bir şey. Emeklerinin karşılığını almaları çok güzel ama bu demek değil ki  55.000 kişi atandı diye başka bölümlerin atama isteğine kulak vermeyelim.
400.000'den fazla mezunumuz var ve bize verilen kadro sadece 199 (yüz doksan dokuz)  Ekonomistlerin işsiz kaldığı bir ülkede nasıl gelişebilir ekonomi? Hayallerimize daha fazla uzaktan bakmayalım. 25 yaşına gelmiş hâlâ çok sayıda sınava giren bir birey olmak değildi hayallerimiz. Siz susarsanız onlar susarsa kim hakkını arayanı savunacak? Siz biliyor musunuz bir gençlik susarsa kaç gelecek ölür? Lütfen çığlığımızı duyun ve başkalarının duymasını da sağlayın yazınızda bize de yer vererek. Tek isteğimiz emeğimizin karşılığını almak."
Ayşe Y./Konya

Metrobüs köprülerindeki su birikintisi
"Kış gelip kar sonrası yağmur yağmaya başladığında farkına vardık. Metrobüs yaya üst geçitlerinin merdiven basamaklarının kauçuk kısımları fazla kullanım sebebiyle aşınmış. Dolayısıyla yağmurda su birikintileri oluşuyor. Bir iki merdiven değil, kauçuk kaplama tip merdivenlerin hemen hepsi böyle. Lütfen bu merdivenleri de bakıma almayı unutmayın. Yağmurlu havalarda yürümekte zorlanıyoruz. Saygılarımızla."
Betül Altıntaş Güçlü-İstanbul

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.