"İşleyen demirlerin ışıltısı solmasın"

A -
A +

"Ülkemiz deprem ülkesi" deriz. Marmara Bölgesi başta olmak üzere yurdun birçok yerinde sismik araştırmalar vb. için Japonya'dan Hollanda'dan İngiltere'den uzman getirtir yapacakları incelemeleri (!) merakla bekleriz... Öte yandan ülkemizin pırıl pırıl çocukları aşkla şevkle kendilerini bu konuya adayıp okul bitirirler ama onların yüzüne bakmayız. Bu Allahtan reva mı? Şu genç mühendisimizin feryadını duyup da bu gençlere bu ülkede görev vermemek veya bunun için gayret göstermemek vebal değil midir?

"Feridun Ağabey, sizi buradan rahatsız etmemim nedeni kıymetli gazetemizdeki köşenizde okuyucularınıza yer vermeniz. Ben bir jeoloji mühendisi olarak sesimizi duyurmanızı istiyorum.

Tabii ki sosyal medyada da çalışmalarımız sürüyor fakat Jeoloji Mühendisleri Odasının tutarsız davranışları var. Bizim gibi vatanını milletini seven, siyasetle alakası olmayan insanların bazı insanlar yüzünden işe alınamaması çok üzücü.

Türkiye'de yaklaşık on beş bin işsiz jeoloji mühendisi var. 85 üzeri puanlarla bile atanamayacağımız endişesini taşımaktayız. Merkezî atamalarda 11 kişi atandı. Mülakatlarda da alınan var ama çok az. Bu birikimin nisan atamasında en azından azaltılmış olması ya da kadrolarda bize daha fazla yer verilmesi mağduriyetimizi giderecektir. Ülkemizin deprem bölgesinde olması nedeniyle ve maden olayları yüzünden de anlaşılacağı gibi yeteri kadar değeri görememekteyiz.

Arzum odur ki genç yetenekli imanlı ve çalışkan, performansı yüksek olan çok sayıda birikmiş jeoloji mühendislerinin de göreve atanmalarını içeren köşe yazılarınızın çok etkili olacağı kanaati taşımaktayız. Burada da sesimizin siz olmasını istiyoruz. Saygılar. Dualarınızla."

Tuba Özdemir-İstanbul

 

Tüketici sorunları hakem heyetleri çıkmazda

İlk olarak mülga 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunla oluşturulan Tüketici Sorunları Hakem Heyetlerine, yeni yasayla (6502) beraber Tüketici Mahkemelerinin yükünü azaltmak ve tüketicilere daha hızlı çözüm sunabilmek amacıyla daha çok yetki ve sorumluluk verilmiştir. 2015 yılı için Hakem Heyetlerine başvurularda parasal sınırlar şu şekilde düzenlenmiştir.

-2.000 Türk Lirasının altında bulunan uyuşmazlıklarda ilçe tüketici hakem heyetlerine,

-3.300 Türk Lirasının altında bulunan uyuşmazlıklarda il tüketici hakem heyetlerine,

-Büyükşehir statüsünde bulunan illerde ise 2.200 Türk Lirası ile 3.300 Türk Lirası arasındaki uyuşmazlıklarda il tüketici hakem heyetlerine başvuru zorunlu tutulmuştur.

Bu değerlerin üzerindeki anlaşmazlıklarda ise Tüketici Mahkemelerine müracaat edilmesi gerekmektedir.

Ancak İstanbul'da gelinen noktaya baktığımızda Tüketici Hakem Heyetlerine yaklaşık sekiz yüz bin başvuru yapılmış olup, bunlardan üç yüz bine yakını karara bağlanmıştır. Karara bağlanan sorunlarda yirmi bine yakını tüketici aleyhine reddedilmiştir. Yani hakem heyetlerinde bekleyen beş yüz bine yakın bir dosya bulunmaktadır.

Hakem Heyetlerinin iş yoğunluğuna bakıldığında çok büyük bir bölümünün Bankacılık (Kredi dosya Masrafı ve Kredi Kartı aidatı) oluşturmaktadır.

Tüketicilerin haklarının zamanında teslim edilmemesini Lander'un "Geç kalan adalet, Adaletsizliktir" sözüyle bitiriyorum.

Daire Başkanlığımıza tüketici hakları konusunda halkımızdan gelecek soru ve sorunların çözümünde yanınızda olmaya hakkınızı aramaya devam edecektir.

Sinan Kalender-İBB Zabıta Daire Başkanlığı Tüketici Hakları Zabıta Amiri

Adalet arayan işçi aileleri

"17 Haziran 2013'te Güllük Belediyesi'ne ait AKFEN Şirketi'nin işlettiği Atık Su Terfi İstasyonu'nda, gerekli gaz ölçümlerinin yapılmaması ve 50 TL'lik gaz maskelerinin esirgenmesi sonucu 7 canımızı kaybettik. Bütün sorumluların adil ve etkin bir şekilde yargılanmasının gerçekleşmesi için çabalıyoruz" diye basın açıklaması elimize geç ulaşan işçi aileleri diyor ki: '7 canımızın hayatını kaybetmesine neden olan bu iş cinayetinde şirket yönetim kurulu üyeleri ve yetkilileri, bu iş yerlerinin denetiminden sorumlu olan bütün kurum ve kişiler birinci derecede sorumludur. Bütün sorumlular yargılanmadıkça, caydırıcı cezalara çarptırılmadıkça ekmeği için çalışanlar iş cinayetlerinde hayatlarını kaybetmeye devam edecek. Bütün sorumlular yargılanmalı!' İsteğimiz doğrultusunda adalet mücadelemize devam ediyoruz."

Güllük/Akfen Terfi İstasyonu'nda hayatını kaybedenlerin adalet arayan işçi aileleri

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.