Devletimize acil çağrı: Nerede bu yetkililer?

A -
A +
"10 günden fazladır çalışmayan telefon hatlarımızı açar mısınız? İki hafta kadar önce arıza kaydı bırakmamıza rağmen ne arızamız giderildi ne de dikkate alınıp arandık. En az 10 hanede telefon yok, dolayısıyla internet de yok.  Kablolar yerlerde geziyor. Kopmuş olan kablolara henüz dokunulmadı.
Ayrıca günde iki defadan fazla elektriklerimiz kesiliyor. Bu elektrik kesintisinin önüne geçilebilmesi için bizlerin ne yapması gerekiyor? Kime ne şekilde derdimizi anlatmamız gerekiyor? Ayrıca 10 günü aşkındır kullanamadığımız telefon ve internet hizmetinden dolayı kimden hakkımızı alacağız, bu kayıplarımızı hangi kurum tazmin edecek? Bu konu ile ilgili de lütfen bizi bilgilendirin. Saygı ve hürmetlerimizle..."
Arnavutköy Bolluca Reşat Sokak Sakinleri


SGK, bu okuyucuya yol gösterebilir mi?
"Size bir konuda danışmak istiyorum. Eşimin 2004 yılında Ümraniye'de bir iş yeri vardı ve BAĞ-KUR primi ödüyordu. Buraya kapanış vermeden 04.04.2006'da Tuzla'da ortak olarak bir iş yeri daha açtı. 31.10.2006'da Ümraniye'deki iş yeri için kapanış verdi. Ve ardından da başka bir şirkette 3 ay SSK primi ödemeye devam etti. 14.09.2009'da şirket ortaklığını bitirdi. Aynı şirkette SSK primlerini emeklilik için başvurduğumuz 27.06.2011'e tarihine kadar ödedi.
2010'da Balıkesir-Edremit'te bir iş yeri açtı. 2011 yılında 46 yaşında olup emeklilik için başvurduğumuzda 15.162 TL ve 4.992 TL'lik BAĞ-KUR borcu çıkartıldı. Eşim 'iş hallolsun' diye bunları hemen ödemiş ancak bu sefer de SSK'dan emekli olabilmek için son '3.5 yıl kanunu' diye bildiğimiz kanuna takıldı. Neticede bu süre tamamlandı ve 2014 Mart ayında emekli oldu.
Daha sonra ben 5458 sayılı kanunda 'hizmet süreleri çalışması' genelgesini okudum. Anladığım kadarıyla SSK-BAĞ-KUR mahsuplaşması gerekiyordu. Balıkesir SGM'ye bu sorumuzu içeren iki adet dilekçe gönderdik. Fakat bize 'yersiz ödenen primleri' geri alabileceğimiz cevabı verildi -kurumların cevabi yazılarını da ekte size gönderiyorum- Pendik SGM'ye bu primleri geri almak için dilekçe gönderdik. Kurumda çalışan veya emekli olmuş insanlarla da görüştük, sonuç kafa karıştırdı.
Biz, hâlâ ödediğimiz cezalı BAĞ-KUR borçlarının yersiz olduğunu ve iki kurumun mahsuplaşması gerektiğini düşünüyoruz. Bütün bunlar doğrultusunda şu aşamada biz ne yapabiliriz?"
Söz konusu okuyucumuzun 1236612078 Bağ-No 3400014028761 sigorta sicil no'su bulunmaktadır.
M.K-Kadıköy/İstanbul

Anlayamadı iseniz destek verin
"Geçmişini bilmeyen, geleceğini de bilemez. Osman! Geçmişini iyi bil ki, geleceğe sağlam basasın. Nereden geldiğini unutma ki, nereye gideceğini unutmayasın!.."
Şeyh Edebali böyle nasihat etmişti Osman Gazi'ye...
Milletin ortak kültürüdür yazısı, 622 yıllık koskoca bir geçmişi anlamak ve bilmek onun hatırası ile mümkündür, bugüne kadar bu hatıraya pek sahip çıkamadık doğrusu. Osmanlıcayı öğrenmek öz yurdunda kendi kültürüne yabancı kalmış bir neslin vicdan muhasebesinde ecdadına ve tarihine karşı vadesi çoktan dolmuş bir fikir borcudur. Çoğumuzun evinde Osmanlıca eserler mevcuttur ama muhtevasından bihaberiz. Bazen bir çeşme başında, bazen bir üniversite kapısında bazen bir mezar taşında bu tarih saklıdır ama hep bir sır perdesidir. Artık bu sır perdesinin aralanma vakti geldi, Osmanlıca dersi liselerde zorunlu hale getirilmelidir.
Biz başkalarına benzeyerek yücelemeyiz, öz değerlerimize yabancı kalamayız. İstiklal Marşının satırlarında bir dörtlük:
"...O zaman vecd ile bin secde eder -varsa- taşım.
Her cerîhamdan, İlâhî, boşanıp kanlı yaşım;
Fışkırır rûh-ı mücerred gibi yerden na'şım;
O zaman yükselerek arşa değer belki başım!"
İşte bizim mayalarımızı oluşturan değerler bunlardır, ne anlattığını hepiniz anlayın! Çoğunuz anlayamadı değil mi? O halde Osmanlıcanın zorunlu olarak okutulmasına destek olun, biz tarih öğretmenleri olarak tarihimizle bu gönül köprüsünü oluşturmaya hazırız.
Erdal Koşgin-İstanbul


İletişim bilginizi de gönderin
"Köşemiz aracılığıyla, Ümraniye Belediye Başkanı Sayın Hasan Can Başkanımıza seslenmek isteyen ve mahallelerinde bulunan oto yıkamacılardan dert yanan, İstanbul'dan Saliha Yılmaz isimli okuyucumuz, şikâyet ettiğiniz adresi bildirebilmek için sizin iletişim bilgilerinizin -mahfuz da olsa- bizde bulunması gerekiyor? Gerektiğinde bize geri bildirim yapan yetkililerimizin sizinle irtibata geçmesini sağlamalıyız. İletişim bilgileriniz bize ulaştığı anda isteğinizi tekrar mahalle ve adres bildirerek belediye başkanımızla paylaşırız. Selamlar..." 
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.