Ayrıntılı fatura istedik 950'den 135 TL’ye indiler

A -
A +
Feridun Ağabey, geçtiğimiz günlerde kayınvalidemi kalp çarpıntısı şikâyetiyle -ismi bizde mahfuz- ünlü bir özel hastaneye götürdük. Bir buçuk ay kadar önce kalbine stent takmışlardı. Hâliyle durumu önce doktoruna anlatmıştık. Doktoru da kalp krizi olabilir düşüncesiyle olsa gerek kontrol için de olsa hastaneye gitmemizi önermişti onun için gelmiştik. Hastanede acilde durumu anlattık. Hastamızı muayene ettiler, tansiyon yükselmesine bağlı bir çarpıntı olduğu tespit edildi ve kalp sağlığında tehlikeli bir durum olmadığı bildirildi. Vezneye gittiğimizde bize 950 liralık bir hesap çıkardılar. Şoke olduk! Damadım konuyu bilen birisiydi. Veznedeki görevlilere ödeme yaparken ayrıntılı fatura talebinde bulundu. Bunun üzerine hastanede muhasebeyle filan birkaç telefon görüşmesinin ardından yapılan işlemlerin ne olduğu öğreniliyor gibi bilgi güncellemesine gidildi. Ve gayet normal bir şekilde hesabın 135 lira olduğu söylendi. Ben bir kere daha şoke oldum! Çünkü aradaki fark 815 liraydı. Asgari ücretlinin neredeyse yarıya yakın maaşı kadardı. Konuyu bilmeyen veya telaş içinde olan o an aklına gelmeyecek durumda olan insanlar bu şekilde “ayrıntılı fatura” istemediğinde bu kadar haksız kazanç nasıl yapılabiliyordu? Bu nasıl bir uygulama nasıl bir yaklaşım veya eğer art niyet yok da sehven yapılıyorsa nasıl bir başıbozukluktu böyle? Bu vesileyle konuyu il sağlık müdürlüğümüz başta olmak üzere Sağlık Bakanlığımıza kadar yetkililere arz ederken vatandaşlarımızın da özel hastanelerde çıkartılan hesaplarda bir anormallik hissettiklerinde “ayrıntılı fatura” istemelerini sizin aracılığınızla paylaşmak istedim.
         Ali Rıza Kılıçaslan-İstanbul
 
 
Türkiye'nin elini çabuk tutması gerek
 
Türkiye doğalgaz tüketiminde 2017 yılı verilerine göre 53,5 milyar m3 ile tarihinin en yüksek seviyesine ulaştı. Bu da ithalat oranlarını altüst etmek anlamını taşıyor. Özellikle yaz döneminde Avrupa'da yaşanan kuraklık Türkiye’deki hidroelektrik üretimini de etkiledi. Azalan kaynaklardan doğan enerji açığı doğalgaz çevrim santrallerinden karşılandı. Bu, şu demek oluyor, ülkemizde büyüyen enerji ihtiyacının karşılanmasında darboğaza gireceğimiz günler uzak değil. Doğalgaz henüz kendi coğrafyamızda çıkmadı. Diğer Müslüman topraklarına da bir göz atalım. Geçtiğimiz aylarda Petrol Arama Anlaşması yaptığımız Sudan şu an için bize en yakın bir örnek. Ülke zengin doğalgaz yataklarına sahip olmasına rağmen bu potansiyel değerlendirilemiyor. Artı ülkenin büyük bir bölümünde doğalgaz altyapısı yok. Bu altyapı konusunda oradaki işlere talip olabiliriz. Fakat Türkiye'nin bu konuda elini çabuk tutması gerek. Malum bütün dünyayı kuşatan Çin'in yatırım iştahı, bu ülkeye karşı da boş değil.
Her şeye rağmen bizim şansımız daha fazla. Çünkü Sudan halkının Osmanlıdan dolayı Türklere karşı müthiş bir sempatisi var. Bize karşı duyulan bu aidiyet duygusu bir adım öne geçmemizi sağlayabilir. 2023 hedefleri düşünüldüğünde bu tür enerji görüşmelerinin önemi de artıyor. Ayrıca Sudan'da elektrik üretimi konusunda da Türkiye elini çabuk tutarsa rüzgâr türbinleri kurmada belli bir ivme yakalayan ülkemizin, bu enerjiyi yurt dışında da inşa edecek potansiyeli olduğunu biliyorum. Sudan'da bu tür yatırım anlaşmalarının da çoğalması beklentisindeyim.
           Atilla Akbaş
 
 
Topçular-Yalova arabalı vapur tuvaletleri
 
“Feridun Ağabey, geçtiğimiz gün arabalı vapur ile Topçular iskelesinden Yalova’ya geçtim. Tuvalet ihtiyacı için vapurun tuvaletini kullandım. Gördüm ki tuvaletin sıhhi olması bakımından temizlenmeye ve düzenlenmeye ihtiyacı var. Kişilerin tuvalet kullanma kültüründeki yetersizliğe kahroluyoruz ama bu, vapurlardaki tuvaletlerle ilgili bir durum. Konuyla ilgili sizin aracılığınızla yetkililerimizi bilgilendirmek istedim. Topçular-Yalova arası arabalı vapur tuvaletleri yeniden bir elden geçirilmeli. Saygılarımla.”
              Mümin Yozgatlı-İstanbul
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.