Adaların at ve fayton zenginliği için İBB’ye çağrı

A -
A +
Feridun Ağabey, bir önceki yazımızı kıymetli köşenizde yayınladığınız için kalbi teşekkürlerimin kabulünü rica ederek başlıyorum. O beyanımızda belirtmiş olduğum üzere İstanbul Adaları Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Derneğimizin hazırladığı fayton ve ada konusundaki detaylı rapor yayınlandı. Bu raporumuzu da gündeme getirerek bizim de sözümüze ses olur musunuz?
İstanbul Adalar’ın mahalleleri içi ve arası ulaşım aracı faytondur. Yasal olarak böyledir ve Adalar ilçesinin SİT alanı olarak korunabilmesinin en temel taşıyıcısıdır. Adalar’da fayton ne nostaljik gösteri ne de turistik faaliyet aracıdır.
Fayton yerine “elektrikli fayton” ucubesi yerleştirmeye çalışmak Adalar’ı motorlu araç ulaşımına açmaya ve SİT alanı konumunun en önemli temelini ortadan kaldırmaya hizmet eder.
Adalar’ın en büyük özelliği yerleşim alanlarının küçüklüğüdür ve iskelelerden en uzak yerleşim yerine mesafe 2 km’yi geçmez. Tüm Adalar’ın toplam yapı sayısı 6.400 kadardır ve fayton bu binaların hemen hemen hepsinin kapısına kadar ulaşım sağlayan 4 yolcu kapasiteli taksi konumundadır. Faytonun bu ulaşım gücüne toplu ulaşım ne güzergâh ne durak sayısı ne de sefer sayısı açısından alternatif olur. Toplu taşıma alternatifi Adalar’a motorlu araç getirme ve fayton taşımacılığının belini kırma planıdır.
İnsanın en yakın dostu ve yardımcısı olarak evrilmiş ve asil bir hayvan olan at ile insanın bu derece iç içe ve gözle görülür, elle dokunulur bir yakınlıkta ve yoğunlukta yaşadığı dünyadaki yegâne yer Adalar’dır. Adalar dünyada bu yoğunluktaki en büyük at stokuna sahip tek yerleşim yeridir. Adalar’ın bu önemli özelliği İstanbul gibi bir dünya metropolünün en önemli zenginliklerinden biridir; üzerine titreyip asla yitirilmemesi gerekir.
 
İstanbul Büyükşehir Belediyesine çağrı
 
At ile insanın birlikte yaşadığı, insanın hayvanla birlikteliğinin en güzel ve güçlü bu örneğinin dünyada bir başka eşi daha yoktur. Yanlış politikalar nedeniyle Türkiye’nin birçok yerinde yitirilmiş bu zenginliğin, Adalar’da daha da geliştirilerek sürdürülebilmesi için Gıda ve Tarım Bakanlığının, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin ve Adalar Belediyesinin bu eşsiz zenginliğin korunması ve iyileştirilmesi için üzerlerine düşen görevin bilincinde olarak gerekli desteği ve özeni sağlayacaklarından emin olmak istiyoruz. Kendilerine çağrıda bulunuyoruz. İstanbul’un ve dünyanın bu biricik güzelliğini ve zenginliğini korumak hepimizin sorumluluğundadır, hepimizin görevidir.
O hâlde hedef olarak Adalar Belediyesinin ve İstanbul Büyükşehir Belediyesinin ilçenin yegâne ulaşım aracı olarak faytonları, faytonculuk mesleğini ve atları koruması, geliştirmesi ve iyileştirmesi gerekiyor. Motorlu araç trafiğiyle bu hedefe aykırı bir alternatifin gündeme gelmesine engel olması gerekiyor.
Şu andaki yasal durum ve uygulama zaten bu hedefle örtüşmektedir. Yasaya aykırı denetimsizlik ve görev ihmaliyle Adalar’da yaygınlaşan motorlu araç trafiğinin derhâl ortadan kaldırılması gerekmektedir. Fayton arabaları, atları ve faytoncular meslek odası da dâhil olmak üzere her iki belediye, kaymakamlık ve buna bağlı Gıda ve Tarım Müdürlüğü tarafından yasaların gerektirdiği şekilde denetime alınmalı, gereken yönetmelik ve talimnameler çıkartılmalı ve uygulanmasında gerekli personel sağlanarak yardımcı olunmalıdır. Faytoncular meslek odasının düzgün çalışması sağlanmalı ve denetlenmelidir. Faytonculuk mesleği geliştirilmeli ve icrası için uyulması gereken koşullar talimname ve yönetmelikle denetim altına alınmalıdır. Atların sağlık durumları ve çalışma koşulları için gereken ortam (ahırlar, padok alanı vb.) oluşturulmalı, iyileştirilmeli, atlar için hayvan hastanesi kurulmalı ve 24 saat veterinerlik hizmeti verilmelidir. Adalar’ın geleneksel yapısının, gürültü ve görüntü kirliliği baskısına taviz vermeden, sakin belde özelliğinin korunması hepimizin ödevi olmalıdır.
           Dernek yönetim kurulu üyeleri ve at ve atçılık uzmanı dernek yetkilisi Emin Mâhir Başdoğan
 
 
Bayrampaşa Belediyesine bir cümlelik soru
 
Feridun Ağabey köşesine gelen bir cümlelik şikâyeti Bayrampaşa Belediyesinin dikkatine sunuyoruz. Diyor ki okuyucumuz:
“Benim çeşmemi niye kaldırdınız, yıktınız?”
               İbrahim Ergül Aybar- Bayrampaşa/İstanbul
 
 
Bu ülkede güzel şeyler de oluyor
 
“25 milyon kadar öğrencimiz okula (anaokulu-üniversite) gidiyor. 51 bin okulumuz var. Bu yapılarda 10 milyon adet kadar aydınlatma lambası mevcut... Eski tip lambaları 5-12 TL arası fiyata satılan 3-5-6-7-8-9-10-12 Watt led lamba ile değiştirmiş olsak yılda 300 milyon TL kadar tasarruf ederiz. Bir okulun tüm lambalarını led yapmak 1.000-3.000 TL tutuyor.
Görev yaptığım okulda yaklaşık 2.000 TL harcayarak her yere led taktım. Okulun enerji gideri yüzde 50-70 düştü.
Okullar hemen lede geçmeye güç yetiremez ise eski lambalar bozuldukça yerine led ampül takarak da işlem yapabilir... Not: Bu iletiyi bir süre önce CİMER'e sunmuştum. Çok sayıda kamu kurumundan geri dönüş oldu. Bu ülkede güzel şeyler oluyor.”
           Ali Özdemir-Eğitimci yazar/Bolu
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.