Sen misin turnikeden çıkmadan sigara yakan?

A -
A +
Feridun Ağabey, geçen gün başıma bir iş geldi. Beylikdüzü’nde metrobüsten indim. Merdivenlerden yukarı çıkarken turnikeyi geçmeden bir sigara yaktım.
Bir nefes aldım almadan birisi beni durdurdu. Kimliğini göstererek polis olduğunu beyan etti ve kimliğimi istedi.
Ben de galiba GBT sorgulaması yapacaklar diyerek kimliğimi uzattım. Bana dedi ki:
“Elindeki ne?”
“Sigara?”
Burada sigara yakmanın yasak olduğunu bilmiyor musun?
Açık alan filan dedim ama beni içeriye ceza kesilen yere gönderdi. Şaşırmış hâlde oraya gittim Bana 153 lira ceza kestiler ve “erken yatırırsan %20 kadar indirim yapılır” dediler.
Ben de madem bu ceza geldi vaktinde ödeyeyim de kurtulayım dedim. Tam dört ayrı bankaya gittim. Hiçbiri bu makbuzu tahsil etmedi. Baktım olmayacak vergi dairesine gittim Orası da almadı. Bu cezayı o almıyor bu almıyorsa biz ne yapacağız dediğimde oradan birisi yardımcı oldu. Meğer Tapu Müdürlüğüne ödeniyormuş. Ne alaka ona da şaşırdım ama ne yapayım şu cezadan kurtulayım diyerek sora sora Tapu Müdürlüğünü buldum. Gittim makbuzu verip paramı ödedim. Çıkıp geleceğim oradaki görevli seslendi:
“Bir dakika beyefendi?"
“Hayırdır yine ne var?"
“Bu ödeme ile cezadan kurtulmuş olamazsın. Elindeki ödeme makbuzunu ceza aldığın yerin emniyet müdürlüğüne gidip teslim etmen lazım.”
Galiba kurumlar arası bilgisayar online sistem kurulmamış olsa gerek kesilen ceza bile kayıtlara alınamıyor… Elimde makbuz tekrar Beylikdüzü’ne gittim. Emniyete giderek ödeme makbuzunu verdim. Baktım orada kat kat yığmışlar… Bu nasıl ceza kesmek bu nasıl sistem nasıl bürokrasi anlamış değilim. Bir sigara içtim diye bir gün boyunca banka banka, daire daire dolaşmak doğrusu cezayı ödemekten daha ağır geldi…
Sigara içenlere buradan haber vereyim dedim. Aman turnikelerden çıkmadan sigara yakmayın!..
              Rumuz: “İsmim sizde kalsın”-İstanbul
 
 
“Bu ayrımcılık içimize sinmiyor!”
 
Feridun Ağabey, aşağıda yer alan mesajımı kamuoyuna duyurulmasına vesile olmanızı istiyorum. İlginize peşinen teşekkür ederim.
“Yılda 5000 kişinin trafik kazalarına kurban gittiği ülkemizde can kayıplarını önlemek ve gelişmiş ülkeler düzeyindeki uygar bir trafik düzenine ulaşmak amacıyla trafikteki kural ihlallerini tespit edip işlenen suçun cezaya dönüştürülmesini sağlayan Türkiye genelinde görev yapan 24.000’in üzerinde Fahri Trafik Müfettişleriyiz.
Merkezi İstanbul'da bulunan derneğimiz 22 yıldır karşılıksız olarak bu görevi ifa etmek suretiyle trafik düzenine azımsanmayacak çok önemli katkılar sağlamaktadır. Amacımız sürücüleri cezalandırmak olmayıp asıl hedefimiz caydırıcılık olgusunu yerleştirmektir. Trafik düzenine katkı sağlamamızın yanı sıra ayrıca hazinemiz bu yolla büyük miktarda da gelir elde etmektedir. TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen haksız ve adaletsiz ayrıcalıklar tanıyan milletvekillerini kural ihlallerinden muaf tutan torba yasa ile biz Fahri Trafik Müfettişlerinin moral motivasyonu tamamen bozulmuştur. Böylece bize 'korumalı olanlara dokunmayıp sadece korumasız olan sade vatandaşları cezalandırma görevi' verilmiş olmaktadır.
Bizler devletin tahsil memurları değiliz. Milletvekili kimliğine sığınarak emniyet şeridine giren, makas atan, çakar takan, kırmızı ışıkta geçerek her türlü kural ihlalini yapanları görmezden gelerek bunların dışındaki tüm sürücüleri cezalandırmak adalet duygusuyla bağdaşmamaktadır ve bu ayrımcılık bizim içimize bir türlü sinmemektedir. 'Herkes kanun önünde eşittir, hiçbir kişi veya zümreye ayrıcalık tanınamaz' denilen Anayasa'nın 10.maddesine açıkça aykırı olan ve en önemlisi de kamu vicdanını derinden yaralayan bu yasanın da tıpkı termik santrallerdeki filtre muafiyetinde olduğu gibi Sayın Cumhurbaşkanımızca mutlaka ama mutlaka veto edilmesini sabırsızlıkla bekliyoruz. Kamuoyuna saygılarımızla duyuruyoruz."
            Halis Kahraman-Fahri Trafik Müfettişleri Derneği Basın Sözcüsü/İstanbul
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.