Tekirdağlı vekillere otuz yıllık bir esnaf çağrısı

A -
A +
Feridun Ağabey, iyi günler diliyorum. SGK Tekirdağ il Müdürlüğünden gelen size de bir nüshasını gönderdiğim resmî kâğıdı incelerseniz SGK'nın kendisine borcu olan müşterilerini, bu müşterinin iletişim hâlinde olduğu iş yaptığı tüm firmalara ifşa ettiğini görürsünüz.
Çalışmakta olduğum bir firmaya gönderilen resmî yazıyı bana haber verdiklerinde öğrendim. Diyor ki firmamın ismi belirtilerek: “Borcunun türü ve miktarı bildirilen borçlunun yedinizde bulunan hak ve alacaklarına 6183 sayılı amme alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümleri uyarınca haciz konulmuştur.” Sonra söz konusu firmaların bizimle iş yapmanın karşılığı ödemelerini SGK’ya belirli bankalar vb. aracılığıyla yapmaları tebliğ ediliyor.
Bu konuyu, ulaşabildiğim Tekirdağlı vekillerime de ilettim.
Ben şimdiye kadar ticaret hayatımda hiçbir işimi kanunsuz yapmadım. Devlete vergimi kuruşu kuruşuna ödedim, sigortasız hiçbir işçi çalıştırmadım. Suriyeli çalışanlarımı dahi sigortalı çalıştıracak kadar devletini düşünen kuralları uygulamaya çalışan; kayıt dışı hiçbir işe tevessül etmeyen bir esnafım. Herkes gibi ben de işimi yürütmenin telaşındayım. Elbette ki SSK’ya da borcum var. Kaçmadık göçmedik. Çalışıyoruz borcumuzu ödemeye de çalışıyoruz. Bir taraftan da ilçemize ülkemize istihdam oluşturmaya çalışıyoruz.
Feridun Ağabey, aracılığınızla Tekirdağ milletvekillerine ve devletimin yetkililerine bir kez de buradan seslenmek istiyorum:
Tekirdağ SGK İl Müdürlüğü, ne kadar müşterimiz varsa bu yazıyı hepsine göndermiş. Kişisel Verileri Koruma Kanunu bunun neresindedir? Şirketinizin mahrem bilgilerini ilgili ilgisiz kişilere bu şekilde ifşa etmek nasıl bir anlayıştır? Ben 30 yıldır ticaret yapıyor istihdam oluşturuyorum. Şirketimiz aktif ama devlet bizi bu şekilde cezalandırırsa hangi esnaf bize iş verecek biz de SGK borcumuzu ödeyeceğiz? Zaten 6 aydan bu yana her ay 30 veya 40 bin lira Vergi Dairesi, ödeneklerimizi ödemeden alıyor. SGK’nın bu uygulamasının bana özgü olduğunu da düşünmüyorum, esnafa bunu yapmalarına ise akıl sır erdiremiyorum. Gönderilen resmî evrakın alt kısmındaki yazı ise gerçekten manidar: "Kayıt dışı çalışmayın! Geleceğinizi riske atmayın!" yazıyordu büyük harflerle. Ben de devletimin bu sözüne göre çalıştım. Hiç kayıt dışı çalışmadım. Gerçekten de çalmayan, istihdam oluşturmak için günlük 20 saat bilfiil çalışan bir esnafım; şimdi devletimin bana reva gördüğü bu mu? Geleceğim riske atılmış mı atılmamış mı? İnanamıyorum!..
           Şaban Kardeş-Çerkezköy
 
 
Doğu Türkistan mazlumları adına
 
Doğu Türkistan için kamuoyunda farkındalık oluşturmayı ve gençleri Uygur Türklerine yapılan baskı ve zulüm konusunda bilinçlendirmeyi amaçlayan Açık Fikir Platformundan bir mail geldi.
TYB İstanbul Şubesi’nde İlk Yurda Özlem Doğu Türkistan programı gerçekleştirildiği bildirilen mailde programın açılışında konuşan ve Doğu Türkistan’da yaşanan insan kıyımına dikkat çeken Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı şunları söyledi:
“Doğu Türkistan davası maalesef sahipsiz bir davadır. 40 milyon mazlum kendi hâline terk edilmiştir. Zalim Çin devleti, baskılarını artırarak asimilasyona devam etmektedir. Doğu Türkistanlılar hem soydaşımız, hem dindaşımız yani öz kardeşimizdir. Şimdi bize düşen her zamankinden daha çok onların yanında durmak, onların acılarına da kardeş olmaktır. Sesimizi daha gür çıkararak, sözümüzü yükselterek mazlumların yanında olduğumuzu tüm dünyaya ilan etmeliyiz. Doğu Türkistan meselesine, sadece meydanlara çıkıp mitinglerle değil, aynı zamanda kültürel eylemlerle de destek olmalıyız. Maalesef ülkemizde Uygur yazarların kitaplarının çevirisi yok denecek kadar az. Medeniyetlere merkez olmuş Türkistan’ın geçmişten günümüze yetiştirdiği âlimleri, arifleri, sahasında öncü olmuş şahsiyetleri tanıtmak ve anlatmak da bizim için önemli bir sorumluluktur. Doğu Türkistan’ı edebiyatta kültürel sahada gündeme getirmek için de mücadele vermemiz gerekiyor. Çünkü emperyalistler asimile edecekleri milletleri önce kültürlerinden kopararak asimile ediyor. Bu sebeple düzenlenen bu programlar, Doğu Türkistan mazlumları adına, ‘Yalnız değilsiniz, burada sizin için çarpan yürekler, size dua için açılan eller, özgürlüğünüz için haykıran diller var’ demiş oluyoruz. Şiirlerimizi Doğu Türkistan’a adıyoruz. Emeği geçenleri tebrik ediyoruz.”
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.