Dikkatli olun ama moralinizi bozmayın

A -
A +
Çin başardı. Tehlikeyi büyük oranda savdı. Biz de başarabiliriz. Türk toplumu 200 kadar ülke içinde kişisel temizliğe çok önem veren ilk 10 ülke arasında yer alır. Hatta yapılan istatistiklere göre ilk sıralardadır. AB ülkelerinin çoğunda sağlıklı tuvalet bile yok. Artvin ilimize komşu küçük ülkedeki tuvaletleri bir görseniz insanlığınızdan utanırsınız. Bizde kolonya kullanma alışkanlığı on yıllardır zaten var. Sabunu bırakmış değiliz. “Ukala bazı sosyetikler” kolonyayı, sabunu, hamamı, keseyi küçümserdi. Hiçbir özelliği olmayan bazı kimyasal jelleri bir matah sanırdı. Şimdi hepsi gerçek temizlik ürünlerine döndü.
Türkiye’nin çok sorunu vardır. Ancak tıp alanında çok üst seviyede bir ülkedir. Dünyanın her tarafından insanlar ülkemize tedavi olmak için gelmektedir.
Dün bir hastaneye gittim. Gözlük camlarımı kontrol ettirdim. Dişimdeki sorunu gösterdim. Bunlar için 1 dakika bile kuyrukta beklemedim. Sağlık çalışanlarının kibarlığı, titizliği olağanüstüydü… Devletin yetkililerinin önerilerini uygulamaktan başka yollara sapmayalım. Dikkatli olalım ama morallerimizi bozmayalım. Ekonomik darlık, sıkışma, kriz de atlatılacaktır.
Devletimizin imkânları büyüktür. Yapılan açıklamalar ferahlatıcıdır.
           Ali Özdemir-Eğitimci-Yazar
 
 
“Arşivinizden bu kür tarifini bulup gönderebilir misiniz?”
 
“İyi günler, 40 yıllık okurunuzum. Takriben birkaç ay önce, Türkiye gazetesinin Bizim Sayfa'sında bir okurunuz tarafından size bildirilmiş olup, sizin tarafınızdan yayınlanan, reflü tedavisinde kullanılan, içinde reyhan bitkisinin de bulunduğu bir kür tarifi vardı. Arşivinizden bu kür tarifini göndermenizi rica ederim. Saygılar.” Fatih Aksoy
Değerli okuyucumuz, reyhan Arapça hoş güzel koku anlamına geldiği gibi fesleğen denilen kokulu bir otun da adıdır. Rayiha güzel koku demektir. Reyhan kelimesi de rayiha kelimesinden gelir. Güzel kokan anlamındadır. Bazı kaynaklarda fesleğen ile reyhanın birebir aynı bitki olmadığı, reyhanın fesleğen çeşitleri arasında bir bitki olduğu söylenmektedir. Ama genelde reyhan da denilen fesleğeni arıların sevdiği söylenir. Nitekim "arı, konduğu her çiçekten bal alır ama her çiçeği olana konmaz" derler. Ayrıca fesleğen neredeyse bütün kültürlerde çok "kutsal" bir bitkidir. Fesleğen Akdeniz ülkelerinde yetişen, yaprakları güzel kokulu, beyaz veya pembe çiçekli bir yıllık ve otsu bir süs bitkisidir. Fesleğenin diğer adı olan reyhan Anadolu’da çok sık kullanılan bir kelimedir. Fesleğen de denilen bitkinin kullanılan kısımları, taze çiçekli dalları ve tohumlarıdır. Uçucu yağ taşımaktadır. Bu yağ içinde estragol, linalol, cineol ve pinen vardır. Fesleğen midevî, yatıştırıcı ve bağırsaklarda gaz teşekkülüne mâni olucu özelliklerinden dolayı %1-2’lik çay hâlinde kullanılır. Uçucu yağda da aynı hassalar vardır. İdrar yolları hastalıklarına karşı tesirlidir. Tohumlarından öksürük kesici olarak istifade edilir. Baharat olarak salata ve çorbalarda kullanılır. Ete, balığa ve sosise konur. Süte ve hardala karıştırılır. Anadolu’da aroma vermesi için pekmez yapılırken içine konulur. Uçucu yağı parfümeride de kullanılır. Kaynak: [https://rehber.ihya.org/yenirehber/feslegen-ocimum-basilicum.html]
 
 
Tedbirleri alıp takdire razı olmak...
 
“Virüslere teslim olmayalım Allahü teâlâ her şeyi sebepler zinciri altında yaratmaktadır. Rabbimizin rahman ve rahim sıfatları olduğu gibi kahhar sıfatı da vardır. Allahü teâlâ; günahların bidatlerin küfürlerin sel gibi aktığı günümüzde kullarına kahhar sıfatıyla muamele ediyor. Bunun akabinde savaşlar depremler seller hastalıklar vs. gelmektedir biz kullar kendimize çekidüzen verir Ehl-i sünnet itikadında olursak Rabbimiz bize rahman ve rahim sıfatları ile tecelli eder. 'Peki Ehl-i sünnet Müslümanlara hiç musibet gelmez mi?' diye bir soru gelebilir akıllara. Elbette ki gelir. Burası dünya, hepimiz imtihandayız, fakat itikadi düzgün bir Müslümana ne kadar musibet gelirse gelsin o sebeplere yapışır, her tedbiri alır, takdire de razı olur. Asla isyan etmez. Bunalıma girmez. Bilir ki Rabbimiz imtihan ediyor. Sabrettiği takdirde günahları dökülüyor. Bu sebepten ölürse şehitlik mertebesi ne yükseliyor. Bundan daha büyük bir nimet olur mu? Bu sebepten dolayı önce içimizdeki virüsü temizleyelim. Ehl-i sünnet itikadını öğrenip ona sarılalım” diyen Zeynep Çağlar isimli okuyucumuza tevekkül ile ilgili düşüncelerinizde haklısınız ancak Müslüman bilimsel gelişmelere de aynı hassasiyetle uymak ve onları takip etmek durumundadır. Sizin tedbir dediğiniz bu olsa gerektir. Bilimin söylediklerine göre hareket etmek tedbir anlamında olmazsa olmazdır. Duygu ve düşünceleriniz için teşekkürler. (F.A.)
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.