Sosyal medya kirliliği virüs gibi yayıldı

A -
A +
“Feridun Ağabey, koronavirüs sebebiyle siyaset bile unutuldu. Ekonomi unutuldu. Hepimiz canımızın derdine düştük. Ama bu arada Bakanlığın söylediği gibi salgının ciddiyetinden ve boyutundan çok daha vahim olan panik ortamı oluşması…
Hepimiz insanız hepimiz can taşıyoruz. Ama istesek de istemesek de cep telefonlarımıza sosyal medya hesaplarımıza gelen bilgilerin her birini didik didik ediyoruz. Her birini okudukça yüreğimiz ağzımıza geliyor. Kimin ne dediğini anlamak artık mümkün olmayacak hâl aldı… Geçenlerde bir hastanenin telefon numarasını ambulansların artık tek numarada olacağını söyleyerek paylaşmışlardı… Hastane kamuoyuna açıklama yapıp böyle bir şeyin olmadığını söylemek zorunda kaldı. Tamam resmî bilgiler dışında kimsenin ne söylediğine inanmayın deniliyor. Biz de bunu kabul ediyoruz ama gel de inanma. Kimi bizzat benim yaşadığım diyerek yazıyor, kimi videosunu çekip gönderiyor. Kimi allame bir profesörün kimi bir doktorun ismiyle paylaşımda bulunuyor… Diyeceğim o ki bu tür paylaşımlara inanmayın diyerek vatandaşın iradesini saatin zembereği gibi germektense bu tür yanlış paylaşımda bulunanların tespit edilerek yaptırım uygulanması daha kalıcı ve önleyici olacaktır” diyen İstanbul’dan Elifhan isimli okuyucumuza:
Söylediklerinizde elbette haklısınız. Ama bilesiniz ki bu sosyal paylaşım ürünleri de virüs kadar inatçı ve engellemesi zor bir uygulamadır. Kapıdan kovsan bacadan girecek kadar yüzsüzce ve hiç beklemediğin bir anda cep telefonunuza bilgisayarınıza vızır vızır gelmektedir. Eğer bu konuda istese de istemese de panikleyen veya etkileniyorsanız size önerimiz sağlık bakanlığının açıklamalarından başka gelen paylaşımlara kesinlikle bakmamanız hatta gelmemiş saymanızdır. Böyle davrandığınızda hiçbir kirli bilgiye muhatap olmayacaksınız. Ama hem bakıp hem de şikâyet ederseniz bu konuda zannederim kimse size çare ve çözüm üretemez. Panik yok tedbir var. Tedbirini almak ve süreç geçene kadar evde kalmak en akıllıca yöntemdir. Sağlıklı günler dileğiyle. (F.A.)
 
 
Kızın ailesi hakkında nasıl bilgi alabilirim?
 
“Feridun Ağabey, üniversitede okuyan oğlum ile anlaştığı bir arkadaşı evlenmeye karar verdiler. Çocukların birbirine saygısı sevgisi yerinde olup ben gelinim olacak arkadaşından da memnunum. Ama evlenecek olan onlar olsa da insan bir ailesi hakkında bilgi sahibi olmak istiyor. Kimdir nedir, kimlerdendir. 'Anası babası nasıldır? Alışkanlıkları nasıldır? Komşuları ne der?' gibi sorular aklıma takılıyor. Ben zaten kimselere soramıyorum da bu sıralar insanlar birbirinden iyice izole oldu hepten eve çakılıp kaldık… Bu konuda bize bir öneriniz olur mu? Ne yapabiliriz?” diyen Yozgat’tan M. K. isimli okuyucumuza:
Düşüncelerinizde haksız değilsiniz. Ana baba olarak evlendireceği kızının veya evlenecek oğlunun hangi ailenin evladıyla evleneceğini merak etmek her ana babanın olağan duygusu ve düşüncesidir. Bu günlerde insanların bir araya gelmesi virüs sebebiyle mümkün değil. Aslında bu konuda biraz bekleyip sürecin tamamlanması ve sonra görüşeceğiniz konuşacağınız kimselerle oturup konuşmanız en mantıklısı. Ama zaman yok bir an önce içim rahatlatayım diyorsanız size artık yemede içmede alışverişte hayatımızın bir parçası iken virüs günlerinde neredeyse anlamı olan sosyal medyadan yararlanabilirsin. Günümüzde sosyal medya hesabı ve paylaşımı olmayan kimse yok gibi. Hâliyle merak ettiğin ismin hesabına baktığında nasıl bir düşünce yapısına sahip olduğunu, kimleri arkadaş edindiğini, neleri beğenip neleri eleştirdiğini çok net görebiliyorsun. Böylece “bana arkadaşını söyle sana kim olduğunu söyleyeyim” atasözünden merak ettiğin kimse hakkında yüzde yüz olmasa da belli bir oranda fikir sahibi olabiliyorsun. (F.A.)
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.