Virüs salgınında gözlükçülerden önemli uyarılar

A -
A +
 Gözlerin, en önemli üç bulaşma yolundan biri olduğu biliniyor. Korunma yolunda göz sağlığımızın oldukça önemli olduğunun farkında olmalıyız. El hijyeni sosyal mesafe izolasyon, maske kullanımı, hayati önem taşımaktadır.
Uzmanların yapmış olduğu açıklamalara göre yeni tip koronanın (COVID-19) göz yoluyla da bulaştığı tespit edilmiştir. Özellikle bu süreç içerisinde lens kullanıcılarının gözlüklerini tercih etmesi önerilmektedir. Gözlüğün kişiyi koruyucu bir ekipman olduğu da düşünülmelidir. Farklı veri süreleri olsa da virüsün, cansız nesnelerin üzerinde etkisini gösterdiği bilinmektedir. Bu sebeple kişisel bakımımıza dikkat ettiğimiz bu süreçte gözlüklerinizin dezenfeksiyonuna da çok dikkat etmeniz gerekmektedir.
Metal gözlük çerçevelerinizi (en yüksek) %70 oranlı kolonyalı pamuk veya bir kumaş ile fazla baskı uygulamadan dezenfekte edebilirsiniz.
Asetat (kemik) çerçevelerinizi akan bir çeşme suyunun altında bulaşık deterjanıyla iyice yıkamanızı sonrasında temiz bir mikrofiber bezle kurulayın.
Onarım veya ayarlamadan önce hastanızın gözlüklerini temizleyin dezenfekte edin.
Gözlükçüler: Bir sağlık hizmet sunucusu olarak paniğe kapılmadan, çalışanlarımızın ve hastalarımızın endişelerini gidererek, "Sağlık danışmanlığı" hizmetinizi yerine getirin.
T.C. Sağlık Bakanlığı, Türk-Optisyen Gözlükçüler Birliği ve Bağlı Bulunduğunuz odalar tarafından ilan edilen tedbir, karar ve tavsiyelere mutlak suretle uyun. Optisyen/Gözlükçüler pandemi sonrasında da Tabipler, Eczacılar gibi beyaz önlük giymelidir.
T.C. Sağlık Bakanımız Sayın Dr. Fahrettin Koca, sağlık çalışanlarımız ve bürokratlarımızın olağanüstü gayretleri her türlü takdir ve teşekkürün üzerindedir. Hepsini yürekten gönülden alkışlıyoruz. Pandemi sürecinde halk sağlığı adına, paydaşımız olan TİTCK ile tam bir iş birliği ve uyum içerisinde çalışma en büyük arzumuzdur. Covid-19 pandemisi ile mücadele için şu anda ülke olarak seferberlik hâlindeyiz. Optisyen/Gözlükçüler, 5193 ohk amaç bölümünde fertlerin ve toplumun sağlığının korunması ile görevli ve yükümlü kılınmıştır. Sağlık mesleği mensubu olarak Optisyen ve Gözlükçüler görevlerinin başındadır.
Türkiye’de gözlükçülük tıpkı eczacılık, hekimlik gibi sağlık mesleği olarak sınıflandırılmış ve düzenlenmiştir. Gözlükçülük ticaret mesleği değildir. Lobicilere hatırlatmak isteriz, "Evde kal" çağrısı sağlık çalışanları için yapılmamıştır.
            Taylan Küçüker-Eczacı Gözlükçü
 
  
Atılacak ne çok saframız varmış!
 
“Madem kocaman şirket işleri bir yemek masasına, bir dizüstü bilgisayara sığabiliyormuş, neden dikmişiz onca plazayı? Bir eşofman, bir terlikle de geçebiliyorken hayat, gardıroplara, giyinme odalarına ne gerek varmış? İş toplantıları video konferansla, alışverişler sanal marketlerle, eğitim uzaktan yapılabiliyormuş da neden işe, okula, alışverişe yetişmek için onca trafik çilesini çekmişiz, niye tonla egzoz dumanını yutmuşuz? Otomobilsiz de yaşanabilirken, o kadar parayı neden garajlara, kaldırımlara yığmış, yakıta, vergiye, bakıma onca masraf etmiş, trafik kazalarına savaşlardan daha çok kurban vermişiz?
Madem hayat bir göz odaya sığıyormuş da neden dünyayı talan etmişiz? Madem 'Olmaya devlet cihanda, bir nefes sıhhat gibi' imiş de neden hırslarımızın emrinde birbirimizin boğazına çökmüşüz?..
Meğer sırtımızda atılacak ne çok safra taşırmışız da haberimiz yokmuş... İçinden araba geçecek kadar büyük petrol borularına değil, bir makinenin hava pompaladığı küçücük plastik boruya muhtaçmışız oysa...
Meğer nefsimizin uğruna, nefesimizden vazgeçermişiz... Selamlar...”
          Kadir Ç.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.