Yaşlıların araç muayenesi yeniden ertelensin

A -
A +
Covid-19 Pandemisi; uygulanan tedavi ve alınan tedbirlere rağmen yüksek vaka sayısı ile devam etmekte ve son günlerde görülen artışlarla toplum ve kişi sağlığını tehdit etmektedir. Mutasyonlu vakalarda da artış görülmektedir. Mutasyonlu virüsün %70 daha bulaşıcı ve 60 yaş üzeri için daha ölümcül olabileceği bilim çevrelerince belirtilmektedir.
Kış ve bahar aylarında soğuk, kar ve yağmur gibi nedenlerle kişiler mecburen kapalı alanlara sığınmaktadır.
Araç muayene işlemleri ortalama 2 saat sürmektedir ve araç sahipleri mecburen; sosyal mesafeye tam uyulmaması, hijyen kurallarının eksikliği, bazı şahısların maske takmaması veya yanlış kullanması gibi riskli ve havalandırma yönünden uygun olmayan ortamlarda beklemek zorunda kalmaktadır.
Geçen sene de ertelendiği gibi özellikle de hastalık ve ölüm riskinin arttığı 60 yaş ve üzerindeki şahısların özel araç muayenelerinin, virüs bulaşma hızının 10-19 kata kadar azaldığı yaz aylarına yani 1 Temmuz-30 Eylül tarihleri arasına ertelenmesinin, kişilerin hastalık ve ölümlerden korunması ve toplumun sağlığı açısından faydalı olacaktır.
Yukarıdaki hususların incelenerek, 60 yaş ve üzerindeki kişilerin özel araç periyodik muayenelerinin, konunun Covid-19 Bilim Kurulu gündemine de alınarak, ilgili kurumlarla koordine ederek, yukarıda anılan tarihlere ertelenmesi hususu için gereğini arz ederim.
          Rumuz: “Doktor”
 
 
Kiralar konusunda bir öneri
 
Feridun Ağabey, malumunuz ev ve iş yeri kiraları çok yüksek. Resmen “çalış çalış kira öde” sistemi var. Birçok işletme bu sebepten iş yerini kapatmak zorunda kalıyor. Hele şu pandemi sebebiyle iş yapamayan dükkânlar çok zor durumda. Allah razı olsun devletimiz destek veriyor ama bu işin kökünden çözülmesi lazım. Bu konudaki önerim ev ve iş yeri kiralarının metrekare (m²) başta olmak üzere bulunduğu yer gibi temel özellikler üzerinden belirlenmesi şeklindedir. Bu belirlemeyi belediyeler veya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yapabilir. Her sene kiraya zam durumu sonlandırılmalıdır. Metrekareye ve bulunduğu yere göre asgari ve azami miktarlar belirlenmelidir. Haksız fiyat artışına karşı Ticaret Bakanlığı nasıl bu işin peşinden gidiyorsa, aşırı yüksek, haksız kiralara karşı da belediyeler veya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı takipte olmalıdır. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan bu konuda bir düzenlemeye gidileceğini bizzat kendisi açıklamıştır. Gerçekten kiralar konusunda yetkin bir karar alınmalıdır. Bunu devletimizden istirham ederim. Saygılarımla...
        Ahmet Miraç Kaytan
 
 
Ne oluyor bu dünyaya böyle?
 
Feridun Ağabey, birdenbire “hayvanlar da” zararlı(!) olmaya başladı...
Ne demekse birdenbire ortaya “yapay et kasapları” çıkmaya başladı ve veganlar konusu vb. medyada pik yapmaya başladı...
Ne oldu bu dünyaya?
Dünya yerinde aslında; kimi insanlar cahil ve kullanışlı eleman olma yolunda terfi etti(rildi) medya internet vs. sayesinde. Bu anlamda medya gerçekten çok tehlikeli bir silah oldu. Yani demek istiyorum ki, teknoloji ile cahilleştiriliyorsunuz... Bilginiz olsun...
      Rumuz: “Kubilay Özçelik”
 
 
Polis beni uyarınca...
 
Alanya-Damlataş’ta polisle tartıştım. Rus turistleri uyarmayan polis maske için beni uyardı. O anda kendileri 3 kişiydi. Ben de dedim ki: “Bakın siz de omuz omuza görev yapıyorsunuz, hani sosyal mesafe nerede?..” Ardından ekledim: “Yani bu yasaklar turistlere yok bize mi var? Bizi uyarırken siz görevli olarak kendiniz de maskenizle sosyal mesafenizle kendiniz de dikkat etmek durumunda değil misiniz?..”
Eleştirimi olumlu karşıladılar. Hiç de “ne demek istiyorsun?” filan gibi yetkilerini güç olarak kullanmaya yönelmediler. “Maskenizi şimdi takın, sahilde geniş alanda açarsınız” deyip gittiler. Eğitimli, öz güvenli ve de mesleğini profesyonelce yapan insan her yerde belli oluyor.
          Serhat Arvas
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.