“Dilerim bazı kötü uygulamaların düzelmesine vesile olur...”

A -
A +
Merhaba Feridun Ağabey, kişilik olarak eleştiri yapmayı seven biri değilim fakat bazı kötü uygulamaların iyileştirilmesi ve insanlara faydalı hâle getirilmesi adına yapıcı denilen eleştirilerin de yapılması gerektiği kanaatindeyim. Malum gerek dünya gerekse de ülkemiz kısaca tüm insanlık her tarafı sarmış olan Covid-19 virüsü ile cebelleşmektedir. Tedbirler, aşılar ve tedavilerle vereceği hasarı asgariye düşürmek adına çalışmalar yapılmaktadır.
Yalnız şahit olduğumuz bazı uygulamalar, Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin Koca’nın verdiği talimat ve tavsiyelerin hilafına cereyan etmektedir. Başta büyük çocuğum, akabinde eşim ve nihayetinde ben gribal bir hastalık geçirmeye başlayınca ev içinde bu kadar hızlı yayılması ve malum vaka sayılarının tırmanışta olduğu bir durumda koronadan şüphelendik. Aile hekimim ile yaptığım görüşme neticesinde tam bir kanaat sahibi olabilmek adına en yakın test yapılan hastaneye gitmemi tavsiye etti. Ben de vakit kaybetmeden ivedilikle evimize en yakın T.C. Sağlık Bakanlığı, Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne 29.03.2021 günü gittim. Hastanedeki yönlendirmelerle test yapılan yeri bulmam zor olsa da binayı buldum ve 12.43’te numaratörden 119 sıra numarasını aldım. Kâğıtta “önünüzde 76 kişi var” yazılı idi. Yani o anda 43. sıra numaralı hasta tedavi olmaktaydı. Yarım saate yakın bekledim ve ilerleyişin nasıl bir hızda olduğunu müşahede ettim. Çok yavaş ilerlediğini görünce evim de hastaneye yakın olduğundan eve döndüm ve tahminen 3 saat sonra gitmeyi planladım. 15.30’da tekrar gittiğimde 67 sıra numaralı hasta içerdeydi. Yarım saat daha hasta hâlimle durduktan sonra tekrar eve gelip dinlendim ve saat 19.00’da tekrar test yapılan bina önüne gittim. Nihayetinde 19.20 civarında muayene ve test yaptırabildim. Bu olayı anlatmamdaki maksat sadece bir hastanedeki uygulamanın çarpıklığının farkına varılması ve politika yapıcıların bu durumdan haberdar olması.
 
PROBLEMLER VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİM
 
Şimdi sırası ile problemi ve çözüm önerisini getirmeye çalışacağım;
*Oradaki bir görevliye sıranın neden bu kadar yavaş ilerlediğini sorduğumda tek doktor çalıştığı cevabını aldım. Doğru tek doktor çalışıyorsa sabahtan akşama 100 hasta bakması normal. Fakat problem şuradan kaynaklanıyor. Hastalara ne bunun bilgisi veriliyor. Ne de  “Hastalar tamam, bu günlük azami hasta başvurusu alındı başka hastanelere gidebilirsiniz” deniliyor.
*Bu normal bir muayene olmadığı için her hastadan sonra ve belli periyotlarla havalandırma ve dezenfektan işlemleri yapılmakta. Bu da hastaların bekleme süresini arttıran bir faktör. Bunun için de kapalı ortamda testler yapılacağına açık havada aynı anda -örnek olarak- 5 kişiye test yapılacak bir sistem geliştirilerek yine hastalara kolaylık sağlanır ve hastalığın bulaşma ihtimalini düşüren bir uygulama olur.
*Böyle önemli bir konuda neden hastane minimum doktor ve çalışana yönlendirmiş bilemiyorum. Ya hiç yapmayın ya da bakanlık tarafından bir zorunluluk ise adamakıllı hastaları mağdur etmeden yapılmalı.
*İnsanlar keyfe keder Covid-19 testi yaptırmaya gelmiyorlar en nihayetinde, ayakta bile duramayacak hastalar oluyor. Dün bu durumda olan çok hasta vardı. Ben kendi bekleme süremi hesapladığımda 6 saat 37 dakika beklemişim. Bırakın hastayı normal bir insan için bile katlanılacak bir süre değildir. Bu insan onur ve haysiyetine yaraşmayan ve sağlık güvenliği açısından da çok tehlikeli olan uygulamaya son verilmelidir.
*Sağlık güvenliğini tehdit eden dedim, çünkü test yaptırmaya gelenlerin çoğu pozitif olacak diye bir kaide yok içlerinde negatif çıkacaklar da oluyor. Dolayısıyla korona olanlar ve olmayanlar ortalama 5-6 saat aynı ortamda tutularak hastalığı birbirlerine bulaştırmaları için âdeta davetiye çıkarılıyor. Böyle bir uygulama ancak 3. Dünya devletlerinde olur. Türkiye’nin itibarı da yer ile yeksan edilmekte yazık!
 
KAPASİTENİN ÜSTÜNDE RANDEVU VERİLMEMELİ
 
*Zaten filyasyon ekiplerinin gezme mantığı hasta şüphelisi olan kişilerin ortalıkta gezmemesi, bu şüphelilerin evlerine gidilerek bizzat test yapılmasıdır. Yani insan bu tezadı anlamıyor. Bir taraftan bu kadar hassas davranacaksın diğer taraftan 243 hastanın (test yerinden ayrıldığımda en son numaratörden alınan numara) küçük bir yerde birbirine temas etmesine göz yumacaksın.
*Korona hastası şüphelisine öncelik verilmeli, çok kısa sürede test ettirilip evine gönderilmelidir. Benim testim negatif çıktı ama dün orada sıra bekleyenlerden tekrar bulaşmış mıdır diye tereddüt etmekteyim.
*Ayrıca sahada böyle yıpratıcı bir süreç olunca yani test yaptırmak isteyen kişiler böyle cefaya maruz kalınca “acaba açıklanan rakamların kaç katı vaka vardır” diye insan şüpheleniyor. Çünkü gözümün önünde en az 20 kişi hiç beklemeden gitti. Herkes 5-6 saat beklemeye gelemez. Tabii zengin olanlar gidip özel yerlerde ücreti mukabilinde yaptırmaktalar. Belki de özel sektörün nemalanması için bir taktik mi bilemiyorum!
Genel olarak Sağlık Bakanlığından istirhamım bir uygulamaya önayak olunuyorsa bunun insan haysiyet ve onuruna yakışır olmasının da denetlenmesi gerekir. Eğer bir hastaya 5 saatte sıra geliyorsa söylenmeli. Kapasite 100 kişi ile sınırlıysa o gün için sadece 100 sıra verilmeli 243 değil. Böyle yerlerde tek doktor olması da hiç doğru değil...
Söyleyeceklerim bu kadar inşallah bazı kötü uygulamaların düzelmesine vesile olur. Saygılarımla...
    Serdar Ahmet-Ankara
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.