Dağ, tepe, bayır ona asfalt gelir

A -
A +

Bu haftaki röportajım geleceği parlak olan off-road pilotu İlayda Hancı ile... Hancı henüz 22 yaşında. Ancak bu genç yaşına rağmen Türkiye’nin ilk kadın Off-Road Şampiyonu oldu. İlayda, kariyerine 2013 yılında babası Mehmet Hancı’nın co-pilotu olarak başladı. 2016’da ‘S1 Türkiye Off-Road Şampiyonası’nı kovalayan ve sezonu şampiyon olarak kapatan Hancı, 2017’de de nişanlısı Batuhan Korkut co-pilotluğunda, Bantboru renkleri taşıyan Suzuki Grand Vitara’sıyla ‘Baja Turkey 2017’ yarışına katıldı. 500 kilometresi özel etap olmak üzere 812 kilometrelik parkurda, Türkiye ve 9 farklı ülkeden sporcularla rekabet eden Hancı, bu zorlu yarışı TH1 kategorisinde 3’üncü, Kadınlar klasmanında ise 2’nci sırada bitirip podyumda yer alma başarısı gösterdi. Kariyerinde ona bol şans dilerken, yakaladığı ivmeyi uluslararası parkurlara taşıdığı 2018 yılındaki yarışlarına sizleri davet etmek istiyorum.

Motor sporlarıyla nasıl tanıştın?
Motor sporlarıyla 12-13 yaşlarımda tanıştım. Yani kendimi bildim bileli hep içerisindeydim. Babamın da yarış pilotu olması ve yarışlara birlikte gidiyor olmamız küçük yaşlarımda motosporlarının içinde olmamı sağladı.

Nasıl bir çocuktun?
Çocukluğundan beri otomobillere karşı ilgim hep vardı. Oyuncak bebeklerle, evcilik falan oynadığımı hiç hatırlamıyorum. Benim çeşit çeşit oyuncak arabalarım vardı. Kendime legolardan parkurlar hazırlar, kumandalı arabalarımla bu parkurlara değmeden geçmeye çalışırdım. Çocukluğum sokaklarda geçti diyebilirim. Şimdiki çocuklar gibi teknoloji devrinde bir çocukluk yaşamadığım için kendimi şanslı hissediyorum.

Araba kullanmayı ne zaman öğrendin?
Araba kullanmayı ilk defa 13 yaşında denedim, izledim, öğrendim ve uyguladım. Tamamen kendi çabalarımla öğrendim kimse öğretmedi (gülüyor.)

Nişanlınla yarışmak nasıl bir duygu ürkütücü değil mi?
Batuhan hem mekanik hem de co-pilot olarak çok başarılı. Çoğu defa yarışı tamamlayamayacağımız durumda kural ve mekanik bilgisiyle tamamlayıp puan almamızı sağlamıştır. Başarıyı, kazanmayı, kaybetmeyi, stresi, zorluğu birlikte yaşıyoruz. hatta bazen tartıştığımız zamanlar da oluyor ama her duyguyu birlikte yaşıyor olmanız bizi birbirimize daha çok bağlıyor aslında.

Memleket senin için ne ifade ediyor?
Doğup büyüdüğüm, geçmişim, ailem, çocukluğum, memleketim Sinop’tur. Ülkemin her şehrini, her insanını, coğrafyasını çok seviyorum. Ülke ve millet olarak her kötü durumda birbirimize kenetleniyor  olmamıza hayranım. Her zaman önce memleketime sonra dünyaya faydalı bir sporcu olabilmek için çabalıyorum.

Hedeflerin neler?
Hedefimiz; ‘Bantboru Off-Road Team’ olarak yıl sonunda Türkiye Şampiyonası’nda sınıfımızda birinciliği, genel klasmanda ise üst sıralarda yer almak. Daha sonra yurtdışında ülkemizi temsil edip  derecelere girmek. Önümüzdeki yıllarda da yurtdışında yarışma düşüncemiz var.

Neden Off-Road?
Aslında motor sporlarının her dalını seviyorum. Ama babamdan dolayı Off-Road’da fırsatım oldu. Ben de bu fırsatı iyi değerlendirdiğimi düşünüyorum. Bu kulvarda devam etmeyi ve yurt dışında da Baja, Rallyraid yarışlarında olmak istiyorum. Off-Road’ın diğer branşlara göre şöyle bir farklılığı olduğunu düşünüyorum; mesela 100-120 hp gücündeki bir araçla 200-300 hp gücündeki araçların içinde genel klasmanda derece yapabilirsiniz. Pilotajın daha çok ön plana çıktığı bir branş ama Ralli’de ne olursa olsun bir ‘Palio’ ile genel klasman yapma şansınız imkânsıza yakındır.

Yarışlara nasıl hazırlanıyorsunuz?
Yarışlara hazırlık süresince yaptığımız herhangi bir şey yok. Sadece aracımızı yarışa en iyi şekilde hazırlamaya çalışıyoruz.

En sevdiğin şarkı?
En sevdiğim şarkı şudur diyemem. Çünkü farklı tarzlarda dinlediğim ve çok sevdiğim o kadar şarkı var ki şu an içlerinden seçim yapamıyorum. Genel olarak rap, klasik müzik, rock ve pop dinlerim.

En sevdiğin yemek?
Yemek yemeyi çok seven birisiyim. Genel olarak bütün yemekleri severim ama bir Sinoplu olarak tabii ki mantının yeri ayrıdır. Mantıyı çok severim (gülüyor)

İzlemeyi en sevdiğin spor?
En çok boks maçı izlemeyi seviyorum. Sonrasında ise voleybol, futbol, basketbol. Millî maçlarımız olduğu zaman kaçırmam.

2018 yarış takvimi:
Türkiye Off-Road Şampiyonası şu yarışlardan oluşuyor;
l Sakarya 54 OSK (21-22 Nisan)
l Ankara ANDOFF (12-13 Mayıs)
l Samsun VEZİROFF (30 Haziran-01 Temmuz)
l Sinop SİNOFF (28-29 Temmuz)
l Denizli DENDOFF (29-30 Eylül)
l Karabük KARDOFF (27-28 Ekim)
l İstanbul İPSK (24-25 Kasım),
l TransAnatolia 2018 yarışı ise, 4 - 11 Ağustos tarihleri arasında koşulacak.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.