Maher Zain: Türkiye’ye mazlumlara uzattığı yardım eli için çok teşekkür ederim

A -
A +

Bu haftaki röportajım dünyaca ünlü şarkıcı Maher Zain ile. Maher, Lübnan doğumlu, İsveç vatandaşı... Müslüman bir R&B sanatçısı, söz yazarı ve müzik yapımcısı. 8 yaşındayken taşındığı İsveç’te Havacılık ve Uzay Mühendisliği okudu. Üniversiteden sonra müzik endüstrisine Fas doğumlu İsveçli yapımcı ‘RedOne’ ile adım attı. New York’a gitti ve ünlü sanatçılarla çalışmaya başladı. Daha sonra ardından İsveç’e geri döndü. Severek izlediğim sanatçıyı, hayattaki en eski arkadaşım Sinan Akçıl’ın TRT Müzik’teki ‘Farklı Sahne’ programında tanımak nasip oldu. Birlikte söyledikleri şarkıyı ilk defa canlı dinleme fırsatı bulurken Maher Zain ile de sizler için sahne arkası röportajı yaptık.

Sanatçı olmadan önceki hayatınızı biraz anlatır mısınız? Tır şoförlüğü de yapmışsınız…
 Aslında İsveç’te vatani görevimi yapıyordum. Ehliyetimi askerde aldım. Sonrasında iş aramaya başladığımda tır şoförlüğünde iş buldum ve 8 yıl çalıştım. Benim için başarmaya giden yol tır şoförlüğünden geçti. En sevilen hit şarkılarımın çoğu tır kullanırken aklıma geldi.

Yapılan uzun yolculuklar keşfetmeye motivasyon mu?
 Tırda yola çıktığınızda bu, saatler sürebiliyor ve kendi kendinize kalıp düşünecek çok zaman oluyor, etrafı seyrediyorsunuz. Bazı parçalara tır kullanırken yaptım.

Müslüman olarak mı büyüdünüz?
Müslüman asıllı bir aileden geliyorum ama gerçekten Müslümanlığı yaşamıyordum.

Şarkı söylemeye ilk başladığınızda bu kadar sevileceğinizi düşünür müydünüz?
Eskiden de aslında müzik yapımcısı olarak çalışıyordum. Aile kurup eve yerleşmek, hatta tır şoförlüğüne geri dönmek planlarım arasındaydı. Ama çok insan “Yeteneğin var, bunu iyiye kullan” dedi ve beni yönlendirdi. Bu motivasyon benim bugünlere gelmeme vesile oldu.

Nasıl bir koca, nasıl bir babasınız? Evdeki Maher Zain nasıl birisi?
Çok çocuksuyum. 37 yaşında sayılırım ama kendimi çok genç hissediyorum. 7, 5 ve 1 yaşında üç çocuğum var. Bazen yetişkinlerin arasında otururken kendimi bir yabancı gibi hissediyorum. Siyaset, hayatla ilgili genel konular konuşurlarken bazen “Burada olmamalıyım, çocuklarımla oynamalıyım” diyorum.

HAYATIM SADE VE MÜTEVAZI
Türkiye’ye ilk defa ne zaman geldiniz?
2012 civarıydı. Çok sevdim ve her geldiğimde daha da çok seviyorum. Burası evim gibi oldu. Stockholm’den uçağa bindiğimde hep “Güle güle Stockholm, geliyorum İstanbul” diyorum artık.

Sinan Akçıl ile nasıl tanıştınız?
Onlar bize ulaştılar. Ortak bir arkadaşımız var TRT World’den Pınar bizi bir araya getirdi.

İlk tanıştığınızda beraber bir şarkı yapacağınızı düşünebilir miydiniz?
Dürüstçe söylemek gerekirse Sinan’ın bana bir şarkı yapacağını başlangıçta düşünmüştüm veya beraber bir şarkı hazırlarız diye. Ama Sinan o kadar enerjik ve kararlı ki. İlk başta hemen “beraber söylemeliyiz bu şarkıyı” dedi ve her şey çok hızlı gelişti.

İsveç’teki hayatınız nasıl? Farklı hayat tarzınız orada nasıl karşılanıyor?
İsveç’te büyüdüm. Ailem orada. O yüzden kendimi dünyanın en normal insanı hissediyorum orada. Hayatım çok sade ve mütevazı. Sahne ışıkları bittiği an çok normal bir hayat yaşıyorum. Ailemin de o normal yaşamının olmasını istiyorum.

Sporla ilgileniyor musunuz?
Evet. Boks, MMA, güreş gibi sporları çok seviyorum. Yapıyorum da.

 Bir de yardım kuruluşunuz var...
“One Family (Bir aile), (onefamily.org.uk)”  25 milyon takipçimiz var. Teknoloji, psikolojik sağlığımız, çocuk ticareti gibi birçok konuyla ilgili mücadele ediyoruz. Kudüs de meselelerimizden bir tanesi. “Salaam Charity” diye bir bölümümüz daha var. Orada da Kudüs gibi trajedilerin olduğu yerlere yardım yetiştirmeye çalışıyoruz.

Sizce neden Müslüman dünyası hep kavga ve savaş içinde?
Bu çok acı bir durum. Bence herkesin umursamazlığı bu noktaya getirdi.

Türkiye’deki okuyucularımıza iletmek istediğiniz bir mesaj var mı?
Çok teşekkür ederim. Burası benim evim gibi oldu. Ben Lübnan asıllıyım. Aslında çok ortak noktamız var. Kültürümüz, yemeklerimiz. Burada olmayı çok seviyorum. Tekrar İstanbul ve başka şehirlerde sahneye çıkacak olmaktan dolayı da çok mutluyum. İnşallah sadece güzel şeyler olur Türkiye için.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.