İçeriden vurulmak

A -
A +
Dün 17 Eylül'de rahmetli Adnan Menderes'in 27 Mayıs cuntacıları tarafından idam edilişinin 56. yıl dönümüydü. Darbeciler sandıkla asla deviremeyeceklerini bildikleri Menderes'i -Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan'la beraber- katletmişlerdi. Demokrasi tarihimizin en karanlık dönemi olan bu elim olayı hatırlarken aslında 27 Mayıs'a giden yolda ihanetleri de asla unutmamak gerekir.
24 Aralık 1957'de Yarbay Faruk Güventürk, Millî Savunma Bakanı Şemi Ergin'den randevu alır. Randevuyu ayarlayan, kendisi de örgüt üyesi olan Binbaşı Adnan Çelikoğlu'dur. Güventürk Türk ordusunun gidişattan memnun olmadığını, müdahalede bulanacaklarını söyler ve Şemi Ergin'den darbenin başına geçmesini ister. Ergin, "Tespitlerinizde haklısınız. Ama ben taşra avukatıyım, karakterim buna uygun değil" der. Menderes'e en yakın isimlerden biri darbe girişimini haber almakla kalmamış; bizzat kendisine işin başına geçmesi söylenmişti.
Peşinden Samed Kuşçu olayı patlak vermiş ve ordu içinde Demokrat Parti'yi yıkmak için girişim olduğu herkesin kulağına gitmişti. Menderes ve arkadaşları bu olayı üç hafta sonra radyodan millete duyurmuştu. Bu cuntacıların TSK'nın tamamına mal edilemeyeceği özellikle vurgulanmıştı. Sadece eski bir komitacı olan Celal Bayar işin vahametini anlamıştı. Nitekim 2.5 yıl sonra darbeciler yönetime el koyacaktı.
27 Mayıs'a giderken Menderes yakınlarının ihanetine uğramış, Şemi Ergin gibi isimler cuntacılara karşı dik duramamıştı. Menderes yalnız kalmıştı. İdam edilişinin 56. yılında Menderes halkın gönlünde kahramandır. Faruk Güventürk gibi darbecilerle Şemi Ergin gibi isimleri hatırlayan bile yok. Kim bilir Menderes'i daha kimler yarı yolda bırakmıştı da, biz sadece Şemi Ergin'i biliyoruz...
 
 
 
Harvard Üniversitesi, CIA ve vatan hainliği
 
Bugünlerde Amerika'da istihbarat ve akademi dünyası eski askerî istihbarat uzmanı Chelsea Manning'i konuşuyor. Chelsea Manning önceden erkekti ve adı Bradley'di. Ameliyatla kadın olan Chelsea Manning, ABD Savunma ve Dışişlerine ait gizli bilgileri Wikileaks'a sızdırmıştı. Kozmik bilgilerin ifşası sonucu Afganistan ve Pakistan'daki ABD ajanları Taliban tarafından öldürülmüştü. Manning bu olayın ardından yakalanmış ve devlete ait gizli bilgileri ortaya saçtığı için 35 yıla mahkûm edilmişti. Barack Obama giderayak Manning'i affetmişti. Cumhuriyetçiler sert tepki göstermiş ve vatan haini nasıl affedilir tartışması alevlenmişti.
Geçtiğimiz hafta çarşamba günü Harvard Üniversitesi Chelsea Manning'in bu sonbahar döneminde okulda misafir öğretim görevlisi olarak çalışacağını duyurdu. Harvard'da misafir öğretim görevlisi olarak bulunan CIA eski başkan vekili Michael Morell bu kararı protesto ederek üniversiteden istifa ettiğini söyledi. Morell, Manning yüzünden yüzlerce ABD askerinin hayatı tehlikeye girdi dedi ve Manning'in hain olduğunu özellikle belirtti.
CIA Başkanı Mike Pompeo da Manning'in bir hain olduğunu söyleyerek okulda yapacağı -önceden planlanan- konuşmasını iptal etti. ABD devletinin birçok çevresinden benzer tepkiler geldi ve Manning'in hain olduğunun altı çizildi.
Bu baskı ve eleştiriler üzerine Harvard Üniversitesi, Manning'e yapılan teklifin hatalı olduğunu ve üniversitede ders vermeyeceğini açıkladı. Harvard Üniversitesi Kennedy Kamu Yönetimi Fakültesi Dekanı Douglas Elmendorf, davetin bir hata olduğunu söyledi. Elmendorf, “Artık Chelsea Manning’in misafir öğretim görevlisi olarak davet edilmesinin bir hata olduğunu düşünüyorum. Bu hatanın sorumluluğu da bana ait” dedi...
Amerika'da vatan hainine yapılan muamele bu. Akıl devreye giriyor ve hainlere gereken yapılıyor. CIA Başkanı'nın tavrı, olması gerektiği gibi olumlu bulunuyor ve Harvard gibi Amerika'nın en prestijli üniversitesi devletinden yana tavır alıyor.
Bizde MİT tırları ihanetini destekleyenler, kozmik sırları ifşa edenler birileri tarafından baş tacı ediliyor. Herhâlde Amerika'nın bu tavrını gördükten sonra  belki fikir değiştirirler.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.