Türkiye’nin S-400’den vazgeçeceğini sanmak

A -
A +
Dün DW Türkçe’de bir analiz yayınlandı. O analize göre yatırımcılar Türkiye’nin S-400’lerden vazgeçeceğini düşünüyormuş. Böyle bir yorum yapanlar Başkan Erdoğan’ı ve Türkiye’nin yeni güvenlik konseptini hiç anlamamışlar demek ki.
Dün Başkan Erdoğan ne dedi, ona bakalım: “Eğer Rusya gibi olumlu bir bu noktada bir teklif gelirse, biz Patriot'lar konusunda adım atabiliriz. Bunu da kendilerine ayrıca söyledik. Fakat Patriot'lar konusunda bize Amerika tarafından maalesef böyle bir S-400'ler gibi olumlu karşı teklif gelmedi. Şimdi uluslararası ticarette herhâlde kazan kazan esası her ülkenin menfaatinin gereğidir. Bu olmadığı takdirde de biz herhangi bir şeyi de almaya ne mecburuz ne mahkûmuz. Amerika nasıl kendi menfaatine göre hassas davranacaksa, Türkiye olarak biz de menfaatimizi düşünerek bu adımları atacağız."
Bu kadar basit. Türkiye dış politika ve millî güvenlikte makas değiştiriyor. Sadece Batı’nın dediğiyle hareket etmiyor. ABD baskı yaparsa Türkiye vazgeçer sanıyorlar. O eskidendi. Batı, NATO ne derse olurdu. Belki başka çare de yoktu. Şimdi öyle değil. Türkiye çıkarları ne gerektiriyorsa onu yapacaktır. Güçlü devlet olmanın koşulu da bu.
Eğer başka devletlerin her dediğini yaparsan büyük devlet olamazsın. Askerî anlamda güçlü olmak lazım. Türkiye şu anda kendi silahını yapıyor, millî silah sanayi gelişiyor. 10 yıl sonra çok daha iyi durumda olacağız.
S-400’ler konusunda şüphesi olan varsa bence görüşlerini değiştirsin. Türkiye herkesle çıkarları neyse ona göre alışveriş yapacaktır. Türkiye’yi yaptırımla tehdit etmek geri teper. Bunu da en iyi Amerika bilir.
 
CEM KÜÇÜK'ÜN DİĞER YAZISI İÇİN TIKLAYIN
YSK’nın çelişkili kararı
 
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.