Değişen sosyoloji

A -
A +
31 Mart’tan hemen sonra teröristbaşı Öcalan’ın mektupları avukatları aracılığıyla kamuoyuna açıklandı. Yenilenen İstanbul Belediye Seçimleri’ne birkaç gün kala teröristbaşı Öcalan’ın HDP’ye “tarafsız kalın” mesajı yayınlandı.
Bu hareketin seçimlere bir etkisi olmadığı gibi, ters manyel etki ortaya çıkardığı bile söyleyenebilir. Bazı MHP’lilerin bu durumu protesto ederek sandığa gitmedikleri ortaya çıktı. Oran tam olarak kaçtır bunu bilmek zor. Ancak MHP seçmeni bu durumda hoşnut kalmadı.
HDP seçmeninin artık lider olarak Selahattin Demirtaş’ı gördüğü de söyleniyor. Bu tartışmaların sebebi aslında değişen sosyoloji. Genç seçmenin diğer partilere oranla AK Parti’ye daha az oy verdiği bilinen bir gerçek. Büyükşehirlerdeki genç seçmenle orta yaşlı ya da yaşlı seçmenin davranışı farklı olabiliyor. Aynı şekilde HDP’nin Güneydoğu’da yaşayan genç seçmeniyle Batı’daki büyükşehirlerde yaşayan genç seçmenin Demirtaş ya da teröristbaşı Öcalan’a bakış açısı farklı olabilir. Bunun iyi irdelenmesi lazım.
AK Parti’nin de büyükşehirler ve Anadolu’daki gençlerin oy verme tercihlerini iyi irdelemesi lazım. Olaylara bakarken kuşaklar arası farklılık olması gayet doğal. Bu yüzden sosyolojinin iyi araştırılması gerekiyor. 2000’li yıllarda doğan çocuklar 1990’lı yıllarda doğanlardan çok daha farklı. Aynen 1980’lerde doğanların 1970’lerde doğanlardan farklı olması gibi. AK Parti bu konuyu derinlemesine masaya yatırmalı.
 
CEM KÜÇÜK'ÜN DİĞER YAZISINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ
GEÇMİŞTEN SİYASET VE MEDYA DERSLERİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.