MOSSAD imajını düzeltme peşinde

A -
A +
İsrail’in istihbarat kurumu MOSSAD hakkında son zamanlarda çok film ve dizi yapılıyor. Bunların ciddi bir kısmı imajla alakalı. MOSSAD bunu eskiden beri yapıyor. 
Ne zaman başı sıkışsa ya da zora girse 7. Sanat’ın bütün unsurlarını kullanıyor. Neden mi? Çünkü öyle ya da böyle İsrail, devlet terörüne sıklıkla başvuran bir ülke. Filistinlilere yaptığı insanlık dışı muameleler ortada. BM’den en fazla uyarı alan ve yaptırıma uğrayan ülke. 
Mesela en son İranlı fizikçi Muhsin Fahrizade’yi öldürdüler. Dünya gazetesi dün bu konuda The Jewish Chronicle adlı gazeteye dayandırarak bir haber yaptı. Jewish Chronicle’ın istihbarat kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, suikast kararı MOSSAD'ın 2018'de İran'da yaptığı bir operasyonda ele geçirdiği belgelerde Fahrizade'nin nükleer programın arkasındaki asıl isim olduğunun tespit edilmesinin ardından alındı. 
Suikast planı ise, Mart 2020'de uygulamaya konuldu. Önce bir grup İsrail ajanı, yerel ajanlarla birlikte çalışmak üzere İran'a gönderildi. 
Hem İsrailliler hem de İranlılardan oluşan 20'den fazla ajanın yer aldığı bir ekip, ilk olarak Fahrizade'yi izlemeye başladı. 
Bir kaynak, "Ekip son derece ayrıntılı, dakika dakika bir plan yaptı. 8 ay adamla (Fahrizade) birlikte nefes aldılar, onunla uyandılar, onunla yattılar, onunla seyahat ettiler. Tıraş losyonu kullanmış olsaydı, tıraş losyonunun kokusunu bile alabilirlerdi” dedi. 
Tabii MOSSAD bu haberleri biraz da imajı için kendisi gazetelere sızdırıyor. Bazen birçok farklı medya kanalına farklı istihbaratlar da vererek akıl karıştırıyor. Ama biliyoruz ki Fahrizade’yi MOSSAD öldürdü. 
İmajı bozuk olan MOSSAD sosyal medya platformlarını kullanıyor. Buna göre MOSSAD; Netflix, Hulu ve Apple TV gibi yayın platformları üzerinden bünyesine yeni elemanlar alacak. 
Apple TV Plus'taki Tahran, Netflix'teki The Spy ve Hulu'daki False Flag gibi yapımların yanı sıra imaj çalışmalarında bulunacak elemanların, siber savaş alanında da ülkeyi temsil etmesi bekleniyor.
İsrail gazetesi Haaretz'in haberine göre, 2016'dan beri MOSSAD'ın başında olan ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun yakın müttefiki Yossi Cohen, eleman alımı için bütçeyi birkaç milyar yeni İsrail şekeli artırdı.
İstihbaratın eski çalışanları, MOSSAD'ın medyadaki görünürlüğünü artırmaya çalıştığını belirtti.
MOSSAD, başrollerini Tom Cruise ve Kelly McGill'in paylaştığı ünlü Top Gun filminin ABD Hava Kuvvetleri için çizdiği imajı sağlayacak yapımlar peşinde.
Bu çalışma ile birlikte teşkilatı Hollywood stüdyoları için danışmanlık yapan bir şirketin sahibi ve  28 sene boyunca teşkilatta çalışmış Avner Avraham, daha çok ajana ihtiyaçları olduğunu açıklayarak destek çağrısında bulundu. 
Ülkedeki yazar ve yapımcıların da cemaate benzer bir topluluğun parçası olduğunu açıklayan Israilli yönetmen Eytan Fox, ülkedeki herkesin teşkilatta bir tanıdığı olduğunu hatta kendisinin de teşkilatta birçok arkadaşı bulunduğunu söyledi. 
Fox News ABD'den İsrail'e göç eden ve MOSSAD'da görev yapmaya başlayan bir karakterin hikâyesini anlattığı bir film üzerinde çalıştığını da belirtti.
Öte yandan, MOSSAD'ın bu kadar göz önünde olmasını eleştiren eski teşkilat çalışanları da var. Bunlardan birisi de eski ajan Orna Klein. Teşkilatın, medyadaki "melodramatik tasvirinin" ekibe katılan ajanların görevleri yerine getirmekte zorlanmalarına sebep olabileceğini öne sürüyor. (NTV) 
MOSSAD özellikle Eli Cohen’in hayatının anlatıldığı The Spy gibi dizilerin işe yaradığını düşünüyor. Böylece hem cazip göründüğünü hem de eleman bulmada sıkıntı yaşamadığını düşünüyor... 
Ne kadar dizi, film çektirirse çektirsin MOSSAD’ın imajı Orta Doğu’da zor düzelir. Çünkü çok cinayete bulaştı. Acımasız infazlarını ABD bile kabul etmiyor. 
Ancak MOSSAD bir şeyin farkında: Netflix, Amazon Prime, Apple TV gibi platformlar çok revaçta. Buralar üzerinden propaganda yapmanın kolay olduğunun farkında. Amerika’daki lobi gücü de eklenince buralara nüfuz etmesi zor değil...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.