Yandaşlığı havuduyla götürenler!

A -
A +
Hadi Özışık abinin sitesinde gördüm haberi. Sonra şöyle bir tarama yaptım, birkaç site daha haber yapmış. Olayı gazeteciler.com’dan özetleyeyim. 
İzmir Büyükşehir Belediyesince 2020 yılının Ekim ayında Yaşam Boyu Eğitim Projesi kapsamında okur yazarlık eğitimi verildi. Pandemi şartları ağırlaşınca kalan derslerin çevrim içi yapılmasına karar verildi.
İzmir Belediyesi 18 yaş üstü başvuruların kabul edildiği okuryazarlık atölyesi çalışmalarını 20 kişinin katılımı ile sınırlandırdı. Evet sadece 20 kişi. 
Daha sonra belediye ihaleye çıktı ve Elektronik Kamu Alımları Platformu kaynaklarına göre belediye bu iş için, yani okuryazarlık eğitimi için Satınalma Dairesi Başkanlığı Hizmet Alımları Şube Müdürlüğü aracılığı ile ihaleye çıktı.
İhale numarası 2020/684397. Açık ihale için son teklif verme zamanı da 13 Ocak 2021, saat 11.00 olarak belirlendi. 2020 Ekim’inde böyle bir ihale yapıldı mı? Hayır. 
İzmir Büyükşehir Belediyesi Satınalma Dairesi Başkanlığı Hizmet Alımları Şube Müdürlüğü aracılığı ile çıkılan 2020/684397 kayıt numaralı ihale için doğal olarak çeşitli ihale dokümanları hazırlandı.
Bunlar arasında en ilginç olanı Etkinlik ve Organizasyon Şube Müdürlüğü Yaşam Boyu Eğitim Projesi Atölye Etkinlikleri Hizmeti Alımı Teknik Şartnamesi’ydi. 
Teknik şartnamenin 2. maddesinde işin süresinin sözleşmenin imzalandığı tarihten 12 Eylül 2021’de sona ereceği belirtiliyor. Yani 8 aylık bir iş. Ancak teknik şartnamenin 3. maddesinde yer alan kimin yandaş olduğunu ortaya koyması bakımından ibretlik. 
Teknik şartnamenin 3. maddesinde aynen şöyle yazıyor:
“Yüklenici firma, atölye etkinliklerini gerçekleştirecek gazeteci-yazar Enver Aysever ile aralarında yaptıkları protokolü, sözleşme imzalandıktan sonra bir ay içerisinde idareye sunacaktır…”
Evet evet, yanlış okumadınız. İhaleyi hangi firma kazanırsa kazansın Enver Aysever ile sözleşme imzalaması şart. Başkası olamaz, sadece Enver Aysever olmak zorunda.
İhale bedeli ne kadar? 238 bin 500 lira. Ödenecek para günlük 13 bin 250 lira. Enver Aysever bilgisayar başına geçecek, bir iki saat ders anlatacak ve 13 bin 250 TL alacak. İhalede ne diyordu? Yeme içme, konaklama ve seyahat dâhil günlük 13 bin 250 TL ödenecek. Vay be. Tabii gelen giden yok. Enver Aysever parayı cebe indirecek. 
Gazeteciler.com’dan bir ayrıntıya daha bakalım:
“Peki Enver Aysever ile sözleşme imzalanması şart koşulan ihaleyi kim kazandı dersiniz? Aripsos Sosyal Hizmetler Temizlik Araç Kiralama Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.
Aripsos ne demek? Hitit Kralı 2. Murşil zamanında Giresun’un adı.
Zaten şirketin merkezi de Giresun’da…
Sahibi olarak görünen isim ise Erhan Çiftçi.
Giresun’da kurulu, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Yaşam Boyu Eğitim Projesi kapsamındaki okuryazarlık atölyesini kazanan Erhan Çiftçi’nin Aripsos şirketinin İzmir ile tek bağlantısı ne biliyor musunuz?
Şirket sahibi Erhan Çiftçi Urla’da oturuyor.
Sorduk soruşturduk tanıyan bulamadık...”
Şimdi rahmetli Ahmet Kekeç’in dediği gibi, bunca yıllık yandaşım, böyle kıyak görmedim! Adrese teslim değil isme teslim ihale yapmışlar. Şimdi kim yandaş? Bize yandaş dediler yıllarca. Bu nasıl iş? Yandaşlığı havuduyla muhafazakârlar değil sosyal demokratlar götürüyor. İşte örneği bu. 
Düşünün mesela Konya Belediyesi’nden ben böyle ihale alsam ne olurdu? Hükûmete yakın bir isim alsa ne olurdu? Ayıptır günahtır. Bize laf atanlar Enver Aysever’i görmüyor mu? Enver Aysever bize yandaş dedi durdu, ama parayı havuduyla kendi götürüyor. Meğer tek derdi parayı cebe atmakmış!..
Yandaşlığı havuduyla götürenler!
Yandaşlığı havuduyla götürenler!
Yandaşlığı havuduyla götürenler!
 

Cem Küçük'ün diğer yazısı
CHP’li yazar gazeteci olunca sorun yok!

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.