Tam kapanma yanlış anlaşıldı

A -
A +
Vaka sayıları arttığı için hükûmet 17 günlük kapanmaya gitti. Ama ne yazık ki tam kapanma yanlış anlaşıldı. Bunu fırsat bilen vatandaşlar memleketlerine ya da yazlıklarına gitti.
İstanbul dahil büyükşehirlerde insan kalmadı. Dün dinlediğim uzmanlar tam kapanmada insanların yoğun bir şekilde başka şehirlere gitmelerinin ters sonuç doğurabileceğini söylüyorlardı.
Büyükşehirlerdeki vakalar Anadolu’ya yayılabilir. Oralarda çok vaka görülebilir. Yazlık yerlerde ve tatil beldelerinde 17 gün sonra genel duruma bakmak gerekir.  İllerin genel durumu değişebilir.
Hâlbuki olması gereken basitti. Herkes olduğu yerde kalacaktı. Kapanmanın mantığı zaten buydu. İnsanlar bir yerden diğerine gidince sadece virüsü başka yerlere taşımış oldu.
Bu arada kabul etmek gerekir ki, aşılamada da biraz geri kaldık. Dünkü verilere göre aşı olan toplam kişi sayısı 22 milyondu. Bunun 13 milyon civarı ilk dozu olanlar, 8 küsur milyon da ikinci dozu olanlar. Şu ana kadar aslında ikinci dozu olan sayısı 20 milyon olmalıydı.
Malum yaz geliyor. Turistlerin gelmesi için de vakaların düşmesi gerekiyor. Aşılama bu bakımdan önemli. Öyle görünüyor ki aşılama konusunda sonbahara doğru ancak yol alınabilir.
Bu arada İngiltere dâhil bazı Avrupa ülkelerindeki bilim insanları 3. dalgaya dikkat çektiler. Dün İngiliz bilim insanları modelleme yaparak Covid-19’da tehlikenin daha geçmediğini söylediler. Boris Johnson’a bu konuda bilgi verdiler. İngiltere işi ne kadar sıkı tutuyor görüyoruz.
Hâlâ bu virüsün ne kadar tehlikeli olduğunu bilmeyenler var. Öyle olanların bu hastalığa yakalanıp atlatanların neler yaşadığına bir bakması gerekiyor. İnsanı tüketen virüs bu. Her gün bir tanıdığımız bu virüsten hayatını kaybediyor...
 
Cem Küçük'ün diğer yazısı
İcralar ertelensin
 
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.