Eski Türkiye ekonomisi ve Mahfi Eğilmez

A -
A +
Habertürk TV’de cuma akşamı ekonomiyi tartıştık. Ersan Şen bir ara konuyu Mahfi Eğilmez’in şemasını anlatınca ben de itiraz ettim. Neye itiraz ettiğimi anlatacağım ama önce birkaç düzeltme yapayım.
 
Mahfi Eğilmez Merkez Bankası Başkanlığı yapmadı, doğru. 1997’de 5 ay Hazine Müsteşarlığı yaptı. 2001 krizi 4 yıl sonra çıktı. Canlı yayının heyecanıyla benim gibi bilgisine güvenen birinin daha dikkatli olması lazım. Bu anlamda Mahfi Bey'den özür dilerim. Tabii muhalifler, “Oo Cem Küçük gaf yaptı” diye haber yapıp ne demek istediğimi odaklanmadılar. Canları sağ olsun.
 
Gelelim haklı olduğum tarafa. 2001 krizine giden yolda 1990’lardaki herkesin katkısı var. Mahfi Eğilmez bundan azade değil. Mahfi Eğilmez tipik bir eski Türkiye bürokratıdır. Onun dönemine bir bakalım.
 
Nejat Özonay Twitter'da yazmış. Ben de burada alıntılayayım. Sayın Eğilmez Hazine Müsteşarı olduktan sonra “%100,99’da aldığı borçlanma faizini 6 ayda %122,53’e, bileşik faizi %147,87’e çıkarttı. Yüksek faize rağmen ortalama TÜFE’yi %77,6’dan alıp 6 ayda %96,1’e yükseltti.” Eğilmez 5 ay görev sonunda ekonominin battığını görünce istifa etti. Yani 2001 krizi durduk yere gelmedi. 5 Nisan 1994’teki krizden bu yana alınan her yanlış karar 2001 krizini getirdi...
 
2001 bir sonuçtu. Mahfi Eğilmez de 2001 krizini döşeyen taşlardan birkaçını döşemiştir. Bu gerçeği herkes bilir ama laf edemez. Çünkü Eğilmez şu an Tayyip Erdoğan ve hükûmetin mali politikalarını eleştiriyor. Desteklese kendisine neler derlerdi.
 
Tipik bir eski Türkiye bürokratı olarak Mahfi Eğilmez 1990’lardaki iflas etmiş Türkiye’nin -Refah Yol dönemi hariç- sorumlularından biridir. Müsteşarlıktan ayrıldığı 1997 yılı sonunda TÜFE %99,1, TEFE %91, Tarım enflasyonu %96,5’di.
 
Şimdi bunları söyleyince kendilerini temize çıkarmaya çalışıyorlar. Eğilmez’in bu ülke ekonomisine tek katkısı yoktur ve 1997’de, döneminde neler yaptığı rakamlarla sabit. 2001’e giden yolda katkısı hiç de az değildir.
 
Mahfi Eğilmez’in bir de Deniz Gökçe ve Asaf Savaş Akat’la NTV’de televizyon programı da vardı. O programın tek faydası vardı, TÜSİAD’ın sesi olmak. Halkla ilgili hiçbir şey konuşmazlardı. Sonucu gördük.
 
2002’de AK Parti geldi ve büyüme rakamları ortada. 20 senedir milletin teveccühüyle iktidarda. Son iki senedir sıkıntılar var. Hayat pahalılığı ve yüksek enflasyonu biz de söyleyip yazıyoruz. Zaten market pahalılığıyla ilgili iki hafta önce yazdığım yazı hâlâ tartışılıyor.
 
Mahfi Eğilmez gibiler son 20 yılda yapılan onca iyi şeyi görmüyorlar. Sosyal yardımlar, hastane, yol, köprü, krediler, tarım kesimindeki ilerlemeler. Öyle olmasa millet iktidarda tutar mıydı? Eğilmez’in tek bildiği ülkeyi kötülemek.
 
Eğilmez gibi başka ekonomist ve finansçılar da var. Özellikle YouTube’da yayın yapıyorlar. Ülke battı, borç ödeyemeyeceğiz ötesinden başka söyledikleri hiçbir şey yok...
 
Türkiye borçlarını da ödüyor. Bazı sıkıntılar aşılacaksa onu da Tayyip Erdoğan yapacaktır.
 
Ülkeye hiçbir faydası olmamış Eğilmez ve benzerleri sadece muhalefetin ve sosyal medyada trollerin hoşuna gidecek şeyler yazıp çiziyorlar. Madem bu kadar biliyordunuz, geçmişte ülkeyi düze çıkarsaydınız ya...
 
CEM KÜÇÜK'ÜN DİĞER YAZISINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN
RIDVAN DİLMEN'İN MAAŞI MİLLİ GÜVENLİK MESELESİ Mİ?
 
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.