Kaç kişi elektrik faturalarını ödeyemiyor?

A -
A +

Enerji maliyetleri dünyada en çok artan kalemlerden biri. Doğalgaz, elektrik, benzin ciddi oranda arttı. Bizde de aynı şekilde. 

Kimsenin inkâr edeceği bir durum değil bu. Pandemi ve Rusya-Ukrayna Savaşı enerji fiyatlarını uçurdu. Türkiye'de en çok zam elektriğe geldi. Özellikle 210 kilovatsaati geçenlere yüzde 125 zam gerçekten belleri büküyor. Bunun aksini söyleyen yok... 

Muhalefetin bunun üzerinden siyaset yapması ve gündemde tutmak istemesi normal. Gerçi Kemal Kılıçdaroğlu’nun taktikleri pek işe yaramıyor. Özellikle son ziyaret ettiği ailenin 4 aydır elektriği kesik iddiası bizzat Başkent Elektrik tarafından anında yalanlandı. 

Şu an insanlar faturalarını ödemekte zorlanıyor mu? Elbette zorlananlar olduğu muhakkak. Peki son 7 senede durum nedir ona bir bakalım. 

Ekonominin iyi olduğu dönemlere bakalım. 2015’te 4 milyon 600 bin meskenin, 1 milyon da iş yerleri dâhil 6 milyon 649 bin tüketicinin elektriği kesilmiş. 

2016’da 4 milyon 364 bin meskenin, 900 bin ticarethane olmak üzere 5 milyon 252 bin tüketicinin elektriği borcundan dolayı kesilmiş.

2020’de yani pandeminin en yakıcı olarak hissedildiği döneme bakalım: 2 milyon 949 bin ev, 700 bin ticarethanelerle beraber 3 milyon 693 bin tüketicinin elektriği kesilmiş. 2021’de ise 2 milyon 770 bin ev, 700 bin de ticarethane olmak üzere 3 milyon 452 bin kişi borcunu ödeyememiş...

Kaç kişi elektrik faturalarını ödeyemiyor?

Bu rakamları Enerji Bakanlığı yetkililerinden aldım.

Bu rakamların içinde birkaç gün boyunca ödeme yapmayıp elektriği kesilen de var, unutup ödemeyen de.

An itibarıyla faturasını ödeyemediği için elektriği kesik abone sayısı hepsi 278 bin. Keşke herkes ödeyebilse. Evet enerji ciddi yük. Kimse inkâr etmiyor. Ama son 7 yıla bakınca 2020-2021 yıllarında borcunu ödemeyenlerin sayısı düşmüş. Rakamlar ortada. Şimdi buna da yalan diyenler olacaktır. 

Hayat pahalılığı inkâr edilemez gerçek. Zaten hepimiz yaşıyoruz. Nesini inkâr edeceğim? Ne versem kabul ederler diyerek gerçekleri çarpıtmamak lazım... 

 


28 Şubatçı Tufan Türenç 

 

Hürriyet eski Yazı İşleri Müdürü Tufan Türenç vefat etti. Bizde biri öldü mü genelde hep iyi konuşulur. Batı'daki gibi kişinin iyi ya da kötü yönlerine bakılmaz.

Pazartesi günü Fatih Selek Türenç’in kim olduğuna değindi. Muhafazakâr çevreler belki unutuyordur ama Tufan Türenç tipik bir 28 Şubat yanlısıydı. Belki de en sert olanıydı. 

24 Nisan 2002’de bundan 20 sene önce Hürriyet’te “Fransa’da 28 Şubat” başlıklı yazısına bakalım. 

“Biz Refahyol denen kâbusu yaşadık. Erbakan gibi çağ dışı kafalı, rejim karşıtı başbakana tahammül ettik. Ta ki işleri çığırından çıkarıncaya kadar... 

Sonra 28 Şubat geldi. Erbakan demokratik güçlerin toplumsal baskısına dayanamayarak istifa etmek zorunda kaldı. Böylece Türkiye Refahyol kâbusundan kurtuldu.”

Meğer 28 Şubat’ı demokratik güçler yapmış. Darbeci askerler değil. Vay anasını! Erbakan Hoca bir kâbusmuş!..

Türenç’in böyle yüzlerce yazısı, yorumu var. 17/25 Aralık’ta aldığı tutum da herkesin malumu. 

Türenç asla demokrat olmayan, darbeci askerlerin önünde ceketini ilikleyen, başörtüsü yasaklarını desteleyen biriydi. Başka da bir şey değildi...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.