NATO ne yapmak istiyor?

A -
A +
Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle başlayan süreç hâlâ devam ediyor. Rusya istediğini alamadı. Birçok bölgeden çekilmek zorunda kaldı. Ukrayna hâlâ hayatta kalma mücadelesi veriyor. 
Ama öte yandan NATO da tuhaf ve ortamı geren işler yapmakta! Zaten Ruslar NATO’nun genişlemesinden rahatsızlar. Bill Clinton’a sitem etmesinin sebebi de budur Putin’in. “Bize söz verdiler ama NATO’yu genişlettiler” dedi. 
Rusya-Ukrayna meselesi devam ederken ABD hâlâ NATO’yu genişletme derdinde. Finlandiya Başbakan Sanna Marin, Cumhurbaşkanı Niinisto ile birlikte Helsinki'de yaptığı ortak basın toplantısında, Finlandiya parlamentosunun söz konusu kararı birkaç gün içinde onaylamasını umduğunu söyledi.
Marin, Niinisto'nun da kendisinin de NATO üyesi ülkelerle yakın temas kurduklarını ifade etti. Kararın önünde hâlâ parlamento süreci olduğunu hatırlatan Marin, "Ama parlamentonun bu tarihî kararı, azim ve sorumlulukla tartışacağına inanıyorum" dedi.
Türkiye’nin Dışişleri Bakanı Mevlût Çavuşoğlu, “İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği konusundaki görüşlerimizi, neden karşı olduğumuzu açık şekilde söyledik. NATO'nun genişlemesine karşı olduğumuz için değil, teröre destek veren ülkelerin müttefik olmaması gerektiğine inandığımız için karşıyız” dedi...
Cumhurbaşkanı Erdoğan da geçen cuma, namaz çıkışı aynı şeyi söyledi. İtirazları dile getirdi. 
NATO durduk yere Rusları daha da kızdıracak böyle bir hamleyi neden yapar, anlamak mümkün değil! Rusların en büyük derdi yanı başında bir NATO ülkesi olmasın. Bunun garantisini istiyor. "Ukrayna ve Gürcistan NATO’ya girmemesi konusunda bize yazılı taahhüt versin" demişti Putin. O taahhüdü asla alamadılar... 
Eğer NATO ve ABD ortamı yumuşatmak derdindeyse daha sakin hareket etmeli. Yoksa ortamı böyle gererek eline hiçbir şey geçmez. 
Dün değil ondan önceki gün Reuters haber ajansına konuşan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü ve Danışmanı İbrahim Kalın, "Türkiye, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılması konusunda kapıyı kapatmadı, İskandinav ülkelerindeki terörist faaliyetlerine ilişkin kısıtlama istiyor" dedi ve ekledi: 
"Kapıyı kapatmıyoruz. Ama temelde bu Türkiye için bir millî güvenlik meselesidir. Terör örgütü PKK, ABD ve AB tarafından fon topluyor, Avrupa'da özellikle İsveç'te ‘güçlü ve kabul görmüş’ bir varlığı var.”
Bakalım ABD geri adım mı atacak, yoksa Rusya’yı daha da agresif hâle mi getirecek?
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.