Bir güzel haber de benden; Ziraat Bankası elektrikli traktöre sahip çıktı

A -
A +
Geçen haftadan beri Amerika Birleşik Devletleri ve ardından Rusya ile yapılan kapsamlı anlaşmalarla Türkiye sahada ve masada nasıl kazanılabileceğini dünyaya kanıtladı. Peş peşe gelen güzel haberler, dost düşman herkese, ülkemizin bölgede istediğini aldığını ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın liderliğiyle bunu yaptığını göstermekte.
Cumhurbaşkanı Erdoğan yalnızca askerî anlamda değil, ekonomik anlamda da liderliğini, vizyonerliğini ortaya koyuyor. Nasıl savunma sanayiinin yüzde 70’e varan oranda millîleşmesi sağlandıysa şimdi aynı gelişmeyi sanayinin diğer alanlarında da göreceğiz.
Yaşadığımız tüm bu hay huy içinde millî sanayimiz için atılan önemli adımın haberi bu.
Hatta bu önemli bir adım 10 gün önce atıldı.
İşte bu yüzden sizlerin de çok ilgi gösterip desteklediği o güzel haberin vardığı noktayı, sonucu kapsamlı olarak yazmak istedim.
Biliyorsunuz, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tarlada test sürüşünü yaptığı elektrikli traktör ve elektrikli otomobillerle ilgili yazdığım haberler Türkiye gazetesinde iki gün süreyle “Hürkuş gibi olmasın” başlığıyla manşetten(*) tam sayfa yayınlanmış, ardından çok yoğun biçimde paylaşılmıştı sosyal medyada. Çünkü elektrikli traktörü yapan ve bana göre bir dâhi olan Önder Yol ve şirketi beklemedeydi. Cumhurbaşkanı’nın “Bir yıl sonra üretim bandına çıkacak” talimatının üzerinden aylar geçmesine rağmen bürokraside bir kıpırdanma olmamıştı. Zaman o kadar kıymetliydi ki, Almanya ve İtalya harıl harıl elektrikli traktör üzerinde çalışıyor, heyetlerin biri gelip bir gidiyordu.
Gazetemiz de işte bunun için “Hürkuş gibi olmasın!” başlığını atmıştı.
Çünkü Vecihi Hürkuş ve Nuri Demirağ(**) gibi diğer dâhilerimiz bizim sanayileşme tarihimizin kalp kırıklıkları ve derin bir yarasıydı.
Türkiye gazetesinde manşetten yayınlanan haberlerimizin üzerinden çok uzun süre geçmeden bir haber almıştım. Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü konuya el atmıştı. Zaten millî sanayi hamlesi için bir millî bankamızın bu işe koyulmasından doğal ne olabilirdi? Öyleydi ama insan yine de korkuyordu Hürkuş ve Demirağlar travmasını yaşayan ülkemiz açısından. Bu bilgiyi aldım ama yazmadım. Şöyle diyelim, nazar değmesin diye yazmadım. Vardır ya öyle bir inanış...
Neyse, o güzel haberin arkası da geldi. Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın ile elektrikli traktörü üreten Önder Yol bir araya geldiler, anlaştılar ve ekipler çalışmaya başladı. Bir ayın sonunda mutabakata varılmıştı.
Ziraat Bankası ile Önder Yol elektrikli traktörü üretmek üzere ORTAK BİR ŞİRKET kurdu.
Şirket yüzde 50-50 ortaklıkla kurulmuş, Önder Yol (sermayesi olmadığı için) know how ve ayni olarak bu ortaklıkta yer almıştı. Olması gereken de buydu çünkü devlet zaten “Nasıl yapılacağını bilen ve bunu da paraya, sonuca dönüştürebilen”lere yatırım yaptığında devletti.
Şirketin kuruluş ilanı yaklaşık 10 gün önce İstanbul Ticaret Sicili gazetesinde yayınlandı.
Ziraat Bankası bence Türkiye’nin millî bankası olduğunu bir kez daha kanıtladı ve ülkemizin geleceğine çok anlamlı, muhteşem bir katkı sundu.
Biz manşetimizde “Hürkuş gibi olmasın” demiştik, Ziraat Bankası da “Olmasın” dedi ve doğrudan bu müthiş gelişmeye sahip çıktı. Kutlamak gerekir.
Bundan sonra ne olacak söyleyelim:
Daha önceki yazılarımda da ifade etmiştim, hatırlarsınız, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve Rektör Mehmet Karaca da elektrikli traktör ve otomobile sahip çıkıyor. Bunun için zaten Önder Yol’a yıllar önce küçük de olsa bir teknopark vermişti üniversitenin Ayazağa Kampüsünde. Şimdi Ziraat Bankası ile Önder Yol’un kurduğu ortaklığın ardından ilk altı ayda AR-GE çalışması yapılacak. İşte bu çalışma için de İTÜ Rektörü Mehmet Karaca daha büyük bir çalışma alanı tahsis etti Önder Yol ve ekibine.
AR-GE sürecinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından test edilen traktörün dışında YENİ BİR PROTOTİP geliştirilecek. Bu prototip için büyüklük, maliyet, güç, satış fiyatı, batarya yükü, şarj süresi ve maliyeti gibi etkenler dikkate alınacak. Böylece çiftçiye en uygun fiyattan elektrikli traktör prototipi ortaya çıkarılacak.
İKİNCİ ALTI AYDA ise fabrika kurulacak.
Ve üçüncü altı ayın başında da elektrikli traktör üretim bandına çıkacak.
Evet, bu bir devrim. Ben bir yılı kriter alarak bugünden geriye saymaya başladım bile. O günü heyecanla bekliyorum.
Düşünün, daha dünya elektrikli traktörü üretmeye başlamadı. Elektrikli otomobilde biraz geç kalındı ama bunda en azından öndeyiz. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu konudaki öngörüsü ve Ziraat Bankasının bu konuya müdahil olup bizzat elini taşın altına koyması şimdi insana rüya gibi geliyor.
Ve günün sonunda insana “İşte Türkiye bu” dedirtiyor.
Helal olsun yapanlara ve yaptıranlara.
(*)https://www.turkiyegazetesi.com.tr/gundem/647181.aspx
(**) Nuri Demirağ belgeseli.
https://www.youtube.com/watch?v=oaBKDHJt544
Not: Bu konudaki ilk bilgiyi yukarıdaki detaylar olmaksızın Habertürk yazarı Fatih Altaylı verdi ama ben bütün safahatını kapsamlı olarak bildiğim ve önceden haber aldığım hâlde yazmamıştım. Sebepleri muhtelif, sormayın. Bu yüzden aramızda bir anlaşmazlık çıkmasın.
 
 
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.