Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Fahrettin Poyraz’ın tartışılan maaşı gerçekte ne kadar?

A -
A +
Son günlerde gıda enflasyonunun cebimizi daha fazla yakar bir duruma gelmesi nedeniyle tarım kredi kooperatifleri marketlerini daha çok konuşur hâle geldik. Bu konuda savunduğum temel ilke belli. Serbest piyasa düzenini bozmadan rekabeti güçlendirmek. Bunun için de tarım kredi kooperatif marketleri önemli.
Kooperatif market işini başlatan, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan malûm. 2017 yılında kooperatif marketlerin açılması talimatını verdiğinden bu yana 4 yıl geçti. Ve bugün kooperatif marketlerin sayısı 483’e çıktı. Gerçi 4 yıl önce 5 bin 389 mağaza sayısı olan A101 market 2021’de 10 bin 150 şubeye ulaştı. Keza diğerleri de benzer durumda.
O hâlde “kooperatif marketler neden bu kadar az açıldı?” sorusu insanın aklına gelebilir.
Pek çok sebebi var mutlaka. Belki de bu yüzden Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan geçtiğimiz gün bir marketi ziyaret ederek alışveriş yaptı ve “1000 market daha açılacak” dedi. Erdoğan’ın oradaki fotoğrafları o kadar ilgi çekti ki ünlü ekonomi gazetesi Financial Times manşetten gördü.
Peki, kooperatif marketler piyasadaki tekelleşmeyi kırabilecek bir fiyat politikası uygulayabiliyor mu?
Yaptığım araştırmalar ancak yüzde 5 oranında bir ucuzluğa işaret ediyordu. Cumhurbaşkanı Erdoğan her ne kadar “Fiyatlar uygun” dese de gerçek bu. Nitekim bazı gazeteler ve kanallar da mukayeseli araştırmalarıyla aynı sonuca vardılar.
Soru şu: Bir vatandaş, 200 liralık alışverişte 10 lira kâr etmek için 5-10 kilometre ötedeki markete gider mi?
Gitmez. Burada eğer “tarladan sofraya, fabrikadan markete” sloganı kullanılıyorsa yüzde 20-30 oranındaki düşük fiyatlar caydırıcı etki oluşturur.
Tabii bu konular konuşulurken gündeme Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü eski Bilecik Milletvekili Fahrettin Poyraz ile ilgili iddialar da düştü. En başta da kendisinin 180 bin lira aylık maaş aldığı konusu...
Bu konuyu, evvelki yazım nedeniyle görüştüğüm Genel Müdür Fahrettin Poyraz’a sordum. O da WhatsApp üzerinden cevapladı:
-Fahrettin Bey selamlar, Fuat Uğur ben. 180 milyon lira aylık maaş meselesi çok işlenmeye başladı. Bu konuda bir açıklamanız olur mu?
Fahrettin Bey bu sorum karşılığında önce bana aşağıdaki açıklamaları ve nereden "huzur hakkı" aldığına dair tabloyu gönderdi:
 
Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Fahrettin Poyraz’ın tartışılan maaşı gerçekte ne kadar?
Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Fahrettin Poyraz’ın tartışılan maaşı gerçekte ne kadar?
Yukarıdaki açıklamalara bakıldığında Fahrettin Poyraz, kanunlar uyarınca yönetim kurulu başkanı olduğu şirketlerin yalnızca birinden (Gübretaş) HUZUR HAKKI almakta. O da 12.000 lira. Ayrıca Tarım Kredi Kooperatifleri ve Birlikleri Personeli Sosyal yardım Vakfı’ndan da 5.750 lira huzur hakkı varmış.
-Evet anladım. Bu durumda siz yalnızca 12.000+5.750 lira huzur hakkı alıyorsunuz. İki sorum var:
1-Peki görev yaptığınız kurumdaki asıl maaşınız ne kadar?
2-Bu 180 bin lira maaş söylentisi Bereket Emeklilik AŞ’nin cirosunun 180 küsur milyon olmasından mı kaynaklı acaba?

-Hayır, tabloda görüleceği üzere Gübretaş Yönetim Kurulu Başkanı sıfatıyla aldığım huzur ücreti var. Diğer tüm şirketler aynı Gübretaş gibi halka açık şirket statüsünde ve biz yöneticiler olarak yaptığımız tüm işlemlerden dolayı şahsi mal varlığımızla sorumluyuz. Sadece örnek olması için söyleyeyim: Devam eden Söğüt altın madeni yatırımları için yaklaşık 450 milyon dolarlık yatırım yapacağız. Her ay ciddi miktarlarda yatırım kararı alıyoruz. Ama aldığımız herhangi bir ücret de yok. Şu an kurumdan aldığım maaş iddia edilenin 1/4’ü mesabesinde. Ama mesele maaş vs. değil. Bu arada Söğüt ata toprağı buraya gitmediyseniz ziyarette bulunmakta mutlak fayda var.
-Bu yatırımlar Türkiye’nin geleceği. Kolaylıklar dilerim. Ben de tabii fırsat bulursam çok görmek isterim. Sonuçta sizin verdiğiniz bilgiler doğrultusunda maaşınızın 180/4 hesabından yola çıkarak huzur haklarıyla birlikte 62 bin 500 lira civarı olduğunu yazabilirim sanırım. Bu tartışmaya nokta koymak açısından.
-Üstadım bizim kuruluş aynı zamanda ticari bir kuruluştur. Herkes işçi statüsündedir. İş sözleşmesine bağlı olarak kooperatifler, bölgeler ve merkez birliği kâr ettiğinde ödenen ikramiyeler var. Bu tüm personel için geçerlidir ve onlarca kriteri olan, bu kriterlerin tutturulmasına bağlı olarak maaşın asli unsuru olmayan ikramiye ödenebilir. Bizim kurumda her bir personel bu kriterlere göre kuruma kazandırdıkça ikramiyesini hak eder. Zarar konusuysa herhangi bir ödeme yapılmaz.
-Anladığım kadarıyla siz de bu kapsamdasınız. Yani işçi statüsünde. Yazdıklarınızdan sizin bu çekirdek maaşınıza kârlılık söz konusu olduğunda ikramiyeler de ekleniyor öyle mi diğer işçiler gibi?
-Tüm personel kredi verme, kredi tahsil oranı, satış miktarı, ürün alım miktarı, sigorta yaptırma oranı, vs. gibi onlarca kriterin puanlamaya tabi tutulduğu bir hesaplamaya göre ikramiyelerini alır. Tekrar hatırlatayım Dediğiniz gibi Söğüt konusu önemli. Mutlaka ziyarete beklerim.
-Teşekkür ederim Fahrettin Bey kolaylıklar dilerim.
Yazışmalarımız bu.
Burada çeşitli gazetelerde ve internet sitelerinde(*) Sayın Poyraz ile ilgili çıkan haberlerdeki İDDİALAR da var tabii. Ama bilmiyorum belki de kendisinin onlara bir cevabı olmuştur. Eğer olduysa burada yayınlarız.
En önemli iddialar şunlar:
1-Fahrettin Poyraz’ın eşinin üzerindeki bir bina önce yeni kurulan bir şirkete satıldı, ardından o şirket bu binayı Tarım Kredi Kooperatiflerine aylık 35 bin lira kiraya verdi.
2-Diğer iddiaya göre kooperatif marketlerde çalışanlar, bu şirket üzerinden tedarik edildi. Yine iddiaya göre 5 ayda bu şirkete 25 milyon lira fatura kesildi.
3-Son bir iddia da geçmişte Tarım Kredi Kooperatiflerine iş sağlığı ve güvenliği eğitimi danışmanlık hizmetini veren İRİS Akademinin eski çalışanı Mehmet Uslu tarafından kurulduğu ileri sürülen YUSEL İnşaat adlı şirketin, kuruluşundan hemen sonra; yani 6 Mart 2020’de, Ümitköy’de yarı hissesi Fahrettin Poyraz’ın eşinin üstünde bulunan 4 daireli binayı 2 milyon bedelle satın almasıyla ilgili. 
Tüm bunları da Sayın Fahrettin Poyraz’a ilettim, ilgili linki de göndererek. Vereceği cevapları yine bu köşede yayınlayacağım.
…..
(*)https://www.tarimdanhaber.com/guncel/tarim-kredi-marketlerde-kirli-ve-gizemli-iliskiler-h16466.html?fbclid=IwAR22w2KpuBkiPvr9icT4v4iCiMIrnrZRj4f0cIftEXgwM9TZOtu2JP-3lgg
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.