Bir arabada iki direksiyon olmaz

A -
A +

Meşhur "Çocuklar Duymasın" dizisinin jenerik şarkısı şöyle başlıyor:

"Aynı gemide yol alır,

Ayrı dümen tutarız bu evde"

Biliyorsunuz, dizi sürekli boşanma aşamasında olan bir ailenin hayatını anlatıyor. İsmi de burdan geliyor: Sessizce ayrılalım Çocuklar Duymasın.

Yani diyor ki, bir evde iki reis olmaz, iki taraf da "kumanda bende" derse sonuç ister istemez ayrılık olur.

Bunun adı ailede boşanma, şirkette iflas, devlette bölünme olur.

Tarih boyunca hiçbir Türk devletini dışardan saldırılarla yıkamamışlar. Hep içteki hainlerle, başa, baş kaldırmalarla yıkmışlar.

Yine bir atasözü diyor ki: Çatal kazık batmaz.

Sayın Başbakanımız "Ben gemiciyim, iki kaptanlı gemi olmaz" dedi. Eğer makam hırsı olsaydı, "bu makamda ne kadar kalırsam kârdır" diye düşünseydi böyle demezdi.

Sistemin adı ne olursa olsun; ister Başkanlık, ister Cumhurbaşkanlığı sistemi veya şu bu olsun fark etmez.

Önemli olan tek başlı olması. Altında meclis, senato, kongre ne olursa olsun, istediği kadar yardımcısı olsun illâ ki tek lider olmalı. 

Hani ne derler, en kötü baş bile başsızlıktan iyidir. Fakat çift başlılık başsızlıktan da kötü.

Bizdeki mevcut sistem çift başlı değil nerdeyse 10 başlı. Meselâ, her birinin ortalama 150.000 kişiyi temsil ettiği 450 milletvekili bir kanun çıkarsa 10 hakim tek kalemde üstünü çizebiliyor.

İllerde bile -bence gereksiz- çift başlılık var. Belediye Başkanı şehrin tüm nazını çekiyor, o zaman Vali ne iş yapıyor diye düşünüyor insan. Elbette valilerimiz boş duruyor demiyoruz. Ne iş yapıyorsa fazlasını yapsın,  ne yetkisi varsa fazlası verilsin lâkin illâ ki tek yönetim altında birleşmiş bir yapı olsun.

Ki koordineli çalışsınlar, işler hızlansın, bürokrasi ayak bağı olmasın. 

Gemiyi çoğumuz bilmeyiz ama bir arabada çift direksiyonun nasıl mümkün olamayacağını hepimiz düşünebiliriz. O yüzden bu saçma görünen başlığı attım. 

Çok şeyde olduğu gibi Başkanlık sistemini de taa en baştan iyi anlatamadılar. Yok federasyonmuş, yok bölünmeymiş, şer ittifakının attığı her türlü çamurun yeni anayasaya yapışmasına izin verdiler. Şimdi hâlâ o çamurları temizlemekle uğraşıyoruz. 

Arabanın ön camındaki çamurlar bir yıkansaydı, kesintisiz ve yoğun kampanyalarla, ne yapılmak istendiği,  niçin korkulacak birşey olmadığı iyi anlatılabilseydi işimiz çok daha kolay olurdu. 

Neyse, bundan sonrası için dua edelim bari. Allah iyi niyetlilerin yardımcısı olsun, Türkiyemiz için hayırlısı neyse onu versin.

Dua demişken, bilhassa düşmanla çarpışan kahraman askerlerimiz için en az 5 vakit namazda dua etmek bütün Müslümanların vazifesi. Allahü teâlâ polisimizi askerimizi muzaffer eylesin,  düşman şerrinden korusun.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.