Hayır %40'ı göremez

A -
A +
CHP-HDP blokunun her seçim öncesi bilinçli olarak yaptığı bir algı var. Tabii bunun da bir amacı var. Sürekli alabilecekleri oy oranının en az %1,5, hatta iki katını alabilecekmiş gibi propaganda yapıyorlar.   Yine bu seçimde de 'Hayır' oylarının yüzde 55, 58 hatta 60'ı bulabileceğini iddia ediyorlar. Hâlbuki 'Hayır' cephesi için %60 değil %40 bile hayal.   İster 1 Kasım 2015 seçimlerinde aldıkları oy oranlarına göre, ister son anketlerin ortalamasına göre, partilere tek tek bakalım: - CHP 24 üstüne çıkabilecek gibi görünmüyor. - HDP, taban kemik oyun olan yüzde 7'ye düşmüş durumda. İrili ufaklı bütün aşırı sol partilerin ve “fazla renkli” grupların oylarını da alarak ancak %10’a ulaşabiliyor. - MHP mitingleri eski günlere yakın kalabalıkları topluyor. MHP'nin minimum %13 oy oranı olduğunu söyleyebiliriz.   AK Parti %50, CHP %24, MHP %13, HDP %10 diyelim. %3 de geri kalanlar. Bu oranlar Evet için en kötü hesap aslında. Çünkü dediğim gibi, MHP mitingleri “yeni politikasıyla da” meydanları dolduruyor. Yani MHP Hayırcılara yâr olmayacak gibi.
 
Yine de Hayır cephesi için en iyi ihtimali yazalım:
- CHP hiç fire vermesin %24. - HDP'nin en geniş tabanlı %10 oyu var, 7'si 'Hayır'da kalsın (3’ü 'Evet’e geçsin) - MHP'nin %13 oyu var, 7'si Hayır'da kalsın (6’sı 'Evet’e geçsin) Toplamda %38 eder.   Evet cephesi için en iyimser hesap şöyle olabilir. CHP’den 1 puan, MHP’den 6 değil 10 puan, HDP’den 3 değil 4 puan gelsin. AK Parti’yi de %52 kabul edelim. 52+1+10+4=%65 yapar. Hatta üzerine Büyük Birlik, Hüdapar vs. ekleyelim %66-67’yi bile bulabilir. (Yani Hayır oyları %35 ve altı)   Evet için en düşük hesap: AK Parti %49, CHP’den 0, MHP’den 5, HDP’den 2, diğerlerinden 1 puan gelse %57 yapar. Evet oylarının bunun altına düşmesi imkânsız.   Şahsî kanaatime göre, Evet bloku için en mâkul ve itidalli hesap şöyle: AK Parti tabanından %50, MHP’den %8, HDP’den %4, diğerlerinden %2. Toplam %64. Dışişleri Bakanı Sayın Mevlüt Çavuşoğlu da %63 demiş. Hadi olsun olsun da %60 olsun, Allah bilir elbette, daha altını beklemiyorum.   Bütün bunlara rağmen, 'Hayır'cılar için en uçuk hayâli görmek istiyorsak 2014 Cumhurbaşkanlığı seçimlerine bakabiliriz. CHP+MHP oylarının tamamını alan Ekmeleddin İhsanoğlu yüzde 38 rakamına ulaşabilmişti. HDP ile birlikte irili ufaklı bütün aşırı solu temsil eden Selahattin Demirtaş yüzde 9.76 almış. Hadi yüzde %10 diyelim. En yüksek ihtimalle, yani hiç firesiz %48 eder. Bunun da üstüne ancak AK Parti’den 10 puan daha koparmaları lâzım ki %58’i bulsun. Şu ortamda AK Parti’den %1 bile koparamazlar.   Belki duymamışsınızdır, %58 rakamını Kılıçdaroğlu bile telâffuz etti. Bu kadar hayâli çocuklar bile kuramaz, yani buna çocuklar bile kanmaz.   %40’ın bile imkânsız olduğunu kendileri de bilen Hayır blokunun, bu propagandada ısrar etmesinin bir amacı var. Bu amaç da her zamanki gibi taraftarlarını büyük hayâl kırıklığına sürükleyerek çıldırtmak ve “seçim sonuçlarında mutlaka şâibe var” dedirtmek. “Bir yalanı 40 kere söylersen kendin de inanırsın” sözüne tam bir misâl. 40 kere de söyleseler %40 imkânsız.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.