Müminlere, beş yerde hakiki bayram var...

A -
A +
Müslümanlar, beş yerde hakiki bayrama kavuşacaklardır. Cenab-ı Hak hepimize, bu hakiki bayramlara kavuşmamızı nasip eylesin!..
 
Bütün okuyucularımızın Kurban Bayramı'nı tebrik eder, dünya ve ahiret saadetine vesile olması için Cenab-ı Hakk’a dua ve niyaz ederim. Îydiniz saîd, ömrünüz mezîd olsun!
Bayram, sevinmek demektir. Bayramlarda insanları sevindirmek de çok sevaptır. Müslümanlar, birbirini ziyaret edip hediyeleşmeli ve böylece gönüllere sürur vermelidir. Allah yanında, imandan sonra en kıymetli amel, kalplere sürur vermektir. Hadîs-i şerîflerde buyuruldu ki: (İnsanlar, kendilerine iyilik edenleri sever) ve (Hediyeleşiniz, sevişirsiniz.) Hediyenin en kıymetlisi, en faydalısı, güler yüz ve tatlı dildir. Bid’at sâhiplerinden başka herkese, dosta ve düşmana, Müslümana ve kâfire, daima güler yüz, tatlı dil göstermelidir. Kimse ile münakaşa etmemelidir. Münakaşa, dostluğu giderir, düşmanlığı arttırır.
İnsanların en üstünü olan peygamberlerin ve Allahın veli kullarının bayramı ise, rüyetullahtır, Cennette Rabbini görmektir. Onlar Allahü azîm-üş-şânın rızasına müştaktırlar.
Müslümanlar, beş yerde hakiki bayrama kavuşacaklardır:
Birincisi, sol yanındaki melek, kötü amel olarak yazmaya bir şey bulamadığı, yani günah işlemeden geçirdiği zaman, mümin için bayramdır. Sevgili Peygamberimiz, (Gülerek günah işleyenler, ağlayarak Cehenneme gideceklerdir) buyurmuştur. İmâm-ı Gazâlî hazretleri şöyle haber veriyor: “Bir gün Hazret-i Ali (radıyallahü anh) efendimiz, bir kalabalığın içinden geçerken, onları eğlence ve neşe içinde gördü. Böyle eğlenip neşelenmelerinin sebebini sordu. Onlar da: 'Bugün bizim bayramımızdır' dediler. Bunun üzerine Hazreti Ali efendimiz de; 'Günâh işlemediğimiz günler de bizim bayramımızdır' buyurdu.”
İkincisi, sekerât-ül-mevtte/ölüm anında, müjdeci meleklerin gelip, merhaba ya mümin! Sen Cennetliksin diyerek müjde verdikleri zaman, mümin için bayramdır.
Üçüncüsü, kabre varınca, kabrini Cennet bahçelerinden bir bahçe bulduğu zaman, mümin için bayramdır.
Dördüncüsü, Kıyamet gününde, Arş’ın altında, Peygamberler ve evliya ile, âlimler ve salihler ile birlikte gölgelendiği zaman, mümin için bayramdır.
Beşincisi, kıldan ince ve kılıçtan keskin ve gecenin karanlığından daha karanlık, bin yıl iniş ve bin yıl yokuş ve bin yıl düz olan sırat köprüsü üzerinde, yedi yerde olan suale cevap verip geçerse, mümin için bayramdır. Eğer bu cevapları veremezse, her birinde, bin yıl azap olunsa, gerektir. O yedi sualin birincisi, imandan, ikincisi namazdan, üçüncüsü oruçtan, dördüncüsü hacdan, beşincisi zekâttan, altıncısı kul hakkından, yedincisi gusül, istibra ve istincâdan ve abdestten olacaktır.
Cenab-ı Hak hepimize, bu hakiki bayramlara kavuşmamızı nasip eylesin!..
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.