Göçmen kuşların dinlenme durağı

A -
A +

Türkiye, zengin tabiatı ve bitki örtüsü sebebiyle göçmen kuşlar için cennet konumunda. Bu yüzden birçok kuş türü, kendi neslini devam ettirebilmek için burayı korunaklı bir barınak olarak görüyor. Ülkemizde dünyanın hayranlığını kazanmış birbirinden güzel kuş cennetleri bulunuyor. Buralar hem kuşlar için güvenli bir liman hem de onlar hakkında bilgi sahibi olmak isteyenlere biçilmiş kaftan.

ERÇEK GÖLÜ KUŞ CENNETİ
B sınıfı sulak alan
Van'ın İpekyolu ilçesinde yer alan Erçek Gölü Kuş Cenneti, kılıçgaga, büyük cılbıt, kara boyunlu, batağan, angıt, flamingo ve yaz ördeği gibi onlarca kuş türünü barındırıyor. Mahallî türlerin yanı sıra flamingo gibi göçmen kuşların da önemli konaklama ve üreme alanları arasında yer alan Erçek Gölü Kuş Cenneti, ulusal ve uluslararası sınıflandırmalarda önemli kuş alanları arasında “B” sınıfı sulak alanlar içinde gösteriliyor.

Göçmen kuşların dinlenme durağı

MANYAS KUŞ CENNETİ
Kameralı koruma
Balıkesir'in Bandırma ilçesindeki Manyas Kuş Gölü’nün kuzeydoğusunda yer alan Manyas Kuş Cenneti’ndeki plankton açısından zengin su, yabani hayatın çeşitliliğini sağlıyor. 266 tür kuşun yaşadığı bölgede su kuşu yuvalama alanlarının uzaktan izlenmesini sağlayan kamera sistemi bulunuyor. Burada tepeli pelikan, karabatak, küçük karabatak, gece balıkçılı, alacabalıkçıl, gri balıkçıl, küçük akbalıkçıl, çeltikçi, kaşıkçı, bıyıklı sumru ve tepeli batağan gibi kuş türleri üremeye devam ediyor.

Göçmen kuşların dinlenme durağı

DİLEK YARIMADASI MİLLÎ PARKI KUŞ CENNETİ
Bir taraf Ege Denizi bir taraf Menderes
Aydın'ın Söke ve Kuşadası ilçelerini içine alan Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Millî Parkı da bünyesindeki 250 kuş türüyle Türkiye’nin önemli sulak alanları arasında bulunuyor.

Göçmen kuşların dinlenme durağı

HEVSEL BAHÇELERİ
Güneydoğu’da tek
Güneydoğu'nun tek kuş cenneti olan Diyarbakır'daki Hevsel Bahçeleri’nin 10 bin dönümlük arazisinde 180 kuş türü barınıyor.

Göçmen kuşların dinlenme durağı

EFTENİ GÖLÜ KUŞ CENNETİ
Leyleklerin vazgeçilmezi
Göçmen kuşların konakladığı sahalardan biri olan Düzce'deki Efteni Gölü Kuş Cenneti, yaklaşık 150 türde kuşa ev sahipliği yapıyor. Leylek, yaban ördeği, tepeli beyaz balıkçıl, angut, sakar meke, kuğu, sakarca, yeşilbaş, fiyu, bekri, çıkrıkçın, kılkuyruk, kaşıkçın, elmabaş, pasbaş, gri balıkçıl, turna, toy, mezgeldek, çulluk, karatavuk, kızkuşu ve karabatak gibi kuşların konakladığı bölge, kuş gözlemcilerinin ve tabiatseverlerin ilgisini çekiyor.

Göçmen kuşların dinlenme durağı

KIZILIRMAK DELTASI KUŞ CENNETİ
'Dünya Mirası’

Samsun'da bulunan, Kızılırmak'ın Karadeniz'e döküldüğü alanın da içinde yer aldığı 56 bin hektar genişliğindeki Kızılırmak Deltası, Türkiye'nin önemli sulak alanlarının başında geliyor. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan bölge 359 kuş türüne ev sahipliği yapıyor.

Göçmen kuşların dinlenme durağı

GÖKSU DELTASI KUŞ CENNETİ
Saz horozu burada
Mersin Silifke’de yer alan Göksu Deltası Kuş Cenneti, birçok kuş türünün kışladığı bölge olma özelliğiyle dikkati çekiyor. 300'ü aşkın kuş çeşidiyle yabani hayat zenginliği oluşturan deltada Akdeniz'in sadece belli özel bölgelerinde yaşayan saz horozu da gözlemlenebiliyor.

Göçmen kuşların dinlenme durağı

İZMİR KUŞ CENNETİ
Tepeli pelikanın korunak bölgesi
İzmir'in Çiğli ilçesindeki Çamaltı Tuzlası'nda bulunan İzmir Kuş Cenneti; toy, mezgeldek, kulaklı orman baykuşu ve sütlabi gibi çeşitlerin de yer aldığı yaklaşık 300 kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Türkiye'de flamingoların ürediği alanlardan olan bölge, nesli global ölçekte tehlike altında olan tepeli pelikana da yuva oluyor.

Göçmen kuşların dinlenme durağı

NALLIHAN KUŞ CENNETİ
Sayım noktası
Ankara'nın Nallıhan ilçesindeki Davutoğlan Mahallesi’nde, Aladağ Çayı’nın Sarıyar Barajı ile birleştiği yerde oluşan, yapay bir sulak alan ekosistemi olan Nallıhan Kuş Cenneti, yaklaşık 200 kuş türünü barındırıyor. Kış aylarında yeşilbaş, angıt, sakarmeke ve karabaş gibi kuş türlerinin bulunduğu alanda, bu özelliğiyle kış ortasında kuş sayımları gerçekleştiriliyor.

Göçmen kuşların dinlenme durağı

DARICA KUŞ CENNETİ
Canlı gen bankası
"Türkiye'nin canlı gen bankası" olarak anılan Kocaeli'nin Darıca ilçesindeki Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı'nda, 100’e yakın kuş türü ile yaklaşık 800 kuş barınıyor. Hayvanat bahçesinde nesli tükenme tehlikesi altındaki kuş türlerinin çoğalması için de önemli çalışmalar yapıyor.

Göçmen kuşların dinlenme durağı

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.