Denize nazır asırlık kaleler

A -
A +

Antik çağlardan bu yana pek çok medeniyetin hüküm sürdüğü Türkiye’de, birçok uygarlık tarafından savunma ya da gözetleme maksadıyla kullanılan deniz kenarındaki kaleler ziyaretçilerini ağırlıyor...

Ülkemizin tarihî zenginlikleri arasında yer alan ve aralarında Rumeli Hisarı, Kız Kalesi ve Amasra Kalesi’nin de bulunduğu yapılar, asırlara direnerek ihtişamlarıyla günümüze kadar geldi...

İSTANBUL SAHİLLERİ
¥ Göksu Deresi’nin İstanbul Boğazı’na döküldüğü yerde inşa edilen Anadolu Hisarı, 7.000 metrekare alanda, 1395 yılında Yıldırım Bayezid Han tarafından yaptırıldı.
¥ Anadolu Kavağı’nın tepesinde yer alan ve Doğu Roma (Bizans) döneminden kalma Yoros Kalesi, eşsiz İstanbul Boğazı manzarasından dolayı turistlerden ilgi görüyor.
¥ Bizanslılar tarafından yapılan Şile Kalesi, yıllarca denizden gelebilecek saldırılara karşı koyabilmek maksadıyla kullanıldı. Kale, dört katlı yapısıyla dikkati çekiyor.

ÇANAKKALE BOĞAZI
¥ Ayvacık’taki Babakale, Anadolu’nun en batı ucunda yer alıyor. 1723’te Osmanlı padişahı III. Ahmed’in emriyle inşa edilen kale, Osmanlı donanması için önemli bir sığınak görevi üstlendi.
¥ Kimler tarafından ve ne zaman inşa edildiği bilinmeyen Bozcaada Kalesi, Fatih Sultan Mehmed döneminde esaslı şekilde onarıldı. Kalenin iç bölümünde Bozcaada ile ilgili bir sergi alanı bulunuyor.

ÇEŞME’NİN GÖBEĞİNDE
¥ 15’inci yüzyılda Cenevizliler tarafından inşa edildiğine dair izler taşıyan Çeşme Kalesi, Sultan II. Bayezid zamanında büyütülerek Osmanlı kalesi oldu.
¥ Dikili’deki Çandarlı Kalesi, Cene-vizliler tarafından 14’üncü yüzyılda restore edildi. Çandarlı Halil Paşa tarafından 15. yüzyılda restore ettirilen kale, sağlamlaştırılıp korunaklı hâle getirildi.

RUMELİ HİSARI
Sarıyer’deki Rumeli Hisarı, 1452’de Fatih Sultan Mehmed tarafından inşa ettirildi. Doksan gün gibi kısa bir sürede tamamlanan hisar, dünyanın en büyük kale burçlarını barındırıyor.

Denize nazır asırlık kaleler

BODRUM KALESİ
Bodrum’da yapımına 1415’te başlanan ve inşası 1523’te tamamlanan Bodrum Kalesi, 1895’e kadar askerî üs olarak kullanıldı. Bodrum Kalesi, dünyanın önemli su altı müzesine de ev sahipliği yapıyor.

Denize nazır asırlık kaleler

HEREKE KALESİ
Kocaeli’de 640 yıllarında yapılan ve Bizanslılardan günümüze ulaşan Hereke Kalesi, restorasyon çalışmalarının ardından turizme kazandırıldı.

Denize nazır asırlık kaleler

GİRESUN KALESİ
Giresun Kalesi, Pontus kralı I. Pharnakes döneminde MÖ 185-169 yıllarında inşa edildi.

Denize nazır asırlık kaleler

KİLİTBAHİR KALESİ
Kilitbahir Kalesi, 1452’de İstanbul kuşatması sırasında Avrupalı devletlerin Bizans İmparatorluğu’na yardım etmesini önlemek maksadıyla Fatih Sultan Mehmed tarafından Çimenlik Kalesi’nin karşısına yaptırıldı.

Denize nazır asırlık kaleler

AKDENİZ SAHİLLERİ
Küçük bir adacığın üzerindeki güzellik
¥ Alanya Kalesi’nin ilk iskan tarihi Helenistik döneme kadar uzansa da gerçek anlamda Selçuklular döneminde bütün görkemiyle anıtsal bir kale şeklini aldı.
¥ Kız Kalesi, Mersin’in Erdemli ilçesi sahiline yaklaşık 600 metre uzaklıktaki küçük bir adacığın üzerinde 1199’da yaptırıldı. Kale, UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’nde yer alan Korykos antik kentinin en tanınan yapısı olarak dikkati çekiyor.
¥ Mersin’deki Mamure Kalesi, 39 kulesi, su sarnıçları, camisi ve hamamının yanı sıra savunma amaçlı hendeklere sahip.
¥ Adana’nın Yumurtalık ilçesindeki Ayas Kalesi’nin yapımı Büyük İskender dönemine kadar uzanıyor. Kale, askerî kullanım maksadıyla inşa edildi.
¥ Hatay’ın Payas ilçesi sahiline 1577’de gözetleme amacıyla yapılan Payas Kalesi’nden, Osmanlı Devleti döneminde gümrük kapısı olarak da yararlanıldı.

KARADENİZ SAHİLLERİ
¥ Kastamonu’nun Çatalzeytin ilçesinde bulunan Ginolu Kalesi ile ilgili arkeolojik veriler ve tarihi kaynaklardan edinilen bilgiye göre MÖ 5’inci yüzyıldan itibaren yerleşim görüldüğü tahmin ediliyor.
¥ Giresun’daki Eynesil Kalesi’nin Romalılardan kalma olduğu biliniyor. Kale, 2001’de restorasyon çalışmasıyla aslına uygun hâle getirildi.
¥ Tirebolu Kalesi de liman girişine hâkim olacak şekilde kurulmuş küçük bir kale olarak varlığını sürdürüyor.
¥ Zonguldak’taki Filyos Kalesi’nin Romalılar tarafından yapıldığı tahmin ediliyor. Kale, 2003’te Kültür ve Turizm Bakanlığınca onarıldı.
¥ Sinop Kalesi, MÖ 7’nci yüzyılda şehri korumak maksadıyla inşa edildi. Roma, Bizans ve Anadolu Selçukluları döneminde birkaç kere onarılan kalenin surları, yarımadanın en dar olan boyun kısmını tamamen çevreliyor.
¥ Amasra Kalesi, 14-15’inci yüzyıllarda Cene-viz ve Osmanlı dönemlerinde ciddi onarımlar gördü. Kale, 2013’te UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alındı.
¥ Düzce’nin Akçakoca ilçesinde yer alan Ceneviz Kalesi, son dönemde yapılan restorasyonla gün ışığına çıkarılıyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.