Kalp hastaları malulen emekli olabilir

A -
A +
SGK’nın değişik emeklilik çeşitleri bulunmaktadır. Daha önceki yazılarımızda da izah ettiğimiz yaşlılık sonucu normal emeklilik, yaş haddinden emeklilik, engelli emekliliği, iş kazası emekliliği ve malulen emeklilik gibi...
Bütün bu emeklilik çeşitlerinin değişik şartları bulunmaktadır. Bu yazımızı, kalp hastası olup da malulen emekli olmak isteyen okuyucularımıza ayırdık.
 
MALULEN EMEKLİLİKTE HER YAŞTA EMEKLİ OLMAK MÜMKÜN
 
Malulen emeklilik için SSK’lı ve Bağ-Kur’luların çalışma gücünün veya iş kazası veya meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünün en az %60’ını kaybetmiş olmaları gerekmektedir. Emekli Sandığına (4/c) tabi kamu görevlilerinin ise  çalışma gücünün en az %60’ını veya vazifelerini yapamayacak şekilde meslekte kazanma gücünü kaybetmiş olması lazımdır.  Ancak bu şart olsa bile sigortalılar, ilk defa çalışmaya başladıkları tarihten önce çalışma gücünün %60'ını hastalık veya özürleri sebebiyle kaybetmiş iseler malullük aylığından yararlanamazlar.
Malulen emeklilik için yaş şartı aranmamaktadır. Fakat 10 yıllık sigortalılık süresi ve toplam olarak 1800 gün malullük sigortası primi ödemiş olmak gerekmektedir.          
Başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul olanlar için ise sigortalılık süresine bakılmamaktadır. 1800 gün malullük sigortası primi bildirilmiş olması yeterli bulunmaktadır.
 
MALULİYETE ESAS KALP HASTALIKLARI
 
Aşağıda bazılarına yer verilen kalp hastalıklarından birine yakalanmış olup çalışamayacak durumda bulunan hastalar bağlı bulundukları SGK müdürlüklerine müracaat edip malulen emeklilik için başvuruda bulanabilirler.  
  • Kalıcı kalp pili uygulanması ve ICD implantasyonu yöntemlerinden en az ikisinin uygulanmasına rağmen hayatı tehdit eden semptomların devam etmesi.
  • Ani kalp ölümü sonrası başarılı resüsite edilmiş yaşayan ve medikal veya girişimsel veya cerrahi tedavi yöntemlerle tedavisi olmayan kalp hastalıklarının varlığı.
  • Ciddi sağ ventrikül yetmezlik belirti ve bulgularının olduğu primer ve sekonder pulmoner arteriyel hipertansiyon hastaları.
  • Konjenital kalp hastalıkları.
  • Ciddi kapak yetersizliği veya darlığı olan konjenital kalp hastalıkları.
  • Kalp kapak hastalıkları, koroner arter hastalıkları ve kalp transplantasyonu…
Başvuruda bulunmadan önce yukarıda belirtilen sigortalılık süresi ve prim gün sayılarına sahip olmanın zorunlu olduğu unutulmamalıdır.
Başvuru sonucunda kalp hastalığı nedeniyle çalışma gücünün veya meslekte kazanma gücünün en az %60’ını kaybettiği SGK Sağlık Kurulunca tespit edilenler yaşları ne olursa olsun emekli olabileceklerdir.
“Kafa bir rahata kavuşmadıkça bedenin iyileşmesi çok zordur.” C. De LACLOS
 
 
 
 “BAŞIN DÜŞERSE DARA, İSA KARAKAŞ’I ARA”
 
İsteğe bağlı sigorta aile yardımını keser mi?
 
"Polis memuru olarak görev yapmaktayım. Eşim çalışmadığı için aile yardımı alıyorum. Eşimin daha önceden sigortası olduğu için ev hanımlığı sigortası yaptırmak istiyorum. Bu durumda aile yardımı ödeneğim kesilir mi?" Uğur Baş
Uğur Bey, memurların, menfaat karşılığı çalışmayan veya herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan aylık almayan eşi için aile yardımı ödeneği ödenmektedir. Ev hanımlığı sigortası ile SGK’nın isteğe bağlı sigorta uygulamasından söz etmektesiniz. Eşinizi isteğe bağlı sigorta yapmanız hâlinde eşinizin çalışması söz konusu olmadığından aile yardımınızın kesilmesi söz konusu olmaz.
 
Yaş şartı kalkacak mı?
 
"İsa Bey, 1977 doğum, 1993 SSK girişi ve 5093 prim günüm var. Sorum şu: Bugün bir kânun çıksa yaş kuralı kalksa 550 gün askerlik borçlanması ile emekli olabilir miyim?" Osman Ayhan
Osman Bey, SGK’nin aktüaryel yapısı gereği maalesef emeklilik yaşının düşürülmesi mümkün değildir. Bu hususu 20 yılı aşkın süreden beri sürekli dile getiriyorum. Aksi takdirde kurum emekli maaşı ödeyemeyecek noktaya gelir.
Gün ve ay orak işe giriş ve doğum tarihlerinizi belirtmemişsiniz. Buna rağmen 54 yaşında ve 5675 prim gün sayısı ile emekli olacağınızı belirtelim. Askerliğiniz sigorta girişinizden sonra. SGK borçlanması yapmanızı tavsiye etmiyorum. Zira emeklilik yaşınız düşmeyecektir.
 
NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?
 
"03.01.1974 doğumluyum. Ocak 1992, 550 gün SSK başlangıcı ve nisan 2007 itibari ile aktif Bağ-Kur’luyum. SSK’dan ne zaman ne kadar primle emekli olabilirim?" Zafer Murat Culfa
Zafer Bey, sürekli Bağ-Kur’da kalırsanız SSK’dan hiçbir zaman emekli olamazsınız. SSK’dan emekli olmanız için yaşınızı doldurmaya 1261 gün kala Bağ-Kur’dan çıkıp SSK’lı çalışmanız gerekmektedir. Bunu yaparsanız 53 yaşında 5600 prim günü ile emekli olabilirsiniz.
"Bakışınızı değiştirdiğinizde, baktığınız şeyler de değişir.” M. Planc
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.