Çocuklardan ana ve babaya emeklilik maaşı

A -
A +
SGK sigortalısının ölümü hâlinde hak sahiplerinin mağduriyetinin azaltılması amacıyla başta maaş bağlanması olmak üzere cenaze ödeneği ve diğer yardımlar yapılmaktadır.
 Hak sahiplerinin destekten yoksun kalmaları da göz önünde bulundurularak bunlara maaş bağlama şartları diğer uzun vadeli sigorta kollarına göre daha basit olarak düzenlenmiştir. Hak sahipleri arasında ölen sigortalının ana ve babası da yer almaktadır.
 
Ana ve babaya maaş şartları
 
Ölen sigortalının ana ve babasına maaş bağlanması için;
  • Her türlü kazanç ve irattan elde etmiş olduğu gelirinin asgari ücretin net tutarından daha az olması gerekmektedir.
Ana ve baba arasında resmî evlilik bağı devam ediyorsa bu değerlendirmede hem annenin hem de babanın durumu birlikte değerlendirilmektedir.
  • Diğer çocuklarından hak kazanılan gelir ve aylıklar hariç olmak üzere gelir ve/veya aylık bağlanmamış olması ve
  • Hak sahibi eş ve çocuklardan artan hissenin bulunması, şartları gereklidir.
Sigortalının ana ve babasına ölüm aylığı bağlanmasında ölüm tarihinde artan hisse bulunmamakla birlikte daha sonra durum değişikliği nedeniyle artan hissenin ortaya çıkması hâlinde ana ve babaya aylık bağlanabilmektedir.
Ölüm tarihinde artan hisse olması nedeniyle bağlanan maaş daha sonra durum değişiklikleri nedeniyle artan hissenin ortadan kalkması hâlinde ana ve babanın aylıkları durum değişikliğini takip eden ödeme dönemi itibariyle kesilmektedir. Ancak ana ve babanın 65 yaşın üstünde olması hâlinde artan hisse şartı gerekli değildir. Bu durumda maaş kesilmez.
 
Gelir tespiti
 
Ana ve babaların her türlü kazanç ve irattan elde etmiş oldukları gelirin asgari ücretin net tutarından 2018 yılı için 1600 TL’den daha az olup olmadığı SGK Sosyal Güvenlik Denetmenleri aracılığı ile yapılacak araştırmaya göre tespit edilmektedir.
Denetmenler, ölen SSK sigortalılarının ana ve babalarına aylık bağlanması işlemlerine esas olmak üzere yapılacak gelir testinde, incelemeye tabi tutulacak gelirlerin tespiti Gelir Vergisi Kanununa göre yapmaktadır.
Söz konusu araştırma sonuçlanıncaya kadar ana ve babaya maaş bağlanmamaktadır.
 
Müracaat  
 
Ölen çocuktan dolayı ana ve babaya maaş bağlanması için ölen SSK’lı çocuğun her türlü borçlanma süreleri hariç en az 5 yıldan beri sigortalı bulunup, toplam 900 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması ya da 1800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması gerekmektedir.
Bu şartın varlığı hâlinde ölen sigortalıdan dolayı ana ve babaya ölüm aylığı bağlanabilmesi için hak sahiplerinin örneği SGK tarafından hazırlanan tahsis talep ve beyan taahhüt belgesi ile SGK’ya başvurması zorunludur.
                ***
“İnsan ancak maddi şeylerin ötesinde bir şeylere sahipse zengindir.” I. BACHMAN
 
 
“BAŞIN DÜŞERSE DARA, İSA KARAKAŞ’I ARA”
 
"İş sözleşmesi nasıl yapılmalı?" Taner İ.
Taner Bey, iş sözleşmesinin yapılan işin niteliği ve çalışanın pozisyonu da göz önünde bulundurularak Yargı ve Çalışma Bakanlığı uygulamaları çerçevesinde özgün yapılması gerekmektedir. Aksi takdirde internetten matbu indirilen sözleşmeler uyuşmazlık hâlinde faydadan çok zarara neden olmaktadır.
 
"İki maaş alabilir miyim?"
 
"İsa Bey, benim sigortam yok. SSK’lı eşim 05.09.2017 yılında öldü. Ondan bana maaş bağlandı. Babam 13.09.2018 tarihinde öldü. Babam da işçi emeklisidir. Bu durumda babamdan da maaş alabilir miyim?" Zühre S.
Zühre Hanım, hem eşinden, hem de ana ve/veya babasından ölüm aylığına hak kazananlara SGK sadece birini bağlamaktadır. Ancak bu maaşlardan en yüksek olanını tercih etme hakkınız bulunmaktadır. Bu durumda size tavsiyemiz hangisi yüksekse o maaşı tercih etmeniz yönünde hareket etmeniz olacaktır.
 
Beyin kanaması nedeniyle maaş
 
"İsa Bey, eşim çimento fabrikasında öğle yemeği sırasında kendi kendine beyin kanaması geçirmesi sonucu iş yerinde öldü. Sadece 4 aylık sigortası var. Bana ve kızıma maaş bağlanır mı?" Cemre A.
Cemre Hanım, iş yerinde meydana gelen beyin kanaması SGK tarafından iş kazası olarak kabul edilmektedir. Bu durumda iş yerinde beyin kanaması geçirmesi nedeniyle ölen eşinizden dolayı sana ve kızına ölüm geliri bağlanması söz konusu olacaktır. İş yeri SGK’ya bildirmemiş ise bulunduğunuz ildeki SGK’ya dilekçe ile durumu bildirmeniz gereklidir.
               ***
 “Değişimin sırrı eski ile savaşmak değil, tüm enerjini yeniyi inşa etmeye odaklanmaktır.” SOKRATES
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.