Kadınlara erken emeklilik yolunu açan düzenleme TBMM komisyonunda

A -
A +
SGK uygulamasında erken emeklilik yolunu açan düzenlemelerden biri de “Borçlanma” hakkıdır. Bu uygulama ile emeklilik, dul ve yetim aylığına hak kazanabilmek için gerekli olan prim ödeme gün sayısının doldurulması, sigortalılık süresi ve öngörülen yaş şartları açısından hayati öneme sahip bulunmaktadır.
Bu anlamda sosyal güvenlik reformuyla kadınlara doğum borçlanması hakkı verilmesi kadınlar açısından büyük öneme sahip bulunmaktadır.
Bununla birlikte  kadınlar, erkeklere göre eşitsizliğe yol açan “doğum borçlanmasından önce sigortalı olma şartı”ndan dolayı sadece eksik primlerini doldurabilmekte ancak yaş düşürücü etkisi olmadığından daha erken emekli olma hakkından mahrum kalmaktadır.
İşte tam bu noktada kadınların erken emekliliği önündeki “doğum borçlanmasından önce sigortalı olma şartı”ndan kaynaklanan engelin ortadan kaldırılmasına yönelik kanun teklifi TBMM komisyonuna kadar ulaştı.
 
Emekli Sandığı,SSK’lı ve Bağ-Kur’lu bütün kadınlar kapsamda
 
TBMM komisyonunda yer alan kanun teklifine göre SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı kaydına bakılmaksızın, sigortalı, genel sağlık sigortalı ve isteğe bağlı sigortalı ayrımı yapılmaksızın, sigorta başlangıç tarihine bakılmaksızın tüm sigortalı kadın çalışanlara "doğum borçlanması” imkânının tanınmasını öngörmektedir.
Muhalefet partisi tarafından verilen bu kanun teklifi yasalaşırsa mevcut düzenlemede yer alan doğumdan önce sigorta şartı nedeniyle çok sayıda kadınının borçlanma hakkını elinden alan ve erken emekliliğini engelleyen mağduriyet ortadan kalkacaktır. Böylelikle kadınların kendi ayakları üzerinde durarak kendi emeklilik gelecek planlamalarının önü de açılacaktır.
Yapılacak borçlanmalar sonucu sigortalılık başlama tarihi 08.09.1999’dan ne kadar geriye doğru çekilirse kadınlar o kadar daha az primle erken emekli olma avantajına kavuşacaktır.
             ***
“Özgürlük için gökyüzünü satın almanıza gerek yok. Ruhunuzu satmayın yeter.”  N. MANDELA
 
 
 
“BAŞIN DÜŞERSE DARA, İSA KARAKAŞ’I ARA”
 
Ücretin ödenmemesi nedeniyle tazminat
 
"İsa Ağabey, çalıştığım fabrikada konkordato ilan edileceği bahanesiyle ücretimiz çok geç ödeniyor, 2 aydır da hâlâ ödenmedi. İşten çıkarsam tazminatım yanar mı?" Zekeriya G.
Zekeriya Bey, ödeme gününden itibaren 20 gün içinde mücbir bir neden dışında ücreti ödenmeyen işçi  iş görmekten kaçınabilir.
Ücretin zamanında ödenmemesi hâlinde işçiye geçen günler için faiz ödenmesi gerekmektedir. Diğer yandan işçinin ödenmemesi işçiye tazminatını alarak işten çıkma hakkı da vermektedir.
 
Kamuda SSK’lı çalışana memur anneden ömür boyu maaş
 
"Taşeron işçisiyken kamuya SSK’lı olarak geçtim. Hâlen SSK’lı olarak çalışıyorum. Memur emeklisi annem 12.09.2018 tarihinde öldü. Annemden dolayı bana aylık bağlanır mı?" Kadriye Ş.
Kadriye Hanım, hiç evlenmemiş ya da dul iseniz, annenizden size yetim maaşı bağlanır. SSK’lı çalışmanız engel değil. Evlenmediğiniz sürece yetim maaşını ömür boyu alabilirsiniz.
             ***
"Stajyerlere ne kadar ücret ödenir?" Yılmaz D.
Yılmaz Bey, işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler ile mesleki ve teknik ortaöğretim okul ve kurumlarında staj veya tamamlayıcı eğitim gören öğrencilere asgari ücretin net tutarının;
  • 20 ve üzerinde personel çalıştıran iş yerlerinde %30’undan,
  • 20’den az personel çalıştıran iş yerlerinde %15’inden,
  • Aday çırak ve çırağa yaşına uygun asgari ücretin %30’undan
 Aşağı ücret ödenmemesi gerekmektedir. Aday çırak, çırak ve öğrencilere ödenecek ücretler her türlü vergiden muaf tutulmuştur. 
Staj yapacak işletme bulunamaması nedeniyle stajını okulda yapan ortaöğretim öğrencileri ile yükseköğretim kurumları ve birimlerinde yapan yükseköğretim öğrencilerinin yaptıkları stajlar ise bu kapsam dışında tutulmuştur.
 
Bağ-Kur emekli maaşının başlama tarihi?
 
Hayati D. Bey, endişelenmenize gerek yok. Bağ-Kur’luların aylığa hak kazanma şartlarını yerine getirmeleri hâlinde maaşları, yazılı istek tarihini takip eden ay başından itibaren başlamaktadır. Bu nedenle gecikme dolayısıyla bir hak kaybınız olmaz.
             ***
 “Kalbi düşmanlıklarla meşgul olan kişi, faydalı işler yapamaz. Çünkü kalp, iki zıt meşguliyeti bir arada bulunduracak kadar geniş değildir.” Hazreti Ali
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.