Emeklilik maaşının az bağlandığını düşünenler nasıl bir yol izlemeli?

A -
A +
Uzun yıllar devam eden sigortalılık süresi ile prim ödeme gün sayısı ve yaşın doldurulmasının ardından emekli olmak mümkün bulunmaktadır.
Tam da bütün bu şartları yerine getirerek mutlu sona ulaştım. Diye düşünüp heyecanla ilk emeklilik aylığını banka hesabından çektiğinde beklediğinden çok az maaş yattığını gören çok sayıda okuyucumuz bu konuda nasıl yol izlemeliyim diye sormaktadır.
 
İnternetteki programlar ve sahte uzmanlar sizi yanıltmasın
Emeklilik, yurt içi ve yurt dışı milyonlarca vatandaşımızı ilgilendirdiğinden maalesef bu alanda da SGK ile yakından uzaktan ilgisi bulunmayan, çok teknik ve karmaşık bir konu olan emeklilik mevzuatını bilmeyen çok sayıda sahte uzmanını! da ortaya çıkardı.
24 yılı aşkın sosyal güvenlikte uygulayıcı, denetleyici, emeklilik ihtilafları ve davaları ile ilgili olarak ülkemizde ilk sayılacak birçok kitabın yazarı olarak benim bile emeklilik konularında zorlandığım olmuştur.
Hâl böyle iken önünüze her gelen sahte uzmanlara! İnanmayın. Bu sahte uzmanların yüksek emeklilik maaş vaadi, hesaplamaları, internette güvenilirliği test edilmemiş, SGK ile ilgisi olmayan çok sayıda emeklilik hesaplama programlarından çıkan yüksek maaş bilgileri sizleri hayal kırıklığına uğratmasın.
 
SGK tarafından aylık miktarının yanlış hesaplanması
SGK tarafından bağlanan aylığın miktarının yanlış hesaplandığının (sigortalının bazı hizmetlerinin sonradan tespit edilmesi, başka sigortalılara ait hizmetlerin karışması, aylığın hesaplanmasına esas gün ve kazanç bilgilerinin veya diğer bilgilerin aylık bağlama programlarına yanlış girilmesi.. vb) sonradan tespit edilmesi hâlinde, SGK öncelikle talep tarihi itibarıyla emeklilik aylığını yeniden hesaplayarak düzeltilecektir.
       Hesaplanan yeni aylık eski aylıktan;
  • Yüksekse, aylık başlangıç tarihi itibarıyla hesaplanan fark aylıklar sigortalıya ödenecektir.
  • Düşükse, yersiz ödemenin sigortalı veya SGK hatasından kaynaklanıp kaynaklanmadığı tespit edilecektir.
Yersiz ödemenin sigortalıların kasıtlı veya kusurlu davranışlarından kaynaklanması durumunda;
  • Yersiz ödeme tespit tarihinden geriye doğru 10 yıllık sürede ödenmesi gereken aylıklar ile ödenen aylıklar arasındaki yersiz ödenen fark aylıklar için borç kaydı yapılacaktır.
  • Yersiz ödemenin Kurumun hatalı işlemlerinden kaynaklanması durumunda ise
Tespit tarihinden geriye doğru sadece 5 yıllık sürede ödenmesi gereken aylıklar ile ödenen aylıklar arasındaki yersiz ödenen fark aylıklar için borç kaydı yapılacaktır.
 
Düşük ve yanlış emekli aylığı bağlandığını düşünenlerin izleyeceği yol
SGK tarafından bağlanan aylığın miktarının yanlış hesaplandığını, az yatırıldığını düşünen okuyucularımız öncelikle SGK’nın emekli maaşı bağladığına dair gönderilen yazıyı esas alarak hareket etmeleri gerekir. Bu yazıda belirtilen tarih ve sayı ilgili tutularak aylık bağlayan SGK Müdürlüğüne bir dilekçe ile itiraz edebilirler.
Dilekçede kimlik bilgileri, adres-tarih, imza ve konu ayrıntılı bir şekilde anlatılmalıdır. Bunun üzerine SGK, yapacağı yeni hesaplamada ortaya çıkacak yeni aylık eski aylıktan yüksekse, aylık başlangıç tarihi itibarıyla hesaplanan fark aylıkları size ödeyecektir. Hemen belirtelim dilekçe yazdırmak için kimseye para kaptırmayın. Dilekçe örneğini isteyen okuyucularımız gazetemizdeki köşemize e-mail atmaları hâlinde kendilerine gönderilmeye gayret edilecektir. Ya da tamamen ücretsiz hizmet amaçlı www.isakarakas.com sayfamızdan da dilekçe örneği indirilebilir.
 
“BAŞIN DÜŞERSE DARA, İSA KARAKAŞ’I ARA”
Soran, e-mail gönderen tüm EYT emeklilikte yaşa takılan okuyucularımız, 2018 yılında TBMM’de en fazla kanun teklifi EYT emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili verilmiştir. Ancak hâlihazırda EYT ile ilgili yeni bir yasal hazırlık veya kanun teklifi bulunmamaktadır. Yeni bir gelişme olduğunda derhal sizlere bu köşemizden duyuracağız.
 
Yetim aylıklarının geriye doğru talep edilmesi
İsa Ağabey, ölen SGK sigortalısı babamda geriye doğru almayı kaçırdığım yetim maaşlarımı alabilir miyim? Talha Ender
Talha Bey’ciğim, SGK, yetim hak sahiplerinden herhangi bir döneme ilişkin gelir ve aylığını zamanında almayanların mirasçılarınca bu miktarların talep edilmesi durumunda, mirasçıların talebinin zamanaşımı yönüyle değerlendirilmektedir. Babanızdan yetim maaşını isteme hakkınız, geri isteme hakkınızın olduğunu öğrendiğiniz tarihten başlayarak 2 yılın ve herhâlde 10 yıl geçmemiş ise bir dilekçe ile SGK’ya başvurup talep edebilirsiniz.
 
Hem vazife malullüğü aylığı hem de emekli aylığı
İsa Bey, vazife malulü iken tekrar sigortalı olarak çalışmaktayım. İleride şartlar olursa emekli aylığı da alabilir miyim? İbrahim H.
İbrahim Bey, vazife malullüğü aylığı almakta iken, tekrar sigortalı olanlardan hem vazife malullüğüne hem de emeklilik (yaşlılık) aylığına hak kazananlara, bu aylıkların her ikisi de ödenecektir.
 
“İhtiyarlıkta, düşkünlükte namerde minnet etmemek için sigortalı çalışın”
                                                                                        İsa Karakaş
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.