ÇOK SAYIDA EMEKLİLİK MAAŞI ALMANIN FORMÜLLERİ

A -
A +
En karmaşık konuların başında emeklilik gelmektedir. Hâl böyle olunca gazetemize en çok emeklilik ile ilgili sorular yöneltilmektedir. Diğer yandan vatandaşlarımız SGK deyince akıllarına sadece bir sigorta gelmektedir. Oysa ki SGK’da çok sayıda sigorta kolu bulunmaktadır. Durum böyle olunca birden fazla emekli maaşı almak mümkün bulunmaktadır.
           
Üç ve daha fazla emekli maaşı almak mümkün
Sosyal güvenlik sistemimizde hâlen 3 ve daha fazla emeklilik maaş/gelir almak mümkün bulunmaktadır.
Örneğin geçen haftalarda mühendis eşi inşaatta vefat eden emekli sandığından emekli olan öğretmen Leman Hanım’a eşinden de hem iş kazası hem de ölüm maaşına başvurmasını tavsiye ettim. Böylece Leman Hanım, kendi maaşıyla birlikte toplamda üç emekli maaşı/geliri almış olacak.
Bu konuda her gün gelen çok sayıda okuyucularımızın sorularına cevap olmak üzere çok sayıda emekli maaşı almanın formüllerine aşağıdaki tabloda yer verdim.
 
ÇOK SAYIDA EMEKLİLİK MAAŞI ALMANIN FORMÜLLERİ
Vazife malullüğü emeklisi tekrar çalışıp ikinci emeklilik aylığı alabilir
Vazife malullüğü aylığı almakta iken, tekrar sigortalı olanlardan hem vazife malullüğüne hem de malullük aylığına hak kazananlara bu aylıklardan yüksek olanı, aylıkları eşitse yalnızca vazife malullüğü aylığı, bunlardan hem vazife malullüğü hem de yaşlılık aylığına hak kazananlara, bu aylıkların her ikisi de ödenmektedir.
Yukarıdaki tabloya göre malullük veya yaşlılık aylığı ile birlikte, ölen eşinden dolayı da aylığa hak kazanan sigortalıya her iki aylığı bağlanacaktır.
 
Ana-baba veya çocuklardan birden fazla emeklilik maaşı
Ana ve babasından ayrı ayrı aylığa hak kazanan çocuklara, yüksek olan aylığın tamamı, az olan aylığın yarısı bağlanacaktır.
Birden fazla çocuğundan aylığa hak kazanan ana ve babaya en fazla ödemeye imkân veren ilk iki dosyadan yüksek olan aylığın tamamı, düşük olan aylığın yarısı bağlanacaktır.
"Mezardakilerin pişman oldukları şeyler için, dünyadakiler birbirlerini yiyorlar."  
                                                                                                                 Goethe
 
                               “BAŞIN DÜŞERSE DARA, İSA KARAKAŞ’I ARA”
Soran e-mail gönderen memur okuyucularımız, yarım çalışma ile ilgili yönetmelikle ilgili hiçbir gelişme yok. Maalesef gündemden düştü. Bu konuyu unutmadım. Yakında tekrar gündeme getireceğim.
 
Fazla mesai emeklilik aylığını artırır
Ender Bey, fazla mesai ücretlerinin düzenli bir şekilde her ay SGK’ya bildirilmesi ücret matrahının yükselmesine ve doğrudan doğruya bağlanacak emekli maaşının artmasına etki edecektir. Bu nedenle her ay ücret maaş bordrolarınızda fazla mesai ücretlerinin gerçeğe uygun olarak ödenip ödenmediği, ödenmişse SGK’ya bildirilip bildirilmediğini kontrol etmenizi öneririm.
Yıldız Hanım, her yazılana inanmayın. Doğum borçlanması sizi erken emekli etmez. Emeklilik için yeterli primleriniz olduğundan doğum borçlanması tavsiye etmiyorum.  
      "İnsanı ateş değil, gurur yakar." MEVLÂNA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.