Stajyer ve çırakların emekliliğinde Torba Kanun çözümü

A -
A +
Hâlen TBMM’de görüşülmekte olan çok geniş kapsamlı yenilik ve değişiklikler içeren "Torba Kanun" dolayısıyla stajyer ve çırak olarak çalışmış olan okuyucularımız kendileriyle ilgili bir hüküm olup olmadığıyla ilgili gazetemizi soru yağmuruna tuttu. Keza yıllardan beri staj ya da çıraklık çalışmalarının emeklilikte sayılmasını bekleyen yüz binlerce vatandaşımız bulunmaktadır. Biz de her zaman olduğu gibi okuyucularımızın sorularını ve en güncel gelişmeleri anında en güvenilir bir şekilde yazmaya ve okuyucularımızı desteklemeye devam ediyoruz.
Konuyla ilgili önceki yazımızda okuyucularımızın TBMM’de yer alan ilgili yasa tasarılarından bahsetmiştik. Ancak bu tasarıların tamamı muhalefet partileri tarafından verildiğinden henüz yasalaşmadı.
 
STAJYERLER İÇİN BU TORBA KANUN ÖNEMLİ BİR FIRSAT
 
Hükûmet tarafından hazırlanıp Meclis'e gönderilen 71 Maddelik Torba Kanun'da hâlihazırda stajyer ve çıraklarla ilgili herhangi bir düzenleme yok.
Ancak karamsar olmaya da mahal yok. Çünkü iktidar milletvekillerinden birinin bile vereceği bir önerge ile Torba Kanun'a girmesi mümkün bulunmaktadır.
Adı üstünde "Torba Kanun", içine ne atarsan yasa olarak çıkıyor!..                                           
 
STAJYERLERİN ÇÖZÜMÜ BASİT
 
SGK uygulamasında hâlen avukatlar, sigortalı olmaksızın ilk altı ay mahkemelerde, kalan altı ay da avukat yanında olmak üzere toplam 1 yıllık staj sürelerini gösteren onaylı baro belgesi ve borçlanma talep dilekçesi ile kuruma başvurmaları hâlinde bu süreleri borçlanabilmektedir. Yine 1416 Sayılı Kanun uyarınca yurt dışında geçen öğrenim süreleri, hekimlerin fahri asistanlıkta geçen süreleri hatta doktora veya tıpta uzmanlık öğreniminde geçen süreler borçlanılarak emeklilik başlangıcında dikkate alınmaktadır. Ancak diğer stajyerler ile çırakların bu hakkı bulunmamaktadır.
Anayasanın eşitlik ilkesi gereği bu kesimin de borçlanma hakkından faydalanması gerektiği kanaatindeyim. Kaldı ki stajyerlerin bütçeye çok büyük yük getirmesi de söz konusu değildir.
Son söz olarak 71 madde ile açılışı yapılan Torba Kanun'un TBMM’de görüşülmesi esnasında daha birçok değişik konu ve alanlarla ilgili düzenlemelerin gireceği kuşkusuzdur. Bu bağlamda stajyerlerle ilgili tek cümlelik bir ilavenin SGK kanununa eklenmesi meselenin çözümü için kâfi gelecektir.
           ***
“Kazanmak için etrafındakileri harcayanın elde edeceği şey, galibiyet değil yalnızlıktır.” Tim Robbins
 
 
“BAŞIN DÜŞERSE DARA  İSA KARAKAŞ’I ARA”
 
Özelikle en çok soran ve merak eden engelliler ile emeklilikte yaşa takılan değerli okurlarımız; Hâlen TBMM’de görüşülmekte olan Torba Kanun'da hâlihazırda engelliler ile emeklilikte yaşa takılanlara yönelik herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır.
Ancak bu konularla ilgili düzenleme yapılmayacağı anlamına gelmez. Zira stajyerlerle ilgili yazımızda da belirttiğimiz üzere Torba Kanun'un TBMM’de görüşülmesi esnasında daha birçok değişik konu ve alanlarla ilgili düzenlemelerin girmesi söz konusu olabileceği gibi her an verilecek bir önerge ile EYT ve engellilerle ilgili düzenlemelere de yer verilmesi de ihtimal dâhilindedir.
           ***
"Annemin %60 oranında raporu var tedavi görüyor maaşı kesildi ne yapmamız gerekiyor?" Fadime D.
Fadime Hanım, öncelikle SGK’ya itiraz hakkınız bulunmaktadır. Bir dilekçe ile yapacağınız itirazdan bir sonuç alamazsanız, mahkeme yoluna başvurabilirsiniz.
           ***
Ercan Avcı Bey, abiniz isteğe bağlı devam ederse 9000 gün ve 60 yaşında, çalışıp çalışmalarının çoğunluğu SSK sigortasında geçerse bu durumda yine 60 yaşında emekli olur. Ancak 1800 gün daha az prim yatırma avantajını elde eder.  
           ***
Ömer Karacaoğlu Bey, ilk sigorta girişiniz 08.09.1999 tarihinden çok sonra olduğundan 15 yıl 3600 günle emeklilik hakkından faydalanmanız mümkün değildir.
           ***
Siyar Erdemli Bey, kamu alacaklarının yapılandırılması ile ilgili hâlihazırda herhangi bir düzenleme ve çalışma bulunmamaktadır.
            ***
“Bir kelime kararını, bir duygu hayatını, bir insan seni değiştirebilir.” Konfüçyüs
 
SGK AÇISINDAN MEMUR-İŞÇİ FARKI
 
İşçi, meslek hastası olabilir, memur olamaz.
İşçi, iş kazası geçirebilir, memur geçiremez!
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.