Erken emeklilik olmaz. Sadece emekli maaşınızı düşürür ve paranız boşa gider!

A -
A +
Başlığı okuyunca bu da nereden çıktı? Dediğinizi duyar gibiyim. Ancak yılbaşının yaklaştığı bugünlerde özelikle kadınların görsel ve yazılı medyadaki yalan yanlış haberlerin de etkisiyle yılbaşı gelmeden daha az prim parası ödeyerek erken emeklilik umuduyla doğum borçlanması telaşına düşmeleri bu başlığı atmamıza neden oldu. Ayrıca bu konuda çok sayıda okurumuzun suali de olunca biz de bu konudaki tüm sorulara toplu cevap mahiyetinde bu yazıyı kaleme aldık...
 
Borçlanma parasının miktarı
 
Kadınların SGK doğum borçlanması miktarı asgari ücrete endeksli. Bu nedenle asgari ücret arttıkça ödenen prim parası da artmaktadır. SGK uygulamasında asgari ücretin altında olmamak şartıyla asgari ücret ve 7,5 katı arasında borçlanmak mümkün bulunmaktadır.  
2018/Aralık ayında bir çocuk için ödenecek doğum borçlanması parası en az 15 bin 587 TL’dir. 2018/Ocak ayına bırakılırsa asgari ücret artışı oranında bu rakam da artacaktır. Örneğin %20’lik bir artış olursa bu rakam da aynı oranda artacaktır. İlk bakışta çok önemli bir fırsat gibi görünmekle birlikte bu uygulamaya aldanmamak gerekir.
 
Gaza gelmeyin
 
Bilgi kirliliği malum önüne gelen "uzmanım" deyip vatandaşları gaza getiriyor.
"Yılbaşından önce borçlan %20 ya da  %30  kazançlı ol"  diyorlar. Biz de uyarıyoruz. Kadınlar dikkat! SGK doğum borçlanmasını her zaman yapabilirsiniz. Ancak doğum borçlanması, her zaman avantaj sağlamamaktadır. 
Çoğunlukla doğum borçlanması yapayım derken paranızı boşa harcamış oluyorsunuz. Zira doğum borçlanması (SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı) sigorta başlangıcını değiştirmediğinden emeklilik için gereken yaşı düşürmesi söz konusu değildir. Bu durumda yapılacak  borçlanma sadece prim gün sayısını artıracaktır.
  • Emeklilik için yeterli prim gün sayınız varsa
  • Ya da yaşınız genç, çalışarak zaten primi dolduracak durumda iseniz
Doğum borçlanması yapmanızı tavsiye etmiyorum. Bu durumlarda doğum borçlanması yapmanızın emekliliğinize faydası olmayacaktır.
Hatta asgari ücret üzerinden doğum borçlanması yapanlar emeklilik aylıklarının artması bir yana düşmesine neden olacaklardır. Doğum borçlanması için yatan parada boşa giden para olacaktır.
SÖZÜN ÖZÜ: Kadınlar! Gaza gelmeyin, medyada her yazılana inanmayın. SGK doğum borçlanması kaç çocuk olursa olsun yaşı düşürmediğinden erken emekliliğe yaramayacaktır. Asgari ücret üzerinden yapılan borçlanmalar emeklilik aylığını artırmak bir yana düşürecektir.
              ***
“Bir tohum küçüktür, ama bir süre sonra karşınıza meşe ya da çınar ağacı olarak çıkabilir. Nasıl tohumlar ektiğinize dikkat edin.” MONTAİGNE
 
 
“BAŞIN DÜŞERSE DARA, İSA KARAKAŞ’I ARA”
 
Işıl T. Hanım, e-mailinizi göndermeniz hâlinde evlilik nedeniyle tazminat ve işçilik alacaklarınızı talep etmenizle ilgili dilekçe örneği gönderilecektir.
 
Evlilik tazminatı
 
"Bir iş yerinde 4 yıl sigortalı olarak çalışırken evlendim. Eşim çalışmamı istemediğinden dolayı işimden ayrılmak zorunda kaldım. Evlilik tazminatını iş yerinden alamadım. Almak için ne yapabilirim?" Ummuhan Gürbüz
Ummuhan Hanım, işten ayrılma tarihinizden itibaren 1 yıllık süreyi kaçırmamış iseniz; evlilik nedeniyle işten ayrıldığınızı ve bu nedenle kıdem tazminatınızın tarafınıza ödenmesi hususunu işvereninize dilekçe ile bildirmeniz gerekecektir.
           ***
Mahmut Can Bey, stajyerlik girişinizden dolayı EYT yasası çıksa bile bu yasa kapsamında bulunmadığınızdan faydalanmanız mümkün değildir.
              ***
“Hayatını sil baştan sıfırlamak için bazen 'DÜŞMEK' gerekir. Aksi takdirde gerçek yol arkadaşlarını nasıl tanıyabilirsin?" İ. K.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.