Her faturayı ödemek zorunda değilsiniz bu sağlık hizmetleri tamamen ücretsiz

A -
A +
SGK, genel sağlık sigortası uygulaması kapsamında tüm işçiler, esnaf ve sanatkârlar, şirket ortakları, iş yeri sahipleri, memurlar ve sözleşmeliler, 18 yaşından küçük tüm çocuklar, 65 yaş aylığı alanlar, gaziler, harp malullüğü aylığı alanlar, yeşil kartlılar ile diğer kişilerle birlikte neredeyse toplumun tamamına sağlık hizmeti vermektedir.
Birçok uyarı ve cezalara rağmen özelikle bazı özel hastanelerin fark ücret almaması gerektiği hâlde zor durumdaki hastalara şok faturalar çıkarmaktadır. Hastaların bilinçli ve hak arama yollarını sezdikleri anda ise bu abartılı ya da yasal olmayan faturaları derhal düzeltmektedir. Çok sayıda okurumuzdan gelen sorular çerçevesinde bu yazımızda hastanelerin fark ücret alamayacağı hastalık ve sağlık hizmetlerine ayırdık.
 
Bu sağlık hizmetleri için fark ödemeyin
 
Kamu idaresi sağlık hizmeti sunucuları dışındaki vakıf üniversiteleri dâhil sözleşmeli sağlık hizmeti sunucularınca, SGK Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonunca belirlenen sağlık hizmetleri bedeline ek olarak, genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü oldukları kişilerden sağlık hizmeti sunucularının giderleri ve ürettikleri sağlık hizmetlerinin maliyetleri, yapılan sübvansiyonlar gibi kriterler dikkate alınarak en fazla bu bedellerin iki katına kadar ilave ücret adı altında fark ücret alabilmektedir. Ancak bu fark ücret bütün hastalıklar ve sağlık hizmetleri için söz konusu değildir.
Aşağıda saydığımız sağlık hizmetlerini alanlardan SGK ile anlaşmalı özel hastaneler dâhil hiçbir hastane ilave ücret adı altında fark ücret alamaz.
  • Kanser tedavisi (radyoterapi, kemoterapi, radyo izotop tedavileri)
  • Diyaliz tedavileri
  • Acil hâller nedeniyle sunulan sağlık hizmetleri (“Yeşil alan muayenesi” hariç )
  • Yoğun bakım hizmetleri ve Yanık tedavisi hizmetleri
  • Yenidoğana verilen sağlık hizmetleri
  • Organ, doku ve kök hücre nakillerine ilişkin sağlık hizmetleri
  • Doğumsal anomaliler için yapılan cerrahi işlemlere yönelik sağlık hizmetleri
  • Kardiyovasküler cerrahi işlemleri (İstisnai sağlık hizmetlerinde belirtilen işlemler hariç)
  • Kardiyovasküler cerrahi branşında yapılan cerrahi işlemler. (İstisnai sağlık hizmetlerinde belirtilen işlemler hariç) ve
  • Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) ekinde belirtilen “Koklear implant yerleştirilmesi” işlemi, İşitsel implant işlemleri ile diğer işlemler ile istisna tutulan diğer işlemlere ilişkin sunulan sağlık hizmetlerinden,
İlave ücret adı altında fark ücret alınmaması gerekmektedir. Hemen belirtelim, Yükseköğretim kurumlarına ait sağlık hizmeti sunucularında öğretim üyesi tarafından verilen 18 yaşını doldurmamış çocuklar hariç olmak üzere; SUT ekinde belirtilen işitsel implant işlemleri için ilave ücret alınabilmektedir. Ayrıca Yükseköğretim kurumlarına ait sağlık hizmeti sunucularında öğretim üyesi tarafından verilen SUT’un ilgili  maddesi kapsamındaki sağlık hizmetleri ve kardiyovasküler cerrahi işlemleri ile diğer belirtilen istisnalar için de ilave ücret alınabildiği unutulmamalıdır.
            ***
“İnsan gariptir, sadece dertlerini düşünmeyi sever. Sevinçlerini düşünmez.” DOSTOYEVSKİ
 
 
“BAŞIN DÜŞERSE DARA, İSA KARAKAŞ’I ARA”
 
Hüseyin Danış Bey, hâlen SSK’lı olarak çalışmakta olduğunuz ve çalışmalarınız da ağırlıklı olarak bu kapsamda devam ederse Emekli Sandığı değil SSK kapsamında emekli olacaksınız. İster SSK olsun ister Emekli Sandığı olsun yüksek emekli maaşı almak için en önemli kriter çalışırken SGK’ya ücretleriniz üzerinden ödenen primlerin yüksekliği dikkate alınmaktadır. Hemen belirtelim, hâlen yaklaşık asgari ücretin 3 katından daha düşük maaş alıyorsanız Emekli Sandığından emekli olmanız daha avantajlı.
            ***
Dilek Dekin Hanım, Bağ-Kur borcunuz varsa 28 Şubat'a kadar borcunuzun taksitlerini düzenle ödemeye devam ederseniz sağlıktan faydalanabilirsiz. Hemen SGK’ya başvurun bu fırsatı kaçırmayın.  
            ***
Özkan Hebipoğlu, fazla kilo nedeniyle askerlik yapmadıysanız askerlik borçlanması yapma imkânınız bulunmamaktadır. Belirtmiş olduğunuz rahatsızlıklar için hemen SGK’ya malulen emeklilik başvurusunda bulunma hakkınız vardır. Yeterli primin var. SGK sağlık kurulu belirtmiş olduğunuz hastalıklarınızdan dolayı çalışma gücünüzün en az %60'ını kaybettiğinizi tespit ederse malullük aylığı bağlayabilir.
            ***
“Adalet olmadıkça; yönetimin faydası olmaz. Edep olmadıkça; asaletin faydası olmaz. Cömertlik olmadıkça; zenginliğin faydası olmaz. Güven olmadıkça; Sevincin faydası olmaz.” Hazreti Ömer
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.