Müjde! 15 gün primle 30 gün sigorta hizmeti kazanma düzenlemesi gündemde

A -
A +
SGK uygulamasında teşvikler ve işsizlik sigortası primleri hariç normal SSK’lılar ile Bağ-Kur’lular için ödenmesi gereken en az aylık prim tutarı 882,65 TL’dir. HÂl böyle iken tüm sigortalıların bu kadar yüksek prim ödeme güçlerinin bulunmadığı aşikârdır. Bu nedenle SGK ödeme güçlerini de gözönünde bulundurarak farklı primlendirme yoluna gitmektedir. Mevcut SGK uygulamasında 01.01.2019-31.12.2019 tarihleri arasında;
  • Tarım veya orman işlerinde hizmet akdiyle süreksiz olarak (Ek 5 kapsamında) çalışanlar, günlük kazanç alt sınırına göre en az ödemeleri gereken aylık prim tutarı (85,28 TL x 26 x % 34,5 =) 764,96 TL tutarındadır.
  • Yine  ticari taksi, dolmuş ve benzeri nitelikteki şehir içi toplu taşıma araçlarında çalışanlar ile Kültür ve Turizm Bakanlığınca belirlenecek alanlarda kısmi süreli iş sözleşmesiyle bir veya birden fazla kişi tarafından çalıştırılanların en az ödemeleri gereken aylık prim tutarı: (85,28 TL x 26 x % 32,5 =) 720,62 TL tutarındadır.
  • Evlerde kullanılan dikiş, nakış, mutfak robotu, ütü ve benzeri makine ve aletler hariç olmak üzere, muharrik kuvvet kullanmamak ve dışarıdan işçi almamak şartıyla; oturdukları evlerde imal ettikleri havlu, örtü, çarşaf, çorap, halı, kilim, dokuma mamulleri, kırpıntı deriden üretilen mamuller, örgü, dantel, her nevi nakış işleri ve turistik eşya, hasır, sepet, süpürge, paspas, fırça, yapma çiçek, pul, payet, boncuk işleme, tığ örgü işleri, ip ve urganları, tarhana, erişte, mantı gibi ürünleri iş yeri açmaksızın satanlardan bu ürünleri, pazar takibi suretiyle satılması ile ticari, zirai veya mesleki faaliyetleri dolayısıyla gelir ve kurumlar vergisi mükellefi olanların düzenledikleri hariç olmak üzere; düzenlenen kermes, festival, panayır ile kamu kurum ve kuruluşlarınca geçici olarak belirlenen yerlerde satanlardan herhangi bir işverene tabi olmaksızın sürekli ve kazanç getirici nitelikte yaptıklarını vergi dairelerinden alacakları yazılar ile tespit ettiren kadın isteğe bağlı sigortalıların en az ödemeleri gereken aylık prim tutarı: (85,28 TL x 26 x % 34,5 =) 764,96 TL’dir.
441 TL prim yatırarak...   Yukarıda bahsettiğimiz sigortalılar mevcut SGK uygulmasında 26 günlük prim ödemelerine karşın 30 günlük SGK hizmeti kazanmaktadır. Hâlihazırda her yıl 1 puan daha fazla prim ödeyerek 2020 yılında 27 gün, 2021 yılında 28 gün… 2024 yılı ve sonrasında  ise 30 gün prim ödemeleri gerekmektedir. Uygulamanın bu şekilde devam etmesi hâlinde belirtilen sigortalıların primlerini ödeyemeyecekleri, SGK kapsamında çıkmak zorunda kalacakları gözönünde bulundurularak bu sigortalıların her ay 30 gün yerine sadece 15 gün üzerinden prim yatırarak 30 gün SGK hizmeti kazandırılması gündeme geldi. Bu düzenlemenin gerçekleşmesi hâlinde tarım veya orman işlerinde hizmet akdiyle süreksiz olarak (Ek 5 kapsamında) çalışanlar sadece  441 TL prim yatırarak 30 günlük SGK hizmeti kazanabilecektir. Bu durumda daha az maliyetle emeklilik prim gün sayıları yönünden emeklilik hesaplamasında avantajlı olacaklardır.              *** “Dünya herkesin ihtiyacına yetecek kadarını sağlar, fakat herkesin hırsına yetecek kadarını değil.” Gandhi     "Başın düşerse dara isa Karakaş'ı ara"   Serkan Görgülü Bey, 3600 gösterge meselesini daha önce gündeme getirmiştik. Bu konudaki taslak şekillenince elbette sizin meslektaşlarınızın durumunu da dile getireceğim.              *** Salim T. Bey, tedavi parası istenmesi ilaç verilmemesi sağlık güvencesi ile ilgili hiçbir şey yapmamış olmanızdan kaynaklanmaktadır. Çalışamaz durumda ve ödeme gücünüz yoksa bulunduğunuz yerdeki  Sosyal Yardımlaşma ve Dayananışma Vakfına müracaat etmeniz hâlinde gerçekten ödeme gücünüz yoksa devlet zaten ücretsiz sizi tedavi etmektedir. Geliriniz varsa  sadece aylık 76,75 TL ödemeniz hâlinde bile tedavi olup ilaç almanız mümkündür.              *** Erman Dündar Bey, maluliyet talebinizi bulunduğunuz ildeki SGK’ya başvurarak iletmeniz hâlinde kurum sizi gerekli sağlık kuruluşlarına sevk edecektir. Çalışma sürenizi ve kazancınızı bilmeden bağlanacak aylık hakkında fikir yürütmemiz takdir ederseniz ki mümkün değildir.              *** “Kötümser yalnız tüneli görür, iyimser tünelin sonundaki ışığı görür, gerçekçi tünelle birlikte ışığı ve de gelecek treni görür.” J. Harris
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.