Engelli çocuk, erken emekli eder!

A -
A +
SGK mevzuatında başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede zihinsel veya bedensel ağır engelli çocuğu bulunan kadın sigortalılara emeklilik açısından hem prim hem de yaş yönünden büyük avantajlar öngörülmüştür.
Buna karşın çok sayıda kadın sigortalının bu düzenlemelerden haberdar olmaması nedeniyle belirtilen avantajlardan faydalanamadığı tarafımıza gelen iletilerden anlaşılmaktadır...
 
SGK’YA BAŞVURUP BELGELEMEK GEREKLİ
 
Çocuğunun, başka birinin sürekli bakımına muhtaç durumda ağır engelli olduğunun tespitini isteyen kadın sigortalılar en son çalışmalarının geçtiği SGK’ya başvuracaklar, ilgili birimce çocukların sevk işlemleri yapılacaktır.
Kadın sigortalılar, çocuklarının başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede ağır engelli olup olmadıklarının tespiti için SGK’ya müracaatlarını, sigortalılıkları devam ederken yapabilecekleri gibi emeklilik aşamasında da yapabileceklerdir.
SGK sağlık kurullarınca yapılan ağır engellilik tespitlerinde Kurumca yetkilendirilmiş sağlık hizmeti sunucuları tarafından düzenlenmiş sağlık kurulu rapor bulguları esas alınmaktadır. Kurul kararlarında rapor tarihine göre ağır engelli oldukları belirtilmektedir.
Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü/Sosyal Güvenlik Merkezlerince, kadın sigortalıların başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede ağır engelli çocuklarına ilişkin sağlık kurulu raporları değerlendirilmek üzere SGK’nın ilgili sağlık kuruluna gönderilirken söz konusu çocukların hangi tarih itibarıyla başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede ağır engelli olduğunun tespit edilebilmesi için tarih belirtilecektir.
 
TÜM KADIN ÇALIŞANLAR BAŞVURABİLİR
 
Ağır engelli çocuğu bulunan kadın sigortalılara emeklilik açısından hem prim hem de yaş yönünden daha erken emekli olma uygulamasından sadece SSK’lı (4/1-a’lı) kadınlar değil, Bağ-Kur’lu (4/1-b’li) ve Emekli Sandığı’na (4/1-c’ye) tabi kadınlar da faydalanabilmektedir.
Ayrıca tarım sigortası yatıranlar ile SGK (5510 sayılı) Kanunun ek 5, ek 6 ve ek 9'uncu maddesi kapsamında çalışan kadın sigortalılar yararlanacaklardır. 
Prim ödeme gün sayıları toplamına eklenecek ve emeklilik yaş hadlerinden indirilecek süre, başka birinin sürekli bakımına muhtaç olma hâlinin başladığı tarih ile sona erdiği tarih arasında geçen süredir.
Kadın sigortalının başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede ağır engelli çocuğunun birden fazla olması hâlinde her çocuk için ayrı ayrı sevk yapılacaktır. 
Kadın sigortalının SGK’ya başvurduğu tarihte aktif olarak çalışıp çalışmadığına bakılmayacak, ancak, (4/1-a) kapsamında sigortalı olarak tescil edildikleri hâlde adlarına malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmemiş olanların çocuklarının sevkleri yapılmamaktadır.
 
FAZLADAN PRİM KAZANMA VE DAHA ERKEN EMEKLİLİK AVANTAJI
 
Emeklilik aylığı bağlanması talebinde bulunan kadın sigortalılardan başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede “ağır engelli” çocuğu bulunanların, prim ödeme gün sayılarının dörtte biri, prim ödeme gün sayıları toplamına eklenmektedir.
Bu bağlamda her yıl (360 gün) için ekstra 90 gün prim kazanmak söz konusudur.
Bu durumda her yıl 360 gün yerine 450 gün prim kazanma avantajı ortaya çıkmaktadır.
Emeklilik aylığı bağlanması talebinde bulunan kadın sigortalılardan başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede ağır engelli çocuğu bulunanların, kanunun yürürlüğe girdiği 2008/Ekim tarihinden itibaren geçen prim ödeme gün sayılarının dörtte biri, emeklilik yaş hadlerinden indirilmektedir.
Bu bağlamda 10 yıl bakımına muhtaç derecede ağır engelli çocuğu olan bir kadın sigortalı en az 2,5 yıl erken emekli olacaktır.
             ***
“Dünyada kusursuz iki insan vardır; biri ölmüştür, biri de doğmamıştır.” Çin Atasözü
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.