Engelli ve eski hükümlüler bu fırsatı kaçırmayın!

A -
A +

İşverenler, 50 veya daha fazla işçi çalıştırdıkları özel sektör iş yerlerinde %3 engelli, kamu iş yerlerinde ise %4 engelli ve %2 eski hükümlü işçiyi meslek, beden ve ruhi durumlarına uygun işlerde çalıştırmakla yükümlü bulunmaktadır.

Aynı il sınırları içinde birden fazla iş yeri bulunan işverenin bu kapsamda çalıştırmakla yükümlü olduğu işçi sayısı, toplam işçi sayısına göre hesaplanmaktadır. Bu kapsamda çalıştırılacak işçi sayısının tespitinde belirli ve belirsiz süreli iş sözleşmesine göre çalıştırılan bütün işçiler esas alınmaktadır.

Belirtilen şekilde engelli ve eski hükümlü çalıştırmayan işverenlere idari para cezaları uygulanmaktadır. 2021 yılında uygulanmakta olan bu ceza miktarları, çalıştırılmayan her engelli ve eski hükümlü ve çalıştırılmayan her ay için 4.375 TL tutarındadır. Uygulanmakta olan cezalar ise engelli ve eski hükümlü vatandaşlara destek vermek maksadıyla kullanılmaktadır.

 

3 ARALIK’A KADAR BAŞVURU YAPILABİLECEK

 

Engelli ve Eski Hükümlü Hibe Desteği başvuruları başladı, kendi işini kurmak isteyen engelli vatandaşlar e-Devlet, eski hükümlüler ise Adalet Bakanlığı’nın ilgili birimleri üzerinden başvurularını 3 Aralık’a kadar yapabilecektir.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İŞKUR aracılığıyla kendi işini kurmak isteyen engelli ve eski hükümlü vatandaşlara destek vermeyi sürdürmektedir.

 

ASGARİ ÜCRETİN 15 KATI VERİLECEK

 

Kendi işini kurmak isteyen engelli girişimcilere 65 bin TL’ye kadar, eski hükümlü girişimcilere ise brüt asgari ücretin 15 katına kadar hibe desteği verilecek.

Projelerini sunmak isteyen engelli bireyler www.iskur.gov.tr adresinde “Duyurular” bölümünde yayımlanan başvuru rehberi doğrultusunda başvurularını 3 Aralık’a kadar e-Devlet üzerinden gerçekleştirebilecek.

Kendi işini kurmak isteyen eski hükümlüler ise projelerini aynı tarihe kadar Adalet Bakanlığının ilgili birimleri aracılığıyla bulundukları illerdeki Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri’ne iletebilecek.

 

229 MİLYON TL’Yİ AŞAN HİBE DESTEĞİ VERİLDİ

 

2014 yılından bu yana kendi işini kurmak isteyen engelli ve eski hükümlüleri desteklemeye devam eden İŞKUR, bu kapsamda şu ana kadar 3 bin 198 engelli ve 2 bin 315 eski hükümlü vatandaşa 229 milyon TL’yi aşan hibe desteği sağladı. Daha önce elden veya posta yoluyla alınan Engelli Hibe Desteği başvuruları engelli vatandaşların evlerinden çıkmadan da başvuru yapabilecekleri e-Devlet platformuna taşındı. Böylece daha fazla engelli bireyin girişimciliğine destek olunması hedefleniyor.

 

PROJE HAZIRLAMAK GEREKLİ

 

Verilecek desteğin amacı, engelli ve eski hükümlülerin kendi işlerini kurmasına ve engellilerin mesleki eğitim alarak istihdam edilmeleri ve rehabilitasyonlarına yardımcı olmaktır. Engelli ve eski hükümlü çalıştırmayan işverenlerden tahsil edilen idari para cezalarından; engellilerin mesleki eğitim ve rehabilitasyonu, işe ve işyerine uyumlarının sağlanması ve engelliler ile eski hükümlülerin kendi işini kurmaları için hazırlanacak projelere destek verilecektir.

Genel Olarak: Proje sahipleri 4857 sayılı İş Kanunu, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu, vergi mevzuatı ve diğer ilgili mevzuattan kaynaklanan yükümlülüklerini tam ve eksiksiz olarak yerine getirmekle mükelleftir.

 

ENGELLİLER İÇİN ARANAN ŞARTLAR

 

Bedensel, zihinsel, ruhsal, duygusal ve sosyal yeteneklerini çeşitli derecelerle kaybetmesi nedeniyle iş gücü kaybının en az %40 olduğu “Engellilere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları” ile belgelenen kişiler mevzuatta engelli olarak kabul edilmektedir. Hibe desteğinden yararlanmak isteyen engellilerin 18 yaşından büyük olmaları, İŞKUR’a engelli kayıtlarının bulunması, bedensel, zihinsel, ruhsal, duygusal ve sosyal yeteneklerini çeşitli derecelerle kaybetmesi nedeniyle iş gücünün en az %40’ından yoksun olduklarına ilişkin “Sağlık Kurulu Raporuna” sahip olmaları ile İŞKUR (www.iskur.gov.tr) adresinde sayfasında yer alan diğer şartları sağlamaları gerekmektedir.

 

PROJELERİ TESLİM EDEBİLECEK KURULUŞ VE KİŞİLER

 

Engellilere yönelik çalışma yapan bütün sivil toplum kuruluşları, iş yerleri, üniversiteler, belediyeler ve kamu kurumları projelerini hazırlayıp 3 Aralık 2021 tarihi mesai saati sona erene kadar bulundukları illerdeki Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüklerimize elden veya posta yoluyla teslim edebilirler. Ayrıca kendi işini kurmak isteyen eski hükümlülerin projelerini belirtilen tarihe kadar Adalet Bakanlığının ilgili birimleri aracılığı ile bulundukları illerdeki Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüklerimize iletmesi gereklidir.

          ***

“Herkes gibi olmak, olmayacak bir şey. Herkes gibi olmak, olmamak gibi bir şey.” Sezai Karakoç

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.