Bu sene kim ne kadar SGK'dan süt parası alabilecek!

A -
A +

İş Kanunumuzda çalışan anneleri rahatlatmak daha da önemlisi bebeğin sağlıklı büyümesi için süt izni düzenlemesine yer verilmiştir. Buna göre kadın işçilere bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam bir buçuk saat süt izni verilmesi zorunlu bulunmaktadır. Diğer yandan SGK uygulamasında halk arasında "süt parası" olarak bilinen emzirme ödeneği uygulaması da bulunmaktadır. Emzirme ödeneği sadece kadınlara değil belirli şartlarda erkek sigortalılara da verilmektedir.

SSK ve Bağ-Kur kapsamında bulunan sigortalı kadına veya sigortalı olmayan eşinin doğum yapması hâlinde sigortalı erkeğin SGK’dan süt parası alabilmesi için;

  • SSK’ya tabi (4/1-a’lı) çalışan sigortalılar için, doğumdan önceki 1 yıl içinde en az 120 gün kısa vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olması,

  • Bağ-Kur (4/1-b’li) çalışan sigortalılar için, doğumdan önceki bir yıl içinde en az 120 gün kısa vadeli sigorta kolları primi yatırılmış ve genel sağlık sigortası primi dâhil prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının ödenmiş olması ve doğan çocuğun veya çocukların yaşaması gerekmektedir.

İŞTEN AYRILANLAR DA ALABİLİR

 

Emzirme ödeneğine hak kazanan sigortalılardan sigortalılığı sona erenlerin, bu tarihten başlamak üzere 300 gün içinde çocukları doğarsa, sigortalı kadın veya eşi analık sigortasından yararlanacak erkek, doğum tarihinden önceki 15 ay içinde en az 120 gün prim ödenmiş olması şartıyla emzirme ödeneğinden yararlandırılabilmektedir.

Hemen hatırlatalım emzirme ödeneği almadım diye üzülmeyin. Bu hakkın doğduğu tarihten itibaren 5 (beş) yıl içinde SGK’dan isteyebilirsiniz.

 

%36’DAN FAZLA ARTTI

 

Analık sigortasından sigortalı kadına veya sigortalı olmayan karısının doğum yapması nedeniyle sigortalı erkeğe, (4/1-a) ve (4/1-b) kapsamındaki sigortalılardan, kendi çalışmalarından dolayı gelir veya aylık alan kadına ya da gelir veya aylık alan erkeğin sigortalı olmayan eşine, her çocuk için yaşaması şartıyla doğum tarihinde geçerli olan ve SGK Kurum Yönetim Kurulunca belirlenip, Bakan tarafından onaylanan tarife üzerinden emzirme ödeneği verilmektedir.

SGK Yönetim Kurulu her yıl bir önceki yıl için Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) değişim oranında artırılmasına karar vermektedir. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından 2021 yılı için TÜFE oranlarında ortaya çıkan değişim oranının %36,08 olduğu dikkate alınarak 2021 yılında 232,00 TL olan emzirme ödeneği tutarı bu sene için geçerli olmak üzere 316,00 TL’ye yükseltilmiştir.

Bebek mama fiyatları göz önünde bulundurulduğunda bu artışın maalesef çok yetersiz olduğu ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle süt parasının anne-babaları bir nebze de olsa rahatlatacak seviyelere çıkarılması elzemdir.

 

"BAŞIN DÜŞERSE DARA İSA KARAKAŞ’I ARA"

 

Gizem T. Hanım, Sosyal güvencesi bulunmayan genel sağlık sigortalıları ile bakmakla yükümlü oldukları kişiler ve Bağ-Kur’luların 60 günden fazla prim borçlarının bulunması hâlinde sağlık yardımlarından faydalanamamaktadır. 11 Ocak 2022 günü Resmî Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla borcu bulunanlar 2022 yıl sonuna kadar Sağlık Bakanlığı’na ait sağlık tesisleri ile Devlet Üniversitelerinin sağlık uygulama ve üniversite hastaneleri sunulan sağlık hizmetlerinden yararlanabileceklerdir. Sizin de tekrar hastaneye gitmeniz hâlinde faydalanmanız yönünde bir engel olmayacaktır.

            ***

“İşyerindeki evrakları her ay imzaladım. Ama gerçek fazla mesai ücretim eksik ödendi mahkemede kazanabilir miyim?” Salih H.

Salih Bey, gerek idari gerekse yargı aşamalarında işçinin fiilen yaptığı işin niteliği ve yoğunluğuna göre de fazla çalışma olup olmadığı araştırılmaktadır. İmzalı ücret bordrolarında fazla çalışma ücreti ödendiği anlaşılıyorsa, işçi tarafından gerçekte daha fazla çalışma yaptığının ileri sürülmesi zayıf bir iddia olarak kalmaktadır. Ancak, işçinin fazla çalışma alacağının daha fazla olduğu yönündeki ihtirazi kaydının bulunması hâlinde, bordroda görünenden daha fazla çalışmanın ispatı her türlü delille yapılabilir. Bordroların imzalı ve ihtirazi kayıtsız olması durumunda, işçinin bordroda belirtilenden daha fazla çalışmayı yazılı belge ile kanıtlaması gerekir. İşçiye bordro imzalatılmadığı hâlde, fazla çalışma ücreti tahakkuklarını da içeren her ay değişik miktarlarda ücret ödemelerinin banka kanalıyla yapılması durumunda ise işçinin ihtirazi kayıt ileri sürmesi beklenemeyeceğinden, ödenenin üzerinde fazla çalışma yapıldığının her türlü delil ile ispatı mümkündür. Bu hususlara dikkat etmenizi tavsiye ediyorum.

            ***

“Bilgili bir ahmak, cahil bir ahmaktan daha çok ahmaktır.” Moliere

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.