Vaatler tamam, sıra oy almakta!

A -
A +
 
Siyasi partiler seçim beyannamelerini açıkladı. Bu vaatlerin içinde yok yok… Ülkenin bugünü ve yarınına dönük yapılması gereken icraat çok! Bütün mesele bunları yapacak kadar siyasi gücü devşirmek…
 
MHP seçim beyannamesini en erken açıklayan parti oldu. “Millî diriliş, kutlu yükseliş” başlıklı 125 sayfalık beyannamede ana tema şöyle: “Yeni dönemde güçlü MHP, güçlü Türkiye…” Bunu çağrıştıran bir slogan AK Parti beyannamesinde de yer alıyor. Aşağıda değineceğiz. MHP’nin her zaman öne çıkan tavrı, beyannamede de kendini gösteriyor. “Önce ülkem, vatanım sonra partim…” Bu seçimlere özel olarak Devlet Bahçeli’nin isim babası olduğu “Cumhur İttifakı” ana ekseninde diğer destekleyici sloganlar dikkat çekiyor. “Cumhur İttifakı, Millet Aklı” ve “Hilale yıldız ol” gibi… İşte Milliyetçi Hareket işte fazilet… MHP bu çerçevede ülkü ve gayesini şöyle özetliyor: “Ülkümüz, Türkiye merkezli yeni bir medeniyet. Gayemiz devletin bekası, milletinin refahı.” Detaylara baktığımızda ülkenin ekonomik sosyal ve siyasi alanlarıyla ilgili görüş ve düşünceler, diğer partilerle de yer yer benzeşen şekilde özetlenmiş. Ekonomi, sağlık, eğitim gibi temel konular yanında, farklı bir başlık olarak “kader mahkûmlarına af” meselesi de işleniyor. Sınavsız üniversiteden, asgari ücretin vergi dışı bırakılmasına, özellikle esnaf ve çiftçinin durumunu iyileştirmeye dönük çeşitli destek programlarına kadar, hemen her başlık beyannamede mevcut. Bunların yanında dikkat çekici bir diğer başlık da, 2023 için Türkiye’de yüz il ve bin ilçeden oluşan bir idari yapının kurulması… “Çok yönlü ve çok boyutlu dış politika” başlığına da işaret edelim.
AK Parti’nin seçim beyannamesi diğerlerine göre en kapsamlı olanı. Tam 360 sayfa… Elbette 16 yıllık başarılı bir iktidar dönemi ve bu zaman zarfında yapılan sayısız icraatın özetlenmesi dahi, epeyce hacim tutar. AK Parti “Vakit Türkiye Vakti” ana sloganı altında, “Güçlü Meclis, Güçlü Hükûmet Güçlü Türkiye” temasını işliyor. Yukarıda MHP’nin benzer sloganına işaret etmiştik. Aynı şekilde “Çok boyutlu dış politika” diye bir başlığın da, AK Parti beyannamesinde yer aldığını belirtelim. Millet İttifakı’na dâhil olan diğer muhalefet partileri için, “Beş benzemez” tanımlamasını yapan Cumhur İttifakı’nın, temel konularda bu şekilde benzeşmesinde şaşırtıcı bir yön bulunmamakta!.. Tam aksine uyumu gösteriyor. AK Parti seçim beyannamesinde 146 projenin muhtasar tanıtımını yaparken, esas olarak “Yaparsa yine AK Parti yapar…” tezini işliyor. Burada yaptıklarını bir nevi yapacaklarının teminatı olarak takdim ediyor. Bu konuda AK Parti’nin eli gerçekten güçlü. Zira kendisiyle yarışa giren diğer partilerin elinde böyle zengin bir malzeme yok… AK Parti temel konu olarak değişen hükûmet sistemini işliyor ve tabiatıyla 24 Haziran’dan sonra şekillenecek Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi’nin ülkeye getireceği yeni yönetim anlayışını sunuyor. Sistem baştan başa yenilenirken, geçmişte yaşanan sıkıntıların ortadan kaldırılması için de, “Bağımsız ve tarafsız yargı, haklar ve özgürlükler, din ve devlet ilişkisi, katılımcılık ve sivil toplum, şeffaflık, güven verene adalet ve güven içinde yaşama” gibi temel hak ve hürriyetleri doğrudan ilgilendiren meselelere ağırlık vereceğini vadediyor… “Türkiye Merkezli çok boyutlu dış politika” yaklaşımıyla uluslararası düzenin ıslahı için yapılacak çalışmaların yanında, Türk diasporasına hizmet etmek üzere “Yurt dışı vatandaşlar koordinasyon kurulu” gibi yeni yapılar da planlıyor.
CHP ise 24 Haziran seçimlerinde “Millet için geliyoruz” ana sloganını kullanıyor. 230 sayfalık seçim beyannamesi, beş esas başlık üzerine oturtulmuş. Ekonomi, demokrasi, eğitim, toplumsal barış ve dış politika… Ana muhalefet partisi CHP’nin seçim beyannamesinde, “Asgari ücret net 2 bin 200 TL ve vergisiz olacak” vaadi dışında, seçmenin hemen dikkatini çekecek bir başlık ben bulamadım. “İki dev proje ile Anadolu’yu kalkındırma” vaadi, daha önceki seçimlerde ortaya atılan kimi vaatler (Orta Anadolu’da kurulacak bir lojistik şehri…) gibi afaki kalıyor. Nevruz’un resmî tatil yapılması seçmeni heyecanlandıracak bir şey olmasa gerek. Buna karşılık OHAL’in derhal kaldırılması kulağa daha hoş gelebilir! Keza YÖK’ün kaldırılması ile 12 Mart ve 12 Eylül dönemi yasaların kökünden değiştirilmesi, belli bir kesimde yankı bulacak konulardır. Bunun dışındaki seçim vaatleri, ya iktidara tepki mahiyetinde veya diğer partilerin de beyannamesinde yer alan sıradan başlıklar. Yani CHP çok dikkat çekici bir beyanname açıklayamadı.
Son olarak Meral Akşener seçim beyannamesini açıkladı. Seçimlerin erkene alınması dolayısıyla biraz da hazırlıksız yakalanan ve aday belirleme sürecinde parti teşkilatında da ciddi sıkıntılar yaşadığı görülen İYİ Parti, slogan üretmekte fena değil! “Milletimizle Sözleşme” başlıklı 138 sayfalık beyannamede, 404 ayrı başlık var. Temel olarak “Toplumda Birlik, Ekonomik Güven ve Yönetimde Liyakat” tezi işleniyor. “İyiler mutlaka kazanır” sloganı ile İYİ Parti zihinlere kazınmaya çalışılıyor. Bu arada, “Güneş doğdu ampul söndü” sloganının da dikkat çektiğini hatırlatalım. İYİ Parti, farklı olarak GATA ve Kuleli de dâhil olmak üzere, bütün askerî okulların tekrar açılacağını söylüyor. Bir de TRT’yi satıp özelleştireceğini vadediyor…
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.