Helâl nafâka aramak, her Müslümana farzdır

A -
A +
Biz insanlar yemeden hayatımızı devam ettiremeyiz. Ama dikkat edeceğimiz şey boğazımızdan geçen her lokmaya bakacağız. Haram olanından sakınacağız.
    Dünyaya gelen her canlı gıdaya muhtaçtır. Yemeden içmeden yaşayamaz. Bitkiler, hayvanlar ve biz insanların yaşayabilmesi için yemek zorundayız... Hayvanlar ne buldularsa yemeye başlarlar. Onlar için helal-haram söz konusu değildir. Akılları olmadığı için sorumlu da olmazlar... Bitkiler hareket edemezler, ayaklarına gelir rızıkları. Onlar da yanlarına gelen rızıklarını ayırt etmezler... Meleklerde yemek içmek yoktur. Onlar nurdan yaratılmışlar, nefis de taşımazlar, dâima ibadetle meşguldürler... Biz insanlar yemeden hayatımızı devam ettiremeyiz. Ama dikkat edeceğimiz şey boğazımızdan geçen her lokmaya bakacağız. Haram olanından sakınacağız. Helal gıda kazanmak, kendisinin ve bakmakla mükellef olduklarının rızıklarını elde etmek ibadettir. Hadis-i şerifte buyuruldu ki: "Helâl nafâka aramak, her Müslümana farzdır." Bir diğer Hadis-i şerifte de şöyle buyurulur: "Öyle günahlar vardır ki; onları ancak çoluk çocuğunun rızkını helalinden kazanmak için çekilen sıkıntılar affettirir." Hazreti Ömer (radıyallahü anh) buyurdu ki: "Çalışınız, kimseye muhtaç olmadan hayatınızı devam ettiriniz. Çalışmadan oturup da 'Ya Rabbi bana rızık ver' diye kimse dua etmesin! Biliyorsunuz gökten ne altın yağar ne de gümüş..." Sevgili Peygamberimiz aleyhisselam Eshabı ile otururken bir genç görürler, sabah erken saatte hızlı adımlarla pazara gidiyordu. Bazıları dedi ki: "Bu genç, gençliğini, gücünü Allah için harcasaydı daha iyi olmaz mı idi?" Bunun üzerine Peygamberimiz (aleyhisselam) şöyle buyurdu: "Öyle demeyiniz, onun bu gayreti ibadettir ve Allah içindir." Bir adam Süfyan-ı Sevri hazretlerine sorar: "Cemaatle kılınan namazın hangi safında durmak daha sevaptır?" Ona şöyle cevap verir: "Sen yediğin lokmana dikkat et, helalinden olsun, hangi safta durursan fark etmez." Hadis-i şerifte şöyle emrolunmuştur: "Kazancı haram olan kimse; onu tasadduk ederse, sadakası kabul olmaz. Yanında alıkoyarsa, kendisi için Cehennem azığı olur." İtiraf edelim ki, helal lokma elde edebilmek hele zamanımızda oldukça zordur. Hadis-i şerifte de buna işaret vardır. Buyuruluyor ki: "Ümmetimin üzerine öyle bir zaman gelecek ki üç şey çok az bulunacak, dolayısı ile de çok değerli olacaklar: Helal para, Allah için seni seven bir dost ve bidatlerden uzak bir inanç ve ibadettir." En çok dikkat edeceğimiz şey; boğazımızdan geçecek her lokmayı, kasamıza veya cebimize girecek her kuruşu kontrol etmek ve şüpheli olanlardan sakınmak olmalıdır...
 
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.